Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγρότες: Δεν σπέρνουν τα χωράφια λόγω ακρίβειας



Μειωμένες κατά 30% είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αγοράς, οι φυτεύσεις καρπουζιών και πεπονιών, με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στη δυσκολία των καλλιεργητών να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πέρα από τις λιγότερες ετήσιες καλλιέργειες, οι φορείς του κλάδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διακοπεί τους επόμενους μήνες η συγκομιδή και να μείνουν τα καλοκαιρινά φρούτα στα δέντρα, με συνέπειες βεβαίως για το αγροτικό εισόδημα, την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και φυσικά τις εξαγωγές. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις θα διαδραματίσει η ζήτηση στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και οι τιμές που θα επικρατήσουν.

Οι πρώτες ενδείξεις μετά τη ρωσική εισβολή κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Παρά το γεγονός ότι εδώ και μιάμιση εβδομάδα οι Ισπανοί μεταφορείς βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση, με συνέπεια η προσφορά πορτοκαλιών από την Ισπανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό στην Ευρώπη, να είναι εξαιρετικά περιορισμένη και παρά το γεγονός ότι πλησιάζει το Πάσχα των Καθολικών, περίοδος κατά την οποία η ζήτηση είναι παραδοσιακά υψηλή, οι εξαγωγές των ελληνικών πορτοκαλιών είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, από την αρχή της εμπορικής περιόδου (1η Οκτωβρίου 2021) έως και τις 24 Μαρτίου 2022 είχαν εξαχθεί 216.490 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 264.916 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ποσότητα δηλαδή μειωμένη κατά 18,3%. Μειωμένες την ίδια ώρα είναι και οι τιμές εξαγωγής. Ενδεικτικά, ενώ πέρυσι τα πορτοκάλια Βαλέντσια πωλούνταν προς 0,30 ευρώ/κιλό, η τιμή φέτος έχει μειωθεί σε 0,17 ευρώ/κιλό.

Εάν οι τιμές του ρεύματος παραμείνουν υψηλές, θα είναι ασύμφορη ακόμη και η συντήρηση των φρούτων στα ειδικά ψυγεία το καλοκαίρι
Μειωμένες είναι οι εξαγωγές σε όλα τα λεγόμενα χειμερινά φρούτα, με εξαίρεση τα ακτινίδια, με τη μείωση σε σύγκριση με πέρυσι να είναι της τάξεως του 11,4% στα μανταρίνια, 40,3% στα λεμόνια, 15,1% στα γκρέιπφρουτ, 27,9% στα μήλα.

Η ανησυχία παραγωγών και επιχειρήσεων του κλάδου μεταφέρεται τώρα στα θερινά φρούτα και ειδικά στα ροδάκινα και εν γένει στα πυρηνόκαρπα. Κατ’ αρχάς οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επιφέρουν άμεσο πλήγμα στις εξαγωγές της κατηγορίας αυτής, καθώς πάνω από τις μισές ποσότητες κατευθύνονταν στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, είτε ως φρέσκα προϊόντα είτε ως μεταποιημένα (κομπόστες και χυμοί). Γνώστες του κλάδου εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθούν οι ποσότητες αυτές από περιφερειακές αγορές.

Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος παραγωγής θα έχει επιβαρυνθεί από την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, από την αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, καθώς και από την αύξηση των τιμών σε υλικά συσκευασίας (πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο), σε επίπεδο τέτοιο που δεν θα συμφέρει η συγκομιδή των φρούτων. Οπως σημειώνουν στην «Καθημερινή» παράγοντες του κλάδου, εάν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρηθούν στα επίπεδα που είναι σήμερα, θα είναι ασύμφορη ακόμη και η συντήρηση των φρούτων στα ειδικά ψυγεία το καλοκαίρι, όταν δηλαδή ανεβαίνει η εξωτερική θερμοκρασία και τα ψυγεία δουλεύουν πιο εντατικά, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.Η Incofruit Hellas έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενιαίου ταμείου στήριξης στους Ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στο κόστος εισροών. Επιπλέον, έχει προτείνει την επιδότηση του κόστους πετρελαίου στα φορτηγά που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές, κατά το παράδειγμα άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Βέλγιο.

kathimerini.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. Η πολιτικοί μας τι έχουν να πουν μπα τίποτα όλα καλά γιαυτους φάτε τουρισμό την βαριά βιομηχανία σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θες και επίδομα σποράς ρε κρατικοδίαιτε;

      Διαγραφή
    2. Απο τον τουρισμό τρώει η Ελλάδα ρε γκασμα εδώ και 30 χρόνια, είναι το εθνικό μας προϊών, τι να περιμένουν τα πράσα σου η τα καρπούζια σου.

      Διαγραφή
    3. 10.46 γκαρσονι ήσουν γκαρσονι θα παραμείνεις μια ζωή να υποκλινεσε στον καθένα που τρώει η Ελλάδα από τον τουρισμό είδαμε τι βαριά βιομηχανία είναι

      Διαγραφή
    4. 7:24 π.μ. αυτός υποκλίνεται και βγάζει τίμια το μεροκάματο του αυτή είναι η δουλειά του φέρνει και συνάλλαγμα, εσύ που υποκλίνεσαι για ...άλλο λόγο

      Διαγραφή
  2. Να μην πουλάτε στα μαύρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΥΤΕΨΤΕ ΦΩΤΟΒΟΛΑΪΚΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΥΡΙΤΙΟ
    ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΩΣ ΤΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστον αυτόν, αυτός καταπολεμά την διαφθορά .
      Γελάστε ελεύθερα.

      Διαγραφή
  4. μπράβο παιδιά έτσι να μαλώνουμε μεταξύ μας ,ξέρουμε εμείς μια ζωή αυτό γίνεται .Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαμόγιο (10.11) με άλλη μάσκα χύνεις το φθόνο σου.
    Πρώτον δεν μίλησε για διαφθορά.
    Δεύτερο είναι από αυτούς που μπορεί να μιλάει, γιατί είναι αδιάφθορος.
    Και τρίτον έχει μιλήσει για φωτοβολταϊκά με συγκεκριμένες προτάσεις, που τις γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
    Και τέταρτον ως υπουργός χαρακτήρισε το εισόδημα από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικό. Έτσι μειώθηκε ο ΦΠA από το 24% στο 13%.
    Λαμόγιο πάντα ο πρώην υπουργός άψογος, γιαυτό ο λαός τον επιβραβεύει με πρωτιές!!!
    Και αυτή την φορά, θα δεις Λαμόγιο, ποιος θα γελάσει ελεύθερα.
    Άντε, τώρα στο λαγούμι σου μαζί με την γνωστή και διεφθαρμένη παρεούλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ παραδρομής έγραψα ότι μειώθηκε ο ΦΠA από το 24% στο 13% ενώ το ΟΡΘΩ είναι ότι :
      μειώθηκε ο Φόρος Εισοδήματος από το 24% στο 13%.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.