Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξεκινά αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Που κυμαίνεται η τιμή στην Πέλλα



«Εφιάλτης» για τα νοικοκυρά μας ο φετινός χειμώνας!

Πρεμιέρα αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή να διαμορφώνεται στην Π.Ε. Πέλλας περίπου στο 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο, υψηλότερη σχεδόν κατά 40%  σε σχέση με πέρσι όπου η σεζόν είχε ξεκινήσει με αρχική τιμή διάθεσης τα 82 λεπτά. 
Τιμές που θα ήταν φυσικά σημαντικά ακόμη χαμηλότερες αν η Ελλάδα δεν συνέχιζε να κατέχει μια από τις πρωτιές στη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά, με τους φόρους στη θέρμανση να αντιστοιχούν στο 60% όσων πληρώνει ο καταναλωτής. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Πέλλας 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Πέλλας, Τάσος Αρβανιτόπουλος, εκτιμάει ότι η τιμή εκκίνησης της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στην Πέλλα μεταξύ 1,13 και 1,15 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος εκφράζει στην εφημερίδα μας την έντονη ανησυχία του για την μεγάλη φετινή αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης. "Ποιος θα προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης φέτος;», αναρωτιέται προσθέτοντας: «Οι τιμές είναι άκρως απαγορευτικές και οι λιγοστές παραγγελίες που έχουμε είναι κυρίως από ηλικιωμένους που δεν μπορούν  να κάνουν αλλιώς. Προτιμούν να στερηθούν κάτι άλλο για να ζεσταθούν. Εμείς ζητήσαμε από την κυβέρνηση την μείωση του ειδικού φόρου αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η πολιτική των επιδομάτων θέρμανσης δεν λύνει το πρόβλημα, απλά δίνει κάποιες ανάσες στους καταναλωτές", σημειώνει ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Πάντως, είναι γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά εξελίσσεται σε πραγματικό «θρίλερ» και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το πώς θα κυλήσει σχετικά με την θέρμανση.

Ανατιμήσεις και ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτινάσσουν τις τιμές
Μπορεί οι πρατηριούχοι γενικώς να θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν θα δώσουν μια «ανάσα», ωστόσο εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πως, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών, μπορεί να χρειαστούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως προαναφέραμε.
Το μεγάλο «αγκάθι» -και φέτος- είναι αυτό ακριβώς: Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικό. «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σίγουρα εντείνει το πρόβλημα και φέρνει αυξήσεις. Όμως και πέρυσι είχαμε τον φόρο και στην πρώτη καραντίνα πουλούσαμε για 68 λεπτά. Το πρόβλημα είναι σήμερα πιο ευρύ. Κλυδωνίζονται οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Να βάλω τώρα πετρέλαιο θέρμανσης ή να περιμένω;
Με την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης το προσεχές διάστημα. Το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι ξεκίνησε από τα 77 με 82 λεπτά πέρυσι και έκλεισε στα 90 λεπτά. Είναι μια αυξητική τάση που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς η ζήτηση αυξάνει με την είσοδο στον χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το που θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου στο μέλλον. Το τί θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου πραγματικά κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ούτε τα διυλιστήρια, ούτε η ΕΕ, ούτε οι βενζινοπώλες. Φυσικά κανείς δεν θέλει να δει σκηνές όπως του 2011 ή του 2012 με τον κόσμο να στρέφεται σε άλλες πηγές εναλλακτικής θέρμανσης και τελικά να την πατάει. 

Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης
Βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν προ ημερών, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.
Αναλυτικά:
Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.
Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης για το επίδομα θέρμανσης
Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ
Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ
Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια
Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ
Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου -πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.