Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νοσοκομεία: Απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή στο ΕΣΥ – Τι θα πληρώνει ο ασθενήςΑλλάζουν όλα με το νέο νομοσχέδιο για την ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέο μοντέλο λειτουργίας των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
Το νέο σύστημα που καθιερώνει τις απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ με αμοιβή, φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων, με το… αζημίωτο.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους λειτουργούς της υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, καθιερώνει τον θεσμό του “προσωπικού θεράποντος γιατρού”, θέτει ποιοτικά κριτήρια σε μηχανήματα και υπηρεσίες που “πουλάει” ο ιδιωτικός τομέας στον ΕΟΠΥΥ και αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με το μέτρο των “επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων” εντός του ΕΣΥ.

Πλεύρης: Το 30% της δαπάνης της επέμβασης και η αμοιβή γιατρού, βαρύνουν τον ασθενή
Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη λειτουργία των έκτακτων χειρουργείων και των τακτικών πρωινών. Μάλιστα, όπως τόνισε, δεν θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία σε κάποιο νοσοκομείο, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει πλήρωση της πρωινής λίστας.
Το μέτρο σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους μεν γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (διοικητικοί, τραυματιοφορείς κλπ) να αυξήσουν τις αμοιβές τους εντός του δημοσίου συστήματος υγείας και στους δε ασθενείς, να βρουν έγκαιρα ραντεβού για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους εντός του ΕΣΥ. Σίγουρα όχι δωρεάν, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από αυτή του ιδιωτικού τομέα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό σήμερα ποιο θα είναι, αλλά θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών.
Το 70% της πληρωμής (που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία) θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης:
“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, να μπορεί να λειτουργήσει στα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% και το 30% να είναι η συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού. Το 70% που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνει στα νοσοκομεία δηλαδή, και το 30% που καλύπτει ο ασθενείς, θα πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στα χειρουργεία. Και θα υπάρχει από λίστα που θα πάρουμε από ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση την οποία θα παίρνει ο γιατρός του ΕΣΥ από τον ασθενή”, σημείωσε ο υπουργός.

“Οικονομικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει το απόγευμα”
Ο νόμος για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει ψηφιστεί από το 2002, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι τέτοια στα δημόσια νοσοκομεία, που το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που απαιτούνται για την απορρόφηση του συνόλου των τακτικών χειρουργείων. Με αποτέλεσμα πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα ογκολογικά χειρουργεία, που κανονικά δεν μπορούν να περιμένουν.
Με το νέο μοντέλο, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος προσωπικού προσφέροντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα, ώστε να εργάζεται και το απόγευμα.

Στα επιχειρήματα για το νέο εγχείρημα περιλαμβάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:
-δεν επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία των δωρεάν χειρουργείων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα
-θα είναι πιο “οικονομική” η δαπάνη για τον ασθενή σε σχέση με την αμοιβή χειρουργείου στον ιδιωτικό τομέα
-θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές οι (υποαμοιβόμενοι) υγειονομικοί υπάλληλοι
Ωστόσο, οι παραπάνω στόχοι δεν θα επιτευχθούν με δαπάνη του κράτους, αλλά του ίδιου ασθενούς που -ούτως ή άλλως- πληρώνει ισοβίως στο κράτος ασφαλιστικές εισφορές υγείας και περίθαλψης.
Πηγή: iatropedia.gr

 

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

8 comments:

 1. ΔΕ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ !! ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΔΗ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!! ΔΗΛ ΑΝ ΕΝΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ; ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ; ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ !! ΙΔΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ.
   ΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΙΜΙΚΑΤΑΛΟΓΟ;
   ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ:
   ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΑΟ ΜΕΤΑ
   ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ, ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

   Διαγραφή
  2. Αυτό είναι το πρόβλημα? Αν θα πετύχει? Οτι οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν για να χειρουργηθούν σε εύλογο χρόνο παρακάπτοντας τη λίστα το καταπίνουμε αμάσητο? Το δικαίωμα στην ζωή μετατρέπεται σε εμπόρευμα και το πρόβλημα μας είναι αν αυτό θα γίνει επιτυχημένα?

   Διαγραφή
  3. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΕΤΣΙ ... ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟ ...ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ... ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΟΥ!! ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΛΕΦΤΑ!! ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΠΑΛΙ...

   Διαγραφή
  4. ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΒΑΛΑΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ;
   ΚΑΙ ΩΣ ΑΡΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΩΣ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

   Διαγραφή
 2. Εμείς πληρώσαμε και πληρώνουμε για τα νοσοκομεία και αυτοί πάλι θα τα οικονομάνε και από τις δημόσιες δομές. Έλεος ρε άριστοι... μήπως πρέπει να πληρώσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαγαζιά του περιβόητου ιδιωτικού τομέα προορίζεται να γίνουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ας έχουν βάλει πλάτες οι Έλληνες φορολογούμενοι,τα υπόλοιπα ναχαμε να λέγαμε.
  ΤΨΡΜ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θέλει απ συμφόρηση ο να μην πω? Κάνε προσλήψεις.. Απλά πραγματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.