Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Eπίσκεψη υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη - Προτάσεις και αιτήματα της ΠΕ Πέλλας



Ουσιαστική και με θετικά αποτελέσματα η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 
Προτάσεις - Αιτήματα της ΠΕ Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής υποδέχθηκε χθες στην Πέλλα την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, την οποία είχε καλέσει να επισκεφτεί την Πέλλα, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στο Υπουργείο. Ο  Αντιπεριφερειάρχης συνόδευσε την κα. Υπουργό,  σε σημεία και χώρους με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον και συζήτησε μαζί της για όλες τις δράσεις ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας που προωθούνται από το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τις τοπικές Δημοτικές αρχές και τους Βουλευτές. 

Για το σημαντικό έργο ανάδειξης του Κάστρου της Χρυσής, υπήρχε στενή συνεργασία για την χρηματοδότησή του τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από την αρχική συνεργασία που είχε ο κ. Τζαμτζής με την κα Μενδώνη, και το αίτημά του για ένταξη του κάστρου της Χρυσής σε χρηματοδοτικό εργαλείο, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Πολιτισμού, από τον Ιούλιο του ’20. 

Για την προώθηση των πολλών και σημαντικών έργων προστασίας και ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της Πέλλας, ο κ. Τζαμτζής επέδωσε και επιστολή στην κα. Μενδώνη, με αναλυτικές πληροφορίες και τεχνικά στοιχεία. 
Κρίσιμα έργα είναι,  η συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Έδεσσα (περιοχή Λόγγος), όπως και η αναπαλαίωση και ανάδειξη του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ στην Σκύδρα.
 Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία και ανάδειξη μίας ιστορικής διαδρομής, με περιοχές και σημεία ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα και τους συμμάχους της κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τίτλο « Διαδρομές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου» καθώς και η δημιουργία «Εκθετηρίου Κειμηλίων» του πολέμου αυτού, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Μαυροβουνίου.  
Ακόμη, μία σειρά δράσεων που προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι η Πέλλα να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της ιστορικής φυσιογνωμίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως γενέτειρα του μεγάλου στρατηλάτη και αφετηρία της μεγαλειώδους εκστρατείας του. 
Τέλος, η ανάδειξη εκκλησιών ιστορικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία διαδραστικών χώρων προβολής της τοπικής ιστορίας, ήταν μέσα στις προτάσεις που έθεσε ο κ. Τζαμτζής στην κ. Μενδώνη.

Ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή του κ. Τζαμτζή προς την Υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη: 

«Κυρία Υπουργέ,
     Με την ευκαιρία της επισκέψεώς σας στην Πέλλα θέλω να θέσω για άλλη μια    
     φορά  τα θέματα που μας απασχολούν:
Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας και η βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό. 
Η επέκταση των ανασκαφικών εργασιών στον Λόγγο της Έδεσσας και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων καθώς και η ανάδειξη σε χώρο πολιτισμού του παλιού Γενί Τζαμί Έδεσσας. 
Η ανάδειξη του σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ. Σήμερα, ο παλιός σταθμός Σκύδρας, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί το 1992 ως «Νεότερο Ιστορικό Μνημείο», διατηρεί φέρων οπλισμό, αλλά έχει γκρεμιστεί η σκεπή και, για τον λόγο αυτό, το μνημείο χρειάζεται να αναστηλωθεί. 
Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και διαδρομών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου Μαυροβουνίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1925. Στο πλέον κεντρικό σημείο του Νομού θα δημιουργηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων που αφορούν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανάδειξη ιστορικών σημείων, με ενημερωτικές πινακίδες και αναγραφές των ιστορικών γεγονότων της κάθε περιοχής, την κατασκευή μνημείου στο όρος Βόρας, όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η ανάδειξη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Σκύδρας (σταθμός Ντεκοβίλ). Στόχος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η προβολή της με ετήσιες εκδηλώσεις και ειδικές εκδόσεις, με μετάφραση στις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Σέρβικα. Να σημειωθεί ότι ο Χο Τσι Μινχ (Βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ), υπηρέτησε στο Γαλλικό Νοσοκομείο στο Μαυροβούνι Σκύδρας όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα το υδραγωγείο που υδροδοτούσε το Γαλλικό και Αγγλικό Νοσοκομείο της περιοχής. Για την υπηρέτηση του στο Γαλλικό Νοσοκομείο του Μαυροβουνίου, ο