Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΣτΕ: Αποζημίωση σε όσους υποστούν βλάβη από εμβόλιοΥλική αποζημίωση και ηθική αποκατάσταση από το δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε πολίτης έχει υποστεί βλάβη της υγείας του στο πλαίσιο εμβολιασμών, με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύει ότι το εμβόλιο προκάλεσε βλάβη, σύμφωνα με σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή μητέρας.
Το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση του (622/2021) αποσαφηνίζει ότι ο πολίτης που ενδεχομένως παρουσιάσει προβλήματα υγείας από παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932). Προϋπόθεση για την προσφυγή στην δικαιοσύνη να αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο προκάλεσε βλάβη στην υγεία καθώς και να είναι νόμιμος ο εμβολιασμός για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή μητέρας η οποία διεκδίκησε αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ μετά τον εμβολιασμό της κόρης της με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) καθώς παρουσίασε πανεγκεφαλίτιδα, σπανιώτατη νόσο (1:1.000.000 δόσεων εμβολίου) ως ανεπιθύμητη παρενέργεια. Το παιδί έφυγε από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 2010, πριν ολοκληρωθούν τα δικαστήρια. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναιρέθηκε από το ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι η απόφαση του ήταν εσφαλμένη και έστειλε την υπόθεση για νέα κρίση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας  για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σημειώνει ότι: «Σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».

«Η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητας), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Καλά ρε αλήτες άμα παραλύσω τι να τα κανω τα λεφτά; Πόσο μας δουλεύετε για να.πουλαται το θάνατο,τι ψυχή θα παραδώσετε ,αλλά εσείς δεν έχετε τίποτε είστε ψυχρή εκτελεστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ωραία, μας λέτε λίγο πολύ δηλαδή, πολύ πιθανή περίπτωση να πεθάνετε ή να πάθετε ζημιά, να ξέρετε πως υπάρχει αποζημίωση για την οικογένειά σας. Ρε Ουστ που θα κάνουμε εμβόλιο μόνο και μόνο για να τα οικονομανε φάρμακοβιομηχανίες και για να έρθει τουρισμός στην Ελλάδα διότι η κίνηση από εξωτερικό είναι μηδενική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.