Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παράνομα φάρμακα και μάσκες: 277 συλλήψεις σε 92 χώρες για απάτες από το διαδίκτυο



Απειλή για τη δημόσια ασφάλεια χαρακτηρίστηκε από την αρχή της πανδημίας η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι καταιγιστικές. Ναρκωτικά που κρύβονταν σε τρόφιμα και παιδικά προϊόντα αλλά και επικίνδυνα φάρμακα, μέχρι μάσκες – μαϊμού, κατασχέθηκαν σε 92 χώρες υπό τον συντονισμό της Interpol. Ως πηγή των παράνομων προϊόντων περιγράφονται 113.020 σύνδεσμοι, διαδικτυακών αγορών.

Η επιχείρηση Pangea XIV έδειξε ότι οι εγκληματίες συνεχίζουν να εξαργυρώνουν τη ζήτηση προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγιεινής κατά την πανδημία COVID-19.

‘Εγιναν 277 συλλήψεις παγκοσμίως και κατασχέθηκαν επικίνδυνα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας άνω των 23 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πλαστά και μη εξουσιοδοτημένα κιτ δοκιμής COVID-19 αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ όλων των ιατρικών συσκευών που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (18 – 25 Μαΐου).

«Καθώς η πανδημία ανάγκασε περισσότερους ανθρώπους να μετακινήσουν τη ζωή τους στο Διαδίκτυο, οι εγκληματίες γρήγορα στόχευαν αυτούς τους νέους πελάτες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Interpol, Jürgen Stock, αναφέροντας ενδεικτικά:

Οι έλεγχοι  οδήγησαν στην ανακάλυψη περίπου 710.000 πακέτων ναρκωτικών που κρύβονταν μεταξύ νόμιμων προϊόντων, όπως ρούχα, κοσμήματα, παιχνίδια, τρόφιμα και παιδικά προϊόντα.

«Ενώ ορισμένα άτομα αγόραζαν εν γνώσει τους παράνομα φάρμακα, πολλές χιλιάδες θύματα έθεσαν κατά λάθος την υγεία τους και ενδεχομένως τη ζωή τους σε κίνδυνο», δήλωσε η Kathryn Clarke, επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ιταλία, οι αρχές ανακάλυψαν περισσότερες από 500.000 πλαστές χειρουργικές μάσκες καθώς και 35 βιομηχανικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και τη συσκευασία.

Στη Βενεζουέλα ένας άνδρας συνελήφθη αφού ανέπτυξε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στο WhatsApp για να πουλήσει παράνομα φάρμακα.

Στο Κατάρ αξιωματούχοι ανακάλυψαν 2.805 δισκία παράπονου αναλγητικού κρυμμένα μέσα σε κουτιά ψημένων φασολιών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από την κατάσχεση περίπου 3 εκατομμυρίων πλαστών φαρμάκων και συσκευών αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων δολαρίων, οι αρχές “έριξαν” περισσότερους από 3.100 διαφημιστικούς συνδέσμους για την παράνομη πώληση και προμήθεια φαρμάκων χωρίς άδεια και έκλεισαν 43 ιστότοπους.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ασφάλειας, του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και του Εγκλήματος / Πρόγραμμα Ελέγχου Εμπορευματοκιβωτίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και της Europol, η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση περίπου 9 εκατομμυρίων ιατρικών συσκευών και παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως:
  • Υπνωτικά και ηρεμιστικά φάρμακα
  • χάπια στυτικής δυσλειτουργίας
  • Ιατρικές συσκευές (Κιτ τεστ Covid, μάσκες, σύριγγες, καθετήρες, χειρουργικές συσκευές κ.λπ.)
  • αναλγητικά / παυσίπονα
  • αναβολικά στεροειδή
  • αντισηπτικά και μικροβιοκτόνα
  • αντικαρκινικά φάρμακα
  • βιταμίνες
Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της αγοράς φαρμάκων στο διαδίκτυο ήταν επίσης μέρος της Επιχείρησης Pangea XIV. Οι συμμετέχουσες χώρες μέλη πραγματοποίησαν εκστρατείες ενημέρωσης για τον τρόπο ασφαλούς αγοράς φαρμάκων στο διαδίκτυο με την επισήμανση: «Τα μη εξουσιοδοτημένα και πλαστά φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για διάφορους λόγους. Μπορεί να περιέχουν λανθασμένη ποσότητα δραστικού συστατικού (πολύ λίγο, πάρα πολύ ή καθόλου), έχουν αλλάξει τις ημερομηνίες λήξης ή έχουν αποθηκευτεί σε ακατάλληλες συνθήκες».

Παράλληλα, το FBI,  σε συνεργασία με την Europol  και τις αρχές συνολικά 18 χωρών, ανακοίνωσε ότι επί 3 χρόνια παρακολουθούσε πλατφόρμα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας εγκληματιών τους οποίους και παγίδευσε στην Αυστραλία και σε 18 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Σύμφωνα με γράφημα από την Europol :

Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 800
Έγιναν έρευνες σε 700 σπίτια
Κατασχέθηκαν 2 τόνοι αμφεταμίνης
250 όπλα
22 τόνοι κάνναβης
48 εκατομμύρια σε διάφορα νομίσματα και κρυπτονμίσματα
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.