Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη για τις προκαταβολές παγετών: Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε



«Προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων από τους ανοιξιάτικους παγετούς: Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε»

Ανακοινώθηκε χθες (29/7/2021) ότι η πληρωμή των προκαταβολών (ποσοστό 40%  της ζημιάς) που θα λάβουν οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τους παγετούς της άνοιξης, θα πραγματοποιηθεί (κατά πάσα πιθανότητα) μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου και θα αφορά µόνο σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα) εκ των οποίων εξαιρούνται τα κεράσια στην Πέλλα και Ημαθία.  
Επίσης ανακοινώθηκε κατηγοριοποίηση των προκαταβολών ως εξής:
Κατηγορία Α: σε περιοχές (οικισμούς) με μέσο όρο ζημιάς 80% οι προκαταβολές διαμορφώνονται ως εξής: συμπύρηνα ροδάκινα 180 €/στρέμμα, επιτραπέζια ροδάκινα 180 €/στρέμμα, νεκταρίνια 240€/στρέμμα, επιτραπέζια βερίκοκα 300/στρέμμα, βιομηχανικά βερίκοκα 180 €/στρέμμα και δαμάσκηνα 230 €/στρέμμα.
Κατηγορία Β: σε περιοχές (οικισμούς) με μέσο όρο ζημιάς 65% οι προκαταβολές διαμορφώνονται ως εξής: συμπύρηνα ροδάκινα 135 €/στρέμμα, επιτραπέζια ροδάκινα 135 €/στρέμμα, νεκταρίνια 175 €/στρέμμα, επιτραπέζια βερίκοκα 230 €/ στρέμμα, βιομηχανικά βερίκοκα 135 €/στρέμμα και δαμάσκηνα 170 €/στρέμμα.
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι οι προκαταβολές θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός των επόμενων ημερών, ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε τεθεί (να θυμίσουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου) προκύπτουν τα εξής ερωτηματικά:
1. Γιατί εξαιρέθηκε από τις προκαταβολές τα κεράσια; Χωρίς να υποστηρίζεται η οριζόντια προσέγγιση των προκαταβολών, ωστόσο αφού οι προκαταβολές χορηγούνται στις περιοχές που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα κεράσια εφόσον υπάρχουν οικισμοί στην ΠΕ Πέλλας όπου η παραγωγή της κερασιάς έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
2. Ποιοι από τους 145 οικισμούς της ΠΕ Πέλλας περιλαμβάνονται στην κατηγορίες Α, ποιοι οικισμοί στην κατηγορία Β και ποιοι οικισμοί βρίσκονται εκτός προκαταβολών;
3. Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ακτινίδια κλπ);
Από τις σημερινές εξελίξεις προκύπτει ότι η Κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις για το 100% της ζημιάς και τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα στον αγροτικό κόσμο της Πέλλας και της Ημαθίας πέρασε τελικά «κάτω από τον πήχη» που η ίδια έθεσε. Αντί να φροντίσει να ολοκληρωθούν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στο χρονικό όριο που η ίδια προσδιόρισε δηλαδή μέχρι 31/7/2021, προτίμησε  να δοθούν οι προκαταβολές οριζόντια ανά περιοχές με βάση ένα μέσο όρο ζημιάς  εξαιρώντας μάλιστα τα κεράσια (που επίσης είναι πυρηνόκαρπα και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιά), γεγονός που αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους κερασοπαραγωγούς που επλήγησαν σοβαρά από τους ανοιξιάτικους παγετούς.
Οι παραγωγοί της Πέλλας είναι απογοητευμένοι και εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι γιατί τα ποσά των προκαταβολών (40% της τελικής αποζημίωσης) που ανακοινώθηκαν είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ιδιαίτερα δε, στην κατηγορία Α που ο μέσος όρος της ζημιάς ανέρχεται σε 80% (δηλαδή σχεδόν ολική καταστροφή) τα ποσά ανά στρέμμα που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στο μέγεθος του προβλήματος ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες δαπάνες για την επιβίωσή τους καθώς και τις δαπάνες για τις τρέχουσες καλλιεργητικές φροντίδες.
Ένα είναι σίγουρο: το μόνο τελικά που θα μείνει από τους «διάφορους διερχόμενους αξιωματούχους » (υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κλπ) είναι ότι αυτές οι προκαταβολές θα μας μείνουν πράγματι αξέχαστες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 comments:

