Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε μνημεία της Πέλλας (φωτο)



Αυτοψία σε μνημεία των Δήμων Αλμωπίας και Πέλλας πραγματοποίησε την Τρίτη η  Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Την υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης και o Aντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής. 
Πρώτος σταθμός της Λίνας Μενδώνη το Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής που όπως δήλωσε οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2025.
Στη συνέχεια η υπουργός επισκέφθηκε τα Γιαννιιτσά το «Μεγάλο Τζαμί», το Τέμενος του Ισκεντέρ Μπέη, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στον ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη Μητρόπολη Γιαννιτσών.

Διονύσης Σταμενίτης: «Ο Πολιτιστικός πλούτος της Πέλλας αναδεικνύεται μέσα από σημαντικά έργα»
Δήλωση του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύση Σταμενίτη για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε. 
«Για δεύτερη φορά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέπτεται την περιοχή μας έχοντας στη «βαλίτσα» της σημαντικά έργα για τον τομέα του Πολιτισμού της Πέλλας, αποδεικνύοντας ότι ο Νομός Πέλλας βρίσκεται σε υψηλή θέση στον σχεδιασμό του Υπουργείου. 
Η επίσημη ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Βυζαντινού Κάστρου των Μογλενών (Κάστρο Χρυσής), μας προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση που θα αναδείξει τον πλούτο της ιστορίας του τόπου μας που συνδέεται με τη Μεταβυζαντινή εποχή, αναδεικνύοντας έτσι μια ακόμα πτυχή του φάσματος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομίας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Είναι αναμφίβολα ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Χρυσής, της Αλμωπίας αλλά και της Πέλλας συνολικά ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι το Κάστρο της Χρυσής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα, θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα αίτημα που προσωπικά είχα θέσει στην Υπουργό το καλοκαίρι του 2020 ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Δήμαρχο κ. Μπάτση καταθέσαμε στην ίδια την έκθεση για την κατάσταση του μνημείου. Από την πρώτη στιγμή η ανταπόκριση της Υπουργού υπήρξε θετική, συζητήθηκε το πλαίσιο επι του συγκεκριμένου και σχεδιάστηκαν όλες οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν. Μάλιστα η Υπουργός στην προηγούμενη επίσκεψη της στον Νομό μας είχε δεσμευθεί για την εξέλιξη που έχουμε μπροστά μας σήμερα.
Αναφορικά με το έργο ανακατασκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (Μητρόπολη) αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση, την οποία προσωπικά έχω διεκδικήσει και παρακολουθήσει βήμα προς βήμα, και είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι και σε αυτήν την περίπτωση, από την πρώτη στιγμή, η ανταπόκριση της Υπουργού ήταν θετική, γεγονός άλλωστε που το αποδεικνύει και το σημερινό αποτέλεσμα, όπου, όπως ενημερωθήκαμε, αναμένονται οι εγκρίσεις των τελευταίων μικρών μελετών από το ΚΑΣ και υπάρχει η θετική εισήγηση της Υπουργού για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. 
Τέλος, εξίσου σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η παραχώρηση της Εθνικής Τράπεζας στο Υπουργείου Πολιτισμού του Τζαμιού Ισκεντιρμπεή  και η μετατροπή του από πλευράς της Πολιτείας σε έναν πολυχώρο Πολιτισμού, Τέχνης και Γραμμάτων. Είναι μια εξέλιξη με διττή σημασία, καθώς ένα πολιτιστικό μνημείο αξιοποιείται και βγαίνει στην επιφάνεια από τη μία και από την άλλη αποδίδεται στην πόλη των Γιαννιτσών ένας χώρος που θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής. 
Όπως δήλωσα και προ ημερών, μετά τη δρομολόγηση των ενεργειών για το Κάστρο της Χρυσής και τη Μητρόπολη των Γιαννιτσών, έχουμε μπροστά μας την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν τον τομέα του Πολιτισμού στο Νομό Πέλλας καθώς αναμένουμε και τις εντάξεις σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του πολυχώρου πολιτισμού M. Αλέξανδρος και περιβάλλοντος χώρου, για την Περιοχή Βαρόσι, για τον Αρχαιολογικό χώρο Λόγγου και για τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, έργα για τα οποία η ίδια η Υπουργός κ. Μενδώνη ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη της στο Νομό Πέλλας τον Ιούλιο του 2021 και η οποία πρέπει να πούμε ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, και το αποδεικνύει με πράξεις,
Αποδεικνύεται λοιπόν, για ακόμη μια φορά, η συνέπεια μεταξύ των όσων λέμε και αυτών που πράττουμε.  Κάτι που έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η δική μας, ο Νομός Πέλλας, που ομολογουμένως στερήθηκε έργων τα προηγούμενα χρόνια. Με τη σημερινή κυβέρνηση πολλά ζητήματα παίρνουν το δρόμο τους και αυτό δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση».

