Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέλλα: Οι καταστροφές στις φετινές καλλιέργειες και οι εργάτες γης



Άρον άρον φαίνεται να εγκαταλείπουν το νομό Πέλλας προς ανεύρεση εργασίας οι νόμιμοι εργάτες γης,  μετά την ολική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες.  
Έτσι λοιπόν, εκτός από τους πληγέντες αγρότες της Πέλλας, σε απόγνωση βρίσκονται  και άλλοι 10.000 περίπου νόμιμοι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στο νομό και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως εργάτες γης με ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από Έλληνες συντοπίτες μας. 
Οι αλλοδαποί, Αλβανικής κυρίως υπηκοότητας, αναχωρούν από το νομό κυρίως προς το εξωτερικό καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης  μετά τις ολοκληρωτικές καταστροφές στις αγροτικές παραγωγές που σημειώθηκαν στη ευρύτερη περιοχή λόγω παγετού και χαλαζόπτωσης.
Παράλληλα, ήδη ξεκίνησε η πολύπλοκη -και χρονοβόρα για φέτος- διαδικασία εισδοχής αλλοδαπών εργατών γης. Να σημειώσουμε πως φέτος τίθεται σαφής διαφοροποίηση της διαδικασίας σε σχέση με προηγούμενα έτη, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι περισσότερα και πολυπλοκότερα. Συγκεκριμένα, τα δικαιολογητικά αυτά θα ελέγχονται από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως ορίζεται από το νόμο, με την καταγραφή τους στην ενιαία πλατφόρμα υποβολής αίτησης. Την εν λόγω πλατφόρμα, που δεν έχει ανοίξει προς το παρόν, υποχρεούνται όλοι οι αιτούντες να συμπληρώνουν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προκειμένου να ελέγχονται από  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ, προς τήρηση της ορθής διαδικασίας και αποφυγήν καταστρατήγησης του νόμου. Ωστόσο, παρά των ετήσιων διαβουλεύσεων τόσο των εκπρόσωπων των αγροτών όσο και των βουλευτών με τα συναρμόδια Υπουργεία, η διαδικασία δεν κατέστη έγκαιρα υλοποιήσιμη για τους αγρότες του νομού μας με κίνδυνο να "τιναχτεί στον αέρα" όλη η διαδικασία της μετάκλησης. Αποτέλεσμα του κινδύνου αυτού, είναι να δεχτούν ακόμα ένα πλήγμα οι παραγωγοί με την μη εύρεση εργατικών χεριών για τη συγκομιδή της εναπομείνασας παραγωγής καθώς θα μπλεχτούν για άλλη μία φορά στα "δαιδαλώδη γρανάζια" της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να  καθυστερήσει σοβαρά η  έλευση εργατών γης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της πρόθεσης πολλών πληγέντων αγροτών του νομού Πέλλας να μετακαλέσουν χιλιάδες Αλβανούς εργάτες γης -όπως και πέρυσι- για τη συγκομιδή της παραγωγής τους, καθόσον πρόκειται για τους ιδίους που μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων και μέσω όλων αιρετών του νομού διεκδικούν αποζημιώσεις και φοροαπαλλαγές στο 100% και δεδομένου ότι μόνο το 8% των αγροτών του νομού δηλώνουν μη πληγέντες.
Εύλογα ερωτήματα εξάλλου ανακύπτουν όσον αφορά στην τήρηση και ελέγχου των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα προστασίας έναντι του COVID 19 για τη διασπορά του ιού, από το ΣΕΠΕ και τις αστυνομικές και υγειονομικές αρχές του νομού προκειμένου να αποφευχθεί περεταίρω διασπορά του όπως συνέβη κατά το περασμένο έτος, όπου περίπου 10.000 Αλβανοί υπήκοοι εισήλθαν στο νομό άνευ οποιουδήποτε ελέγχου. 
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. ΠΟΙΟΣ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΟΡΙΣΕ ΟΤΙ 1 ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ 7 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δουλέψει και η οικογένεια όπως παλιά ίσως είναι περριτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ζητάς τέτοια πράγματα Ποιος θα βάλει το παιδί του στο χωράφι όλοι τα θέλουν επιστήμονες η δημόσιους υπαλλήλους Αλβανοί στο χωράφι εμείς στο καφενείο να λέμε πόσα βγάζουμε και κλάψα για καμία αποζημίωση.οποιος δουλεύει με την οικογένεια του δέν έχει καταλάβει κρίση πιστεύω

      Διαγραφή
  3. που ειναι οι αποζημιώσεις ανα δεντρο ρε μαγκες π λεγανε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της πρόθεσης πολλών πληγέντων αγροτών του νομού Πέλλας να μετακαλέσουν χιλιάδες Αλβανούς εργάτες γης -όπως και πέρυσι- για τη συγκομιδή της παραγωγής τους, καθόσον πρόκειται για τους ιδίους που μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων και μέσω όλων αιρετών του νομού διεκδικούν αποζημιώσεις και φοροαπαλλαγές στο 100% και δεδομένου ότι μόνο το 8% των αγροτών του νομού δηλώνουν μη πληγέντες.
    ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ;
    ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΤΡΑΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΣΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑΧΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΑΛΒΑΝΩΝ.
    ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταια προταση δειχνει ποσο ασχετος εισαι.ΟΙ αποζημιωσεις πληρωνωνται απο τον ΕΛΓΑ,εσυ δεν νομιζω να πληρωνεις ΕΛΓΑ,γιατι αν το κανεις εκτος απο ασχετος εισαι και λακαμας.Οσο για τον 8 κ 59,εσυ ρε παλικαρι μου ποσα ατομα ειναι η οικογενεια σου ? μπορεις εσυ και οι δικοι σου να μαζεψετε 10 στρεμματα κερασια? γιατι αν το κανετε να σας προτιμησουμε βρε παιδια, να μας βγει πιο οικονομικα.Και οταν λεμε να ερθουν Ελληνες στα κτηματα δεν εννοουμε να κανουν καρριερα σαν εργατες γης,εαν δεν εχουν δουλεια ας ερθουν κανονικα,νομιμα και οτι αλλο προβλεπετε απο τον νομο.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.