  1. Ολα καλά κ όλα ωραία
    Οκ έτσι είναι όπως τα λες
    Αλλά μην ξεχνάς ότι όταν εισασταν εσείς δεν εισασταν καλύτεροι;
    Μια από τα ίδια
    Οπότε μην βγενης με ανακοινώσεις για λόγους εντυπωσιασμού
    Ο κόσμος ξέρει κ κρίνει
    Μην μας περνάς για ηλίθιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρει και κρίνει για αυτό έγινε μπλε ο νομός ε; Όταν σας έδιναν τα ντεμινιμις τα λέγατε ψυχουλα και ήρθαν αυτοί και σας έδωσαν λιγότερα και τώρα με τις αποζημιώσεις η απάτη του αιώνα καθώς δεν περιλαμβάνουν τα κεράσια μας
      Ξεφτίλα σκέτη
      Κάτι για αφορλογητο πετρέλαιο έλεγαν λογικά έρχεται και αυτό μαζί με τον δρόμο Έδεσσα Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Ξέχασες την σύνδεση με Σκόπια και τα αναμμένα φουγάρα σύντροφε όλοι τα ίδια ειστε

      Διαγραφή
  2. Κοίταξε ποιά μιλά ; αυτή που έταζε προκαταβολές 3 ευρώ το δένδρο και ποτέ δεν τα έδωσε.Εχεις χάσει την τσίπα . Αλλά ποιά ; Αυτή,μοναδική που ψήφισε όλα τα μνημόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί μας έδωσαν όμως.
      Ότι θέλει κράτα η μνήμη σου εσένα;
      Τωρα ας φάμε Σκατα με τον κουβά.

      Διαγραφή
  3. Μην μηλας εσύ για κεράσια γιατί είσαι ο πιο ευνοούμενος
    Και πουλάς κ περνης αποζημίωση
    Άστο δε τα λες σε άσχετους αυταα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλάχιστον έδωσαν.Εσείς ακόμη διακοπές θα ήσασταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθαρματα δεν ντρεπεστε! Δεσμευθηκατε να πληρωσετε το 100% την ασφαλιζομενης αξιας και οχι μονο δεν το πραξατε,αλλα αντιθετως μοιρασατε ψιχουλα.
    Ντροπη και αισχος σε ολους εμας που σας ψηφιζουμε,και τους μεν και τους δε και τους παραπερα προσπαθοντας ομως να βρουμε ηγετη που πασχιζει για το καλο των πολιτων.
    Ντροπη σε εμας λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μελετάς συνολικά και να λαμβάνεις υπ'οψιν σου με τι δυσκολίες οι Συριζανελ έδωσαν , δυσκολίες που αυτοί εδω έβαζαν μια ζωή γιατί 50 χρόνια μόνο τρώνε και τα πόμολα.
      Ή δεν είναι έτσι;
      Ντροπή σε εσάς λοιπόν καλά το λες, άσχημο πράμα η αχαριστία.

      Διαγραφή
  6. Τα κεράσια γιατί πήγαν 1€ το κιλό; Λόγω μειωμένης παραγωγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δλδ εμεις στ καμπο που ειχαμε 100% παγετο στ κερασια δεν θα παρουμε; παλι τπτ? ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπραβο στη Τζάκρη,τουλάχιστον αυτή δεν κρύβεται.Στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα πάντα στη πρώτη γραμμή.Ο κόσμος της Πέλλας τα βλέπει.Οι άλλοι όμως που κρύφτηκαν;Ούτε μια ανάρτηση,μια φωτό;Τι έγινε Καρασμάνη,σε έχουν γραμμένο εκεί στο υπουργείο (σου);Για τους άλλους,Λάκη και Νιονιο ασε ούτε που κατάλαβαν τι έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κοινωνικός αυτοματισμός καλά κρατεί.
    Κορόιδα ε κορόιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα είναι ότι δίνουν ψίχουλα λέγανε όπως τον ΙΑΝΟ και τελικά παραμύθι…, με ψίχουλα με κόφτη 40% που προϋπήρχε…. για να τα λέμε όλα η ουσία είναι ότι ο αγρότης πάλι στην πείνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έγινε όπως τον ιανο που είχε προκαταβολή αληθινή 70% και η αποζημίωση στο 100% γιατί δεν μπόρεσαν να το περάσουν επειδή δεν τους υπολογίζει κανείς στην Αθήνα αυτή είναι όλοι η αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εσείς κορόιδα του κάμπου τα λεφτά πάλι στα ορεινά χωριά θα πέσουν κορόιδα ε κορόιδα.χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι γελας ρε τραχανα μαγκακο του πληκτρολογίου εεεεε

      Διαγραφή
    2. ΕΛΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΜΑΜΑΜΕ ΕΔΩ ΒΛΑΚΑ Ε ΒΛΑΚΑ

      Διαγραφή
  13. Κανά εμπάργκο ακόμα Τζάκρη;στα Σκόπια να κάνετε εξαγωγές. μπούφοι αγρότες .να τουσ ψηφίζετε πάλι κορόιδα.τι δούλεμα τρώτε.και λίγοι τα καρπονονται τα φραγγα.μπουφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΩΤΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ. κα ΤΖΑΚΡΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΓΑΛΑΤΕ ΑΝΤΑΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.