Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

O ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της πανδημίας



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την εποχή των Κοινοτήτων, του «Καποδίστρια» και σήμερα του «Καλλικράτη» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία θετικής παρέμβασης στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αξιοποιείται όμως καταλλήλως και επαρκώς αυτή η «ευκαιρία»;
Ο θεσμός βρίσκεται κοντά στον πολίτη; Εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς του;
Δυστυχώς, χωρίς κάποιες ουσιαστικές αρμοδιότητες, Δήμαρχοι και Δημοτικά συμβούλια πολλές φορές παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στους Δήμους τους, χωρίς να μπορούν να παρέμβουν σε κορυφαία ζητήματα, όπως π.χ. αυτό της Δημόσιας Υγείας που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατέδειξε (και ανέδειξε μαζί) την αναγκαιότητα η Τ.Α. να ενισχυθεί, να θωρακίσει τον ρόλο που προκύπτει και από το όνομά της (Αυτοδιοίκηση), να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να βρει τον δρόμο της δίπλα στους πολίτες στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σχεδιάζοντας και –πάνω από όλα- υλοποιώντας πολιτικές που θα συμβάλλουν στην προστασία της υγείας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Είναι αδιανόητο να γίνονται συζητήσεις για το αυτονόητο…
Είναι αδιανόητο να συζητούν επί ώρες και να «κουράζουν» τους συνδημότες τους στα Δημοτικά Συμβούλια με αμήχανες και ατέρμονες συζητήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις π.χ. για το αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στα νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών στην κορύφωση της πανδημίας, με -δυστυχώς- εκατοντάδες νεκρούς σε ολόκληρη την Π.Ε. Πέλλας, να καλέσει ή όχι τους Δημάρχους και άλλους φορείς! Δηλαδή για το αυτονόητο! Είναι λυπηρό το γεγονός από μόνο του για όλους!!! Είναι λυπηρό και προσβλητικό παράλληλα, πολύ περισσότερο για αυτούς που βίωσαν -και βιώνουν- στις οικογένειές τους, στο «πετσί» τους την επικίνδυνη ασθένεια αλλά και την ανθρώπινη απώλεια…
Ο νομός Πέλλας «πλήρωσε» τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο και εξακολουθεί να «πληρώνει» πολύ μεγάλο τίμημα σε κρούσματα covid-19 και νεκρούς, συγκριτικά με τον πληθυσμό του σε ολόκληρη τη χώρα.

Διπλή η ευθύνη:
Από τη μια, όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπρεπε από πέρσι  το καλοκαίρι που διαφαινόταν ότι το «κακό» έρχεται, να «βγουν στα κάγκελα» και θα είχαν την συμπαράσταση όλων σε αυτό. Να διαμαρτυρηθούν για την ελλιπή ενίσχυση των νοσοκομείων μας σε κάθε επίπεδο. Να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού. Για το «αλαλούμ» στην ενημέρωση των πολιτών. Να φωνάξουν, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν…
Από την άλλη, η κεντρική κυβέρνηση «έχασε την μπάλα» με την διαχείριση της πανδημίας αφού δεν έβαλε στην αντιμετώπισή της (και) την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Όταν στο τέλος της ημέρας, στο τέλος της κρίσης «βγούμε από το τούνελ», τότε «θα κάνουμε ταμείο». Εύχομαι και ελπίζω να μην γιγαντωθεί αυτό το κλίμα αμφισβήτησης για όλους με αφορμή την πανδημία.
 
"Ο Καλλικράτειος"
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Άριστη προσέγγιση του θέματος!!! Όταν έχουμε 802 διασωληνωμενους και κάθε μέρα "πέφτει" ένα επιβατικό αεροπλάνο στην χώρα μας κάτι δεν γίνεται σωστά. Η αφέλεια και προκλητικότητα ορισμένων υπουργών που μοναδικό τους μέλημα είναι το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των ξένων σε ιδιοκτησία πολυκαταστημάτων, η σωτηρία των τοκογλύφων τραπεζιτων-τραπεζουπαλληλων και το αν θα ψήσουμε αρνί στο χωριό, είμαστε για φτύσιμο. Ο πρωθυπουργός ανήμπορος παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Ήδη τα όργανα των Καραμανλικων και Σαμαρικων βουλευτών πήραν το βιολί επ ώμου. Όσον αφορά την αυτοδιοίκηση για την συμμετοχή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ας το προσπεράσουμε γιατί είναι πιο αστείο και από τα ανέκδοτα για πόντιους και ξανθιές. Αν πάρουμε παράδειγμα τον δικό μας Δήμο, αυτόν της Πέλλας δηλαδή, είναι να γελάς και να κλαίς συγχρόνως. Αυτοί είναι τόσο ανίκανοι που δέκα χρόνια ασχολούνται με ένα τοιχιο αντιστηριξης στο Δυτικό και ακόμα δεν το τελείωσαν, έχουμε απαιτήσεις να αναχαιτισουν 'η να αντιμετωπίσουν την πανδημία; Είναι που είναι ανύπαρκτοι, ας καθήσουν τουλάχιστον σπίτι τους ώστε να μην τους βλέπουμε στα καφέ και τις πλατείες με την μάσκα στο σαγόνι. Καλημέρα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πανδημία δεν ξεχωριζει αριστερους και δεξιούς.Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.Όλοι ίδιοι απέναντι στη νόσο.
    Η πανδημία μας βάζει το δίλημμα :Επιστήμη ή ημιμάθεια? Επιστήμη ή καφενείο? Επιστήμη ή Εκκλησία .
    Ήρεμα νηφάλια ψύχραιμα.Δυστυχώς όπου ακόμα το κουμάντο στις οικογένειες το έχουν απόφοιτοι σχολείων παλιάς κοπής λογικό είναι να κυριαρχεί ο φόβος απέναντι στις νέες εξελίξεις.
    Πόσο αληθινά δύσκολο είναι ο άνθρωπος να νικήσει το φόβο και να πάει μπροστα.
    Για τους Δήμους? χαμηλό επίπεδο αιρετων.Ποιός δημιουργικός και παραγωγικός άνθρωπος θα είχε χρόνο για τέτοιες δραστηριότητες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.