Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Περισσότερους από 18 εκατ. θανάτους εκτιμά έρευνα ότι προκάλεσε ο Covid -19 σε ένα έτος



Αριθμό θανάτων υπερτριπλάσιο  από τον επίσημο απολογισμό προκάλεσε ο Covid -19 από τις αρχές του 2020 έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύει σήμερα η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι οι επίσημες στατιστικές δίνουν μερική εικόνα του πραγματικού απολογισμού της «θνητότητας» της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων εξ αιτίας της πανδημίας  ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2021  οι θάνατοι ήταν 5,94 εκατομμύρια αλλά  ο αριθμός  αυτός έχει αμφισβητηθεί από αρκετές μελέτες που προσπαθούν να ρίξουν περισσότερο φως στην υγειονομική κρίση.

Η μελέτη που δημοσιεύεται από το επιστημονικό περιοδικό βασίζεται σε δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Ο όρος πλεονάζουσα θνησιμότητα αναφέρεται στον λόγο των θανάτων σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αιτίας, επί του αριθμού θανάτων που αναμενόταν, με βάση τα δεδομένα για προηγούμενες ανάλογες χρονικές περιόδους.

Πέρα από μια βάση δεδομένων για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, οι συντάκτες της μελέτης έφτιαξαν επίσης διάφορα μοντέλα για να προβλέψουν ποια θα ήταν η θνησιμότητα εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, για να αντιπαρέλθουν την έλλειψη ολοκληρωμένων και αξιόπιστων στοιχείων σε αρκετές χώρες.

Η χαώδης διαφορά μεταξύ της πλεονάζουσας θνησιμότητας και των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων εξαιτίας της COVID-19 πιθανόν εξηγείται από το ότι δεν έγιναν διαγνώσεις πολλών περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορονοϊό ή/και τους αυξημένους θανάτους από άλλες ασθένειες, εξαιτίας της αλλαγής συμπεριφορών ή της μείωσης της πρόσβασης στα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας, επισημαίνουν ακόμη οι ερευνητές.

Κατά περιοχές, οι χώρες των Άνδεων στη Λατινική Αμερική, τα κράτη της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης, καθώς και το νότιο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνητότητας την περίοδο 2020-2021.

Μεταξύ των χωρών που επλήγησαν βαρύτερα από την πανδημία, η Βολιβία καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη πλεονάζουσας θνησιμότητας. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, η πλεονάζουσα θνησιμότητα μοιάζει χαμηλότερη από ό,τι τα χρόνια προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η δουλειά τους ενέχει κάποιους περιορισμούς και κρίνουν απαραίτητο να συνεχιστεί το επιστημονικό έργο για να διαπιστωθεί ποια είναι επακριβώς η πλεονάζουσα θνησιμότητα που οφείλεται άμεσα στην COVID-19.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Μας έχουν ενημερώσει ποιοι θάνατοι αποδίδονται στον covid ώστε να βγαίνουν αυτά τα στοιχεία;
    Ο δικός Σωτήρης, ο Σωτήρης της καρδιάς μας , δεν είχε πει ότι βαπτίζουν τους θανάτους που είχαν θετικό pcr σε θανάτους με covid και στη συνείδηση των ανθρώπων με από covid;
    Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι γινόταν και στην Αγγλία και πιθανόν και αλλού.

    https://www.youtube.com/watch?v=F23XbgMKPn0 Από 1:01:45 έως 1:03:40

    Ακόμα εντυπωσιακότερα τα γενικά δεδομένα στο 40:55 - 1:03:40

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έφτασε η εποχή να ξανά ανέβεις στο δέντρο με τις μπανάνες ψεκασμένε.

      Διαγραφή
    2. Άκου άξιε οπαδέ του Κούλη, καθώς αυτός χρησιμοποίησε τον όρο που ασπάστηκες και αναμασάς.
      Αν το θέτεις έτσι, από τη μια οι ψεκασμένοι και από την άλλη οι τρυπημένοι.
      Απόλαυσε λοιπόν τα ασφαλή τρυπήματα που σου προσέφερε τόσο απλόχερα ο Κούλης και ετοιμάσου για τα επόμενα.
      Το είπε κιόλας ότι από το Φθινόπωρο βλέπουμε.
      Τι εννοούσε ο ποιητής , συγγνώμη ο Μωυσής;
      Να δούμε τι δεν ξεσκαρτάραμε οπότε πάμε για 4η, εκτός αν βγουν νέα μπόλια, οπότε φτου και από την αρχή.
      Τα ΜΜΕ και οι τηλεειδικοί θα ξαναπιάσουν δουλειά

      Διαγραφή
    3. 9:25 π.μ. Ο πλανήτης χρειάζεται και χαζούς σαν και σένα, δεν πρέπει να χαθεί το είδος σας από καμιά πανδημία.

      Διαγραφή
    4. Ηλίθιε των 9:25 πάνε βρες μια γυναίκα να ξεπικάρεις γιατί έχεις σαλέψει αγρίως, η πολύ ''χειρωνακτική'' εργασία σε βάρεσε.

      Διαγραφή
  2. 12:11 μ.μ.παραπαίδι του σωρρα τράβα για κάνα ομόλογο και άσε την θεωρία για άλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.