Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θλίψη στην Έδεσσα: ''Έφυγε'' από τη ζωή ο Σάκης Τότλης


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών άφησε χθες στην Έδεσσα ο συγγραφέας Σάκης Τότλης, "χτυπημένος" από τον κορωνοϊό. Η είδηση του θανάτου της σημαντικής αυτής προσωπικότητας που ξεπέρασε τα όρια της πόλης με το έργο του, σκόρπισε θλίψη στην Έδεσσα.

Ο Σάκης Τότλης γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1946 στην Έδεσσα, όπου και ζούσε. Ο Σάκης Τότλης υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως ηλεκτρονικός, απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ. Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής γλώσσας, δημοσιογράφος και εκδότης.
Υπήρξε διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της Έδεσσας και του Νομού, με ιδιόκτητο τυπογραφείο Offset, ως το 1985, όταν συνταξιοδοτείται πρόωρα. Ήταν επί σειρά ετών αρθρογράφος του κύριου άρθρου στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
Ο Σάκης Τότλης έχει ασχοληθεί με τα όνειρα τα τελευταία είκοσι χρόνια (1990-2009). Έχει αναπτύξει τη «Χωρο-Χρονο+Συναισθηματική (ΧΧ+Σ) θεωρία και μέθοδο για την ερμηνεία των ονείρων», την οποία έχει παρουσιάσει το επιστημονικό περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες και το περιοδικό NAJMS (Northern American Journal of Medical Sciences) – Περιοδικό της Βορείου Αμερικής για τις Ιατρικές Επιστήμες. Σχετικό άρθρο έχει δημοσιεύσει και το περιοδικό Dream Time, που εκδίδεται από την μεγαλύτερη παγκόσμια ένωση για τη μελέτη των ονείρων (AS Dreams), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σύμβουλο έκδοσης την Ντέιρντρε Μπάρετ (Deirdre Barrett), μια παγκόσμια αυθεντία σε θέματα ονείρου και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Στις 04 Μαρτίου 2015 προβλήθηκε από την ΝΕΡΙΤ η εκπομπή Λογοτεχνικοί περίπατοι στη Βόρεια Ελλάδα του Περικλή Σφυρίδη σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρά, αφιερωμένη στον Σάκη Τότλη, με ομιλητές εκτός από τον Περικλή Σφυρίδη, τον Χρήστο Σιαμαντά και τον Δημήτρη Ευαγγελίδη, αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Παρουσιάσεις της μεθόδου ερμηνείας των ονείρων
Από το 2006 κάνει διαλέξεις ανά την Ελλάδα με γενικό τίτλο: «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ως χώρος, χρόνος και συναίσθημα», προσκεκλημένος από τους Δήμους και τις Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες Βέροιας (22/3/06) και Γρεβενών (29/11/06), από τον Δήμο και τη ΔΕΠΑ Χρυσούπολης (28/3/07), από το Βιβλιοπωλείο «Κεντρί» στη Λαμία, με την επίσημη υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (4/11/07), και στη Θεσσαλονίκη (3/12/2007), προσκεκλημένος από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια διάλεξη, αλλά στα αγγλικά, έδωσε στις 28 Ιουνίου του 2011 και στο Κερκράντε της Ολλανδίας στο Μεσαιωνικό μοναστήρι του Rolduc, στην ετήσια συγκέντρωση των φίλων του AS Dreams.

Εργογραφία
1991: «Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ, Έδεσσα-Ζυρίχη», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Διαγωνίου». Δεύτερη, τρίτη, τέταρτη έκδοση από τις εκδόσεις «Κέδρος». Πέμπτη έκδοση από τις εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗΣ». Στο μυθιστόρημα αυτό βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία «ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ» του Σωτήρη Γκορίτσα.
1992: «ΧΩΡΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ – μια ιδέα», στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η αρχική ιδέα για την χωρο-(χρονο)-συναισθηματική μέθοδο ερμηνείας των ονείρων. Ιδιωτική έκδοση.
1995: «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, διηγήματα μικρά και μη», συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ».
1996: «DEJAVU», σενάριο για κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους, που εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
1997: «12 ΟΝΕΙΡΑ». Δώδεκα όνειρα ερμηνευμένα σύμφωνα με τη χωρο-συναισθηματική μέθοδο ερμηνείας των ονείρων. Εκδόσεις «Δελφίνι».
1998: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ». Ελεύθερη απόδοση του «Tάο Tε Tσινγκ» του Λάο τσε. Εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗΣ».
1999: «Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ». Ιστορικό βιβλίο. Γενική επιμέλεια (Έρευνα, συγγραφή, τυπογραφικός σχεδιασμός), για λογαριασμό του T.M.Θ. (Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης) και T.E.I. Έδεσσας.
2000: «ΕΚΕΙ ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ». Παραδοσιακά παραμύθια από την Έδεσσα. Εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗΣ».
2001: Δημοσιεύεται η Χωρο-Χρονική και Συναισθηματική (ΧΧ+Σ) θεωρία του για το όνειρο από το μεγαλύτερο επιστημονικό περιοδικό στην Ελλάδα «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ» του δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (τεύχος 81, σελίδες 27-35).
2002: «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ». Μυθιστόρημα. Εκδόσεις «ΠATAKHΣ».
2005: «ΘΥΜΑΜΑΙ», αφήγημα. Εκδόσεις «ΜέΤΡΟ».
2006: «THE TRUE EYE OF THE TIGER». Πρωτότυπη κριτική εκδοχή στα Αγγλικά, του κλασικού Κινέζικου «Βιβλίου των Αλλαγών» (I Ching). Εκδόσεις P.O.D “BOOKSURGE” Charleston, NC U.S.A.
2009: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ». Ιστορικό βιβλίο για τη σύγχρονη Μακεδονία. Έκδοση της Νομαρχίας Πέλλας.
2009: «ΙΝΤΕΡΣΙΤΙ». Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Κέδρος.
2010: «ΤΟ ΑΓΡΑΦΟ ΧΑΡΤΙ». Αφήγημα. Εκδόσεις Ποταμός.
2011: Δημοσιεύεται η Χωρο-Χρονική + Συναισθηματική (ΧΧ+Σ) θεωρία του για το όνειρο στο επιστημονικό περιοδικό DREAMTIME, (vol. 28, no. 1, Winter 2011, pp. 10–13, 32-34), που εκδίδεται από την μεγαλύτερη παγκόσμια ένωση για τη μελέτη των ονείρων (AS Dreams), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σύμβουλο έκδοσης την Deirdre Barrette, μια παγκόσμια αυθεντία σε θέματα ονείρου και καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
2011: Δημοσιεύεται η Χωρο-Χρονική + Συναισθηματική (ΧΧ+Σ) θεωρία του για το όνειρο από το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό NAJMS (Northern American Journal of Medical Sciences – Περιοδικό της Βορείου Αμερικής για τις Ιατρικές Επιστήμες, June 2011, Volume 3. No. 6. pps 302-315).
2011: Δημοσιεύεται στην καθημερινή εφημερίδα των Αθηνων ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο ένθετο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στις 2 07 2011 ένα εκτενέστατο άρθρο με γενικό τίτλο “Η κατανόηση της πραγματικότητας και το όνειρο”.
2014: Δημοσιεύεται από το Open Science university NY USA, το βιβλίο του “The Dream as Space, Time and Emotion.
Πηγή: https://el.wikipedia.org

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.