Λάκης Βασιλειάδης: Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Κάστρο Χρυσής και τα Γιαννιτσά
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συνόδευσε σήμερα την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη σε επίσκεψη που πραγματοποίησε αρχικά στο Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής, παρουσία του Δημάρχου & Αντιδημάρχων Αλμωπίας και του Προέδρου της ΤΚ Χρυσής, του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και συναδέλφων βουλευτών.
Η κ. Μενδώνη σε συνεργασία με τους φορείς της Πέλλας δρομολόγησε την πρόσφατη έγκριση της χρηματοδότησης του Βυζαντινού Κάστρου Μογλενών (Χρυσής) από το Ταμείο Ανάκαμψης για εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του πολύ σημαντικού αυτού μνημείου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2025.
Στη συνέχεια ο Λάκης Βασιλειάδης ακολούθησε την Υπουργό σε επίσκεψη, παρουσία και του Δημάρχου Πέλλας, στο «Μεγάλο Τζαμί», το Τέμενος του Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά, το οποίο μεταβιβάστηκε από την Εθνική Τράπεζα στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να αναδειχθεί σε πολυχώρο πολιτισμού, όπως ήδη σχεδιάζεται με σχετική μελέτη, καθώς και στο Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός.
Τέλος, ο Λάκης Βασιλειάδης συνόδευσε την Υπουργό στον ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη Μητρόπολη Γιαννιτσών, για την οποία ολοκληρώνονται οι μελέτες από το ΚΑΣ και με έγκριση της Υπουργού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ έργο ανακατασκευής & συντήρησης. Από πλευράς ΠΚΜ, η βούληση είναι να προχωρήσει το έργο με προτεραιότητα, όπως έχει ενημερωθεί ο Βουλευτής από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Όπως τόνισε ο Λάκης Βασιλειάδης, πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της κ. Μενδώνη στην Πέλλα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη σημασία που δείχνει το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τις αποτελεσματικές ενέργειες των φορέων της Πέλλας για την ανάδειξη των μικρών και μεγάλων θησαυρών της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Δήμος Αλμωπίας: Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού στο Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής
Επίσκεψη πραγματοποίησε στο Δήμο Αλμωπίας και στο Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής, η υπουργός κυρία Λίνα Μενδώνη με τους συνεργάτες της,  όπου την υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης με τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή, τους Βουλευτές Πέλλας Διονύση Σταμενίτη και Λάκη Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της Χρυσής Βασίλη Γενίτσαρη και τον εφημέριο της Κοινότητας π. Αντώνη Καραβασίλη.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας αφού καλωσόρισε την Υπουργό Πολιτισμού, αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της περιοχής, καθώς και σε υπόλοιπα θρησκευτικά μνημεία που χρίζουν ανάδειξης. Η κυρία Μενδώνη, με τη σειρά της, επεσήμανε ότι εξεπλάγη από την φυσική ομορφιά της Αλμωπίας και τόνισε την σημαντικότητα του Βυζαντινού κάστρου, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι εργασίες ανάδειξης και συντήρησης του θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.
Ακολούθησε ξενάγηση από τον προϊστάμενο τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας, κ.Σταλίδη Γεώργιο. 
mendag  

Βίντεο: ''Συμβαίνει Τώρα'' Αντώνης Παπαδόπουλος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Έρχονται εκλογές και αρχίσατε το σεργιάνι με δήθεν τάχα μου ο πολιτισμός και το βυζαντινό κάστρο βρε θα φάτε μαύρο θα το φυσάτε και δεν θα το κρυώνετε γιατί μας αφήσατε χωρίς θέρμανση και χωρίς ρεύμα χειμωνιάτικα άσε για 5α χωράφια που δεν μπορούμε να πάμε με τις τιμές του πετρελαίου στον Θεό ξέρω δεν φταίτε εσείς σε τίποτα σας βγάλαμε για να φωτογραφίζεσται και όπως είπε ένας ευρωβουλευτής του κόμματος στο Ιράκ και στην Συρία έχουν μεγαλύτερη κρίση ντροπή και μόνο ντροπή να συγκρίνετε αυτα 5α κράτη με πρόσφατους πολέμους με την Ελλάδα της Ευρώπης ντροπή και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαύρο ακούω και μαύρο δεν... βλέπω!!!με τον αλεξη από πίσω το μαύρο γίνετε άσπρο κάτασπρο!!!

