Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οργή μαθητών και γονέων για Κεραμέως - Εκτός Πανεπιστημίων πάνω από 20.000 υποψήφιοι, ακόμα και άριστοιH ανακοίνωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά τμήμα προκάλεσε αυτό που οι πάντες είχαν προβλέψει από τη γνωστοποίηση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια και έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περισσότεροι από 20000 υποψήφιοι, περίπου κατά 30% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Με το πρόσχημα ότι δεν είναι δυνατόν να εισάγονται στα πανεπιστήμια υποψήφιοι με "λευκή κόλλα", χιλιάδες παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα εφέτος να κάνουν καν μηχανογραφικό και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις για τις σπουδές τους, λύσεις που τις προσφέρει η "αγορά".
Ηδη υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε Πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας ενώ άλλοι θα επιλέξουν το δρόμο των "αναβαπτισμένων", ελέω πολιτικών Κεραμέως, κολλεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ. Υπάρχουν τέλος και τα δημόσια ΙΕΚ τα οποία το Υπουργείο Παιδείας προκρίνει ως μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση (υπήρξαν και οι σχετικές προτροπές σε σχετικές ανακοινώσεις).
Κατά δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, οι θέσεις που καλύπτονται εφέτος στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι μόλις 55000 απί τις περίπου 77000 που είχαν εξαγγελθεί. Αυτό φέρνει πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, κυρίως πανεπιστημίων της περιφέρειας, αντιμέτωπα με το φάσμα του μαρασμού και ίσως αυτό του οριστικού κλεισίματος.
Εκτός σχολών πάντως δεν έμειναν μόνο όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση αλλά και υποψήφιοι που κατέγραψαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις.

Επιστολή υποψηφίου στη Νίκη Κεραμέως
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του υποψηφίου Διονύση Κατάκαλου, από το 1ο πρότυπο λύκειο Αθηνών, ο οποίος παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε συνολικά 20988 μόρια (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο) δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε καν στη δεύτερη επιλογή του.
Αναλυτικά η επιστολή του στη Νίκη Κεραμέως όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο alfavita.gr:
"Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.
Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.
Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:
Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια;
Πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;
Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική;
Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;
Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσετε την θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.
Με εκτίμηση
Κατάκαλος Διονύσιος
1o πρότυπο λύκειο Αθηνών"

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και άλλα, γεγονός που αποδεικνύει ότι εφαρμογή του μέτρου των ΕΒΕ προκάλεσε σοβαρές αστοχίες φέρνοντας υποψηφίους στο όριο της απόγνωσης αφού παρά την καλή τους προετοιμασία και τις υψηλού επιπέδου επιδόσεις τους έμειναν εκτός νυμφώνος.
Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβερνητική πολιτική...θριάμβευσε. Οι "πελάτες" πλέον για την ιδιωτική επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση είναι πολλοί περισσότεροι και οι επιχειρηματίες του χώρου τρίβουν ήδη τα χέρια τους. Άλλωστε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός πολύ πρόσφατα, "δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο".
news247.gr
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

12 comments:

 1. Αυτοί που δε κατάφεραν να πιασουν την βάση εισαγωγής μπορούν να γράφουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια η σε ξένα πληρώνοντας τα αντίστοιχα δίδακτρα;;;; Ασφαλώς και μπορούν, αρκεί να πληρώσουν οι γονείς τους. Η Μακεδονια είναι Ελληνική. Ζητώ η Νεα Δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άσε ρε συριζαιε όσο και να σκούζεις ο λαός σας πήρε χαμπάρι. Κυριάκος για μια ζωη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κρίμα που δεν τον έκανες Γαμπρό.

   Διαγραφή
  2. Προς 5:25. Η Μακεδονία όμως είναι Ελληνική.Το είπε ο Κυριάκος ε;Τι δε το είπε;Εσύ για πέστο τώρα,η φοβάσαι μην δε ακούσει ο Κυριάκος;Α ρε καημένε ΝΔ.

   Διαγραφή
 3. Μπράβο Κεραμέως και λίγα μας κάνεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ε ναι τώρα, είναι δυνατόν να μη μπορώ να γράψω ένα 5 και να γίνω μαθηματικός?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενω αν γραψεις 3 γίνεσαι κομματόσκυλο;

   Διαγραφή
  2. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
   ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΕΙΣ;
   ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΑ
   ΓΡΑΦΕΙΣ 4000-5000 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
   ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

   Διαγραφή
  3. Πλήρωνε μαλακα Ελληνα πλήρωνε εφ όρου ζωής τα λαμογια πλήρωνε μέχρι να βγάλεις αφρούς απ τους πόρους του σώματος μπας και θορυβηθεις ανόητε ανθρωπάκο Έλληνα.

   Διαγραφή
 5. ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗΝ τι περιμένετε πια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτος ο στουρνος η Κεραμεως αθλιοτερη όλων. Τι μουσχαρος είναι αυτή ρε παιδάκι μου, έχει σπουδάσει αυτό το πράγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.