Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταβολής προκαταβολών για τους φετινούς ανοιξιάτικους παγετούςΜέσα στην επόμενη εβδομάδα και οι αποφάσεις για τις περσινές προσωρινές, οριστικές και λανθασμένες λόγω πανδημίας δηλώσεις

Δύο φλέγοντα ζητήματα για πολλούς παραγωγούς που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας και του πρώτου σκληρού ¨λοκντάουν¨, έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο σε σημερινή τους συνάντηση.
Πρώτο θέμα που του έθεσε, ήταν οι προκαταβολές για τις ζημιές από τους ανοιξιάτικους φετινούς παγετούς στο διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι όσα χρήματα χρειαστούν θα δοθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με εντολή του Πρωθυπουργού και έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μείνει ¨ανοιχτή¨ μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση των προκαταβολών. Προς το τέλος δε του τρέχοντος μηνός και για όσα πορίσματα έχουν εκδοθεί θα πληρωθούν άμεσα οι προκαταβολές. Για όσα πορίσματα θα βγαίνουν στην πορεία και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, επίσης η πληρωμή της προκαταβολής θα είναι άμεση – ξεπερνώντας το πρόβλημα της ασφαλιστικής εισφοράς του 2021. Ακόμη, στις περιπτώσεις που σε δημοτικά διαμερίσματα στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε ποσοστό άνω του 80%, θα δοθούν και εκεί προκαταβολές – ανεξάρτητα αν έχουν εκδοθεί πορίσματα ή όχι.
Επίσης – όπως έχει ήδη ειπωθεί – στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι, κατά παρέκκλιση των υφισταμένων σήμερα διατάξεων, ως ανώτατο ποσοστό της τελικής αποζημίωσης έχει καθοριστεί το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.
Κατά τον ίδιο τρόπο, θα δοθούν και προκαταβολές μέχρι και του ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης σε όσους παραγωγούς υπέστησαν ζημιές στο προανθικό στάδιο και είναι εκτός Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι πληρωμές αυτών των προκαταβολών θα γίνουν, μετά την αναμενόμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί.
Επισημαίνεται ότι, μετά την 31η Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει και η εξόφληση του υπολοίπου των αποζημιώσεων.
Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί και σχετική τροπολογία για την εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων.
Ο πρώην Υπουργός έθεσε και το γνωστό πρόβλημα των παραγωγών που, λόγω της πανδημίας και του πρώτου σκληρού λοκντάουν το 2020 και του πρωτοφανούς χάους που δημιούργησε η καραντίνα, είτε δεν έκαναν προσωρινές ή οριστικές δηλώσεις, είτε έκαναν λάθη ανάμεσα σε προσωρινές και οριστικές για τις ζημιές από τους περσινούς παγετούς. Παρουσίασε δε όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν το κομφούζιο που αντιμετώπισαν με τις σπασμωδικές διαδικασίες ¨της στιγμής¨ που ακολουθήθηκαν, με τα χαρτόκουτα και τα πρόχειρα χαρτιά… για δηλώσεις, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εξωφρενικό και κραυγαλέα άδικο οι άνθρωποι αυτοί να μένουν εκτός αποζημιώσεων επειδή λόγω της ¨κλεισούρας¨ και χωρίς εξοικείωση με το ιντερνέτ δεν αντελήφθησαν τις προθεσμίες.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δήλωσε στον Γιώργο Καρασμάνη ότι ήδη έχει επιληφθεί του θέματος, και τον διαβεβαίωσε ότι μέσα την προσεχή εβδομάδα θα ληφθούν και επ’ αυτού οριστικές αποφάσεις.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 comments:

 1. Προκαταβολές τον Οκτώβριο κατά τα άλλα ο υπουργός ανακοινώνει τέλος Ιουλίου πολύ κοροϊδία και ψέμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δε μας είπε τι θα κάνει όταν θα βγει ψεύτης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ρε Αγρότη 9,26 τι χολοσκας θα πάει ο Λάκης αύριο θα βγάλει φωτογραφία και θα το λύσει θα το βάλει στο προφίλ του και στο ινσταγκραμ και θα γίνει χαμός. Ο Λάκης είναι άπαιχτος σε αυτά, όπως και ο μάνατζερ του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τελικά οι προκαταβολες για τον παγετό ύψους 40% στο τέλος του Ιουλίου είναι μια...... πλατφόρμα που θα κλείσει 31 Οκτωβρίου! Δηλαδή, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για τον παγετό, αλλά σιγά μην έχουν γραφτεί και τα πορίσματα, ώστε να προχωρήσουν οι προκαταβολές. Τις βλέπω να δίνονται κατά τα Χριστούγεννα. Και γιατί δεν τις κρατάνε να δώσουν το συνολικό ποσό το 2022? Φέτος οι αγρότες θα πεθάνουνουμε της πείνας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον αγρότη μπορούν να πληρώσουν με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ
  Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια για να χαϊδεύουν αυτιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.