Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία τα self tests



Από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει στα φαρμακεία η διάθεση των self tests, σε πρώτη φάση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές λυκείου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η παράδοση σε πολίτες 18-67 ετών που είναι στον παραγωγικό ιστό και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, που ούτως ή άλλως έχουν εμβολιαστεί.
Η πρώτη φάση της παράδοσης έχει ολοκληρωθεί, η επόμενη αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τρίτη δόση στις αρχές της μεθεπόμενης.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης να εντάξει ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων, ολοκληρώθηκε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκατ. τεστ και κατακυρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου σε 5 αναδόχους η προμήθεια των πρώτων τεστ.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. 
Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Καμπανάκι για Βόρεια Ελλάδα 
Αρνητική είναι η εικόνα της διασποράς στη Βόρεια Ελλάδα όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση των νοσοκομείων. Όπως είπε στην ενημέρωση, παρά το γεγονός πως υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στη νότια Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο στη βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται άνοδος των εισαγωγών και των διασωληνωμένων.

Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 27 χιλιάδες, ενώ 5.200 νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Υπήρξε όπως είπε μια σταθεροποίηση των εισαγωγών, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως το χθεσινό εικοσιτετράωρο, με πάνω από 600 εισαγωγές.
Ανέφερε πως θα χρειαστούν δυο με τρεις εβδομάδες για να υπάρξει  αποκλιμάκωση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Παρατηρείται επίσης μείωση κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 75 ετών αλλά και λόγω του εμβολιασμού μείωση στις ηλικίες 60-64 που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
"Αλλά ο εμβολιασμός δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων" εξήγησε, καθώς ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.
Στην Αττική η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση αλλά στη Θεσσαλονίκη μεγαλύτερη κατά 25%. Η ηλικιακή ομάδα 40-65 οδηγεί σταθερά την πανδημία, τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίαςς και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η διαδικασία για τα self tests
Ειδικά για τη διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς επισημαίνονται τα εξής:
- θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων,
- οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν,
- το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα,
- στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο,
- όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο,
- όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. 

Διευκρινίζεται ότι: 
- Τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.
- Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές. 
Τέλος,  σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5/4 ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε τους εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Απηύθυνε δε έκκληση να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου. 
Τονίζεται, για μία ακόμη φορά, ό,τι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΗΔΗ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ SELG TEST ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΝΕΚΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.