Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Η πλειοψηφία των μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείονται από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ



«Η πλειοψηφία των μικρών οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείονται από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας τους»

Μικρά τουριστικά καταλύματα που κατά κύριο λόγο είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αποκλείονται από το Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, εξαιτίας του κριτήριου της απασχόλησης που απαιτεί «τουλάχιστον ένα εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δυο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021», ημερομηνίες κατά τις οποίες ήταν κλειστά λόγω lockdown.  Επειδή αυτός ο αποκλεισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μικρές αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους μετά από ένα χρόνο και πλέον χρόνο που ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 35 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του: 
(1) να επανεξετάσει το κριτήριο της απασχόλησης του προσωπικού προκειμένου να ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021-27 το σύνολο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων που κατά κύριο λόγο πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και 
(2) να αυξήσει το ποσοστό ενίσχυσης στο 20% του κύκλου εργασιών του 2019 αντί του 5% που προβλέπεται, προκειμένου η ενίσχυση να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες επαναλειτουργίας των μικρών αυτών οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
Αθήνα, 8 Ιουνίου 2021
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Εκτός του Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021 – 2027  μένει μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων»  
Πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αποφάσισε να χορηγήσει μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027περί τα 350 εκ. € για την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών καταλυμάτων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά την επαναλειτουργία τους,  μετά από σχεδόν ένα χρόνο που ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας covid-19. Ειδικότερα αποφασίστηκε 300 εκ. € να δοθούν σε μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και 50 εκ. € σε μεγάλες.

Ωστόσο το κριτήριο της απασχόλησης του «τουλάχιστον ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης ή δυο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021» αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις με κατά μέσο όρο 7 έως 10 δωμάτια και κατά τα ανωτέρω ορόσημα ήταν κλειστά λόγω lockdown.
Έντονη είναι η αντίδραση και η δυσαρέσκεια της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), που «το πρόγραμμα αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που κατά κύριο λόγω είναι οικογενειακές επιχειρήσεις εξαιτίας του κριτηρίου της απασχόλησης προσωπικού». Επιπλέον, η ΣΕΤΚΕ σημειώνει ότι μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν και εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν. Επισημαίνεται δε, ότι η Κυβέρνηση μοιράζει χρήματα επιλεκτικά.

Προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ανωτέρω Πρόγραμμα οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις η ΣΕΤΚΕ προτείνει να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού και επιπλέον το ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του κύκλου εργασιών για το 2019, αντί του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το κριτήριο της απασχόλησης του προσωπικού προκειμένου να ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021-27το σύνολο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων που κατά κύριο λόγο πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις;

2. Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσοστό ενίσχυσης στο 20% του κύκλου εργασιών του 2019 αντί του 5% που προβλέπεται, προκειμένου η ενίσχυση να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες επαναλειτουργίας των μικρών αυτών οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.