      Διαγραφή
  2. Πολιτισμός δεν είναι οι πέτρες τα τζαμιά και οι εκκλησίες.
    Επενδύστε πρωτίστως στα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας αν θέλετε πολιτισμική ανάπτυξη. Στα σχολεία, στα παιδιά. Το οικοδόμημα πάσχει στα θεμέλια. Όχι στις βιτρίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Σταμενίτη και κ. Λάκη μας, πρώτα στις ανάγκες του ανθρώπου είναι η αυτοσυντήρηση, ύστερα η ασφάλεια, ύστερα.... και ύστερα τα κάστα της Χρυσής με τον πολιτισμό τους. Βενζίνη βάλατε στο ΙΧ αυτοκίνητό σας τώρα τελευταία ή κινείστε μόνο τζάμπα με τα λεφτά αυτών που δεν έχουν. Δεν άκουσα στο μεγάλο σας σκέπαστρο καμιά μείωση κινήσεων στα αυτοκίνητά σας. Γιατί; Θέρμανση επίσης στο σπίτι σας φουλ μια και τα λεφτά πέφτουν χωρίς περικοπές σε σας. Έ Διονύση και Λάκη όσο πιο κρυμμένοι είστε αυτήν την εποχή, τόσο καλύτερα είναι για σας. Το κάστρο μας δε θα φύγει από εκεί . Εμείς όμως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό! Τα ασθεςνοφόρα βείδος πολυτελείας! Στα σχολεία υπάρχουν λειτουργικά κενα ,λόγω μειωμένου αριθμού εκπαιδευτικών! Τα καύσιμα σε απλησίάστες τιμές!Ο κόσμος δεν μπορεί να ζεσταθεί,να μετακινηθεί στις δουλειές του!Το ηλεκτρικό 4 φορές πάνω και οι βουλευτές το ένα ψέμα πάνω στο άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλος ο πολιτικός ανθός της Πέλλας.
    Ήρθε να δει τι έχει να τσιμενταρουνε μετά την Ακρόπολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΜΠΕΤΑ

      Διαγραφή
  6. ΟTAN O ΣYPIZA HTAN ΣTHN KYBEPNHΣH ΣXOΛIAZAN TOYΣ BOYΛEYTEΣ OTI O ENAΣ ANTIΓPAΦEI TON AΛΛON. TΩPA ΠOY OI BOYΛEYTEΣ THΣ NΔ ANTIΓPAΦOYN OXI MONO METAΞY TOYΣ , AΛΛA KAI ANAKOINΩΣEIΣ YΠOYPΓΩN. MOKO, ΛEΞI ΔEN ΛENE. EIΛIKPINA AΠO TON BAΣIΛEIAΔH ΣAN NEO TON ΠEPIMENA ΔIAΦOPETIKO. ΔYΣTYXΩΣ EΠEΣA EΞΩ. AYTOΣ ΠAPOYΣIAΣE EPΓA TOY ΣYPIZA ΔIKA TOY. KPIMA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντροφε
      Νομίζω πως τα ελληνικά σου είναι σαν τα αγγλικά του Τσίπρα

      Διαγραφή
  7. Στο όνομα του πολιτισμού και των αρχαιοτήτων, ξοδεύονται τεράστια ποσά και γίνεται μεγάλο φαγοπότι.
    Ανταποδοτικότητα για τον απλό κόσμο μηδέν.
    Την εποχή αυτή που ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ζεστάνει το σπίτι του, αυτοί σχεδιάζουν έργα και μελέτες για τον ΄΄πολιτισμό΄΄ μας.
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, όσο συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NOYΔOYΛH 2,40 ,TI ΔEN KATAΛABAINEIΣ;
    OI BOYΛEYTEΣ ΣOY ANTIΓPAΦOYN O ENAΣ TON AΛΛON; AYTO ΠOY KOPOIΔEYATE ΓIA TOYΣ BOYΛEYTEΣ TOY ΣYPIZA, TΩPA ΓIATI TO KANETE ΓAPΓAPA ME TOYΣ ΔIKOYΣ ΣAΣ; ANTIΓPAΦOYN AKOMA KAI TIΣ ANAKOINΩΣEIΣ TΩN YΠOYPΓΩN ΣAΣ KAI EMMEΣΩΣ ΠΛHN ΣAΦΩΣ TIΣ ΠAPOYΣIAZOYN ΩΣ ΔIKEΣ TOYΣ.H MHΠΩΣ ΔEN EXOYN OIKEIOΠOIHΘEI TA EPΓA TOY ΣYPIZA; BΛEΠE,ΛAKHΣ, ENEPΓEIAKH ANABAΘMIΣH TΩN NOΣOKOMEIΩN.TI ΔEN KATAΛABAINEIΣ AΠO TA EΛΛHNIKA MOY;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ότι δεν καταλαβαίνει αλλά τον πονάει η αλήθεια.....τον 2:40

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.