Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Άρχισαν τα πλαφόν σε προϊόντα τα σούπερ μάρκετ - Πού τελειώνουν τα αποθέματα



Υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα, καλούνται εντός 48 ωρών να δηλώσουν τα αποθέματα των 7 επίμαχων κατηγοριών και προχωρούν σε επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.

Εκτός από τα ηλιέλαια και τα άλευρα στον κατάλογο με τις πιθανές ελλείψεις, τα σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν και τη ζάχαρη, για την οποία παρακολουθήσαμε σκηνές πανικού στη Ρωσία, όπου τελείωναν τα αποθέματα.

Σε ποια προϊόντα έβαλαν πλαφόν τα σούπερ μάρκετ
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χθες η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.
Επίσης στην επιβολή ορίου στα φυσικά καταστήματα έχει προχωρήσει και η αλυσίδα My Market, σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλά μόνο για το ηλιέλαιο, ενώ ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη.

Στο My Market μπορείς να αγοράσεις στο κατάστημα έως 4 τεμάχια ηλιέλαιου για 1 και 2 lt και μία για τις συσκευασίες έως 5 lt.
Όριο αγοράς σε έξι κωδικούς αλεύρων, ηλιέλαιου και αραβοσιτέλαιου θα επιβάλει τις επόμενες μέρες και η Lidl, η οποία διαθέτει μόνο φυσικά καταστήματα. Συγκεκριμένα: μέχρι τρία τεμάχια αλευριού συσκευασίας 1 κιλού, μέχρι τρία τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 1 lt, μέχρι δύο τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 2 lt, μέχρι ένα τεμάχιο ηλιελαίου συσκευασίας 5 lt, μέχρι τρία τεμάχια αραβοσιτελαίου συσκευασίας 1lt και μέχρι ένα τεμάχιο αραβοιστελαίου συσκευασίας 3lt.

Η κυβέρνηση καλεί τα σούπερ μάρκετ να μετρήσουν προϊόντα
Υπενθυμίζεται πως υπό στενή παρακολούθηση για την αποφυγή ελλείψεων και κερδοσκοπίας βρίσκονται οι εξής κατηγορίες:
Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
Λιπάσματα
Ζωοτροφές
Ωμά δημητριακά παντός είδους (σιτάρι ή σιμιγδάλι, σίκαλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο)
Άλευρα και αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
Ηλίανθος
Φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο, όπως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση οι επιχειρήσεις τις επόμενες ώρες θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την ποσότητα σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.
Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται βαριές «καμπάνες» με πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.