Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σερβία: Στο Νόβι Σαντ απονεμήθηκε το διάσημο ευρωπαϊκό βραβείο ''Μελίνα Μερκούρη''



Μετά την αναγνώριση του ως καλύτερο ευρωπαϊκό “μπραντ”, στον τομέα του πολιτισμού, το Novi Sad, έλαβε και το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”, το οποίο απονέμεται στις πιο επιτυχημένες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Novi Sad – European Capital of Culture 2022.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιολόγησε το 2019, το Νόβι Σαντ ως μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες στην προπαρασκευαστική φάση και τώρα, μετά την τρίτη έκθεση ελέγχου, συνέστησε ώστε το Νοβι Σαντ, η λεγόμενη “Αθήνα της Σερβίας” να λάβει αυτή την περίφημη αναγνώριση.

«Το πρόγραμμα και η ευρωπαϊκή του διάσταση είναι πολύ ισχυρή και συμπεραίνουμε ότι η ομάδα κατανοεί καλά την έννοια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναδείξουμε τον μεγάλο αριθμό διεθνών συνεργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος και τις εξαιρετικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του κοινού», αναφέρεται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτροπή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσει με τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία μόνιμων κληροδοτημάτων που θα παραμείνουν στο Νόβι Σαντ ακόμη και μετά το έτος του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς και προώθηση των γεφυρών που οικοδομήθηκαν μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτών. Λαμβάνοντας το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”και το Βραβείο για την καλύτερη ευρωπαϊκή επωνυμία (μπραντ) στον τομέα του πολιτισμού, το Νόβι Σαντ έγινε η μοναδική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που κατέκτησε μέχρι στιγμής δύο ευρωπαϊκά βραβεία κύρους πριν από την ονομαστική χρονιά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος, «μέσα από θετικές αξιολογήσεις τριών διαφορετικών επιτροπών Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων», η “Αθήνα της Σερβίας” «έχει επιβεβαιώσει την ποιότητά της τα τελευταία πέντε χρόνια στη συμμετοχή της τοπικής σκηνής και των πολιτών, στην ανάπτυξη και τη διασύνδεση πολιτιστικών θεσμών, αποκέντρωση πολιτισμού, προγραμματικές δυνατότητες, αλλά και άνοιγμα και ανακαίνιση νέων χώρων».

Χάρη σε αυτά, στο Νόβι Σαντ μετά το 2022, εκτός από τα φημισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα – Welcome και Kaleidoscope of Culture – θα παραμείνουν πέντε ανακαινισμένα πολιτιστικά κέντρα; Το φρούριο Petrovaradin, η περιοχή Almaški, στο κέντρο της πόλης με την Πλατεία Θεάτρου, η περιοχή Veliki Liman και ένα δίκτυο πολιτιστικών σταθμών σε όλη την πόλη. Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», που πήρε το όνομά του από την ηθοποιό και πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, θεωρείται το πιο άξιο για την έναρξη του έργου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών Maja Gojković συνεχάρη τον διευθυντή του Ιδρύματος «Novi Sad 2021 – European Capital of Culture» Nemanja Milenković και ολόκληρη την ομάδα για την κατάκτηση του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» , το οποίο απονέμεται στις πιο επιτυχημένες Ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες, αναφέρει το Πρακτορείο Tanjug.

Με την κατάκτηση του βραβείου της πρώην υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας και εμπνεύστριας της ιδέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Νόβι Σαντ επιβεβαίωσε ότι ακολουθεί με συνέπεια την ιδέα της πολιτιστικής ανάπτυξης και της σύνδεσης της Ευρώπης, γιορτάζοντας τον πολιτισμό και την παράδοσή της, είπε η υπουργός.

Το Νόβι Σαντ είναι η μόνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με δύο βραβεία κύρους, δήλωσε η πρωθυπουργός Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, αντιδρώντας στο γεγονός ότι το Νόβι Σαντ, το οποίο ανακηρύχθηκε το καλύτερο ευρωπαϊκό “μπραντ” στον τομέα του πολιτισμού, έλαβε τώρα και το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» , αξίας ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο απονέμεται στις πιο επιτυχημένες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, έφτασε στο Νόβι Σαντ, δήλωσε η Μπρνάμπιτς και συνεχάρη όλους τους κατοίκους του Νόβι Σαντ και τον Δήμαρχο του Νόβι Σαντ Miloš Vučević για αυτή η αναγνώριση.

«Με αυτήν την αναγνώριση, μαζί με το Βραβείο για την καλύτερη ευρωπαϊκή τάση στον τομέα του πολιτισμού, το Νόβι Σαντ μας είναι η μόνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με δύο βραβεία κύρους πριν από την ονομαστική χρονιά», δήλωσε η Μπρνάμπιτς στο Twitter.

Γιελένα Τσβιέτκοβιτς ertnews.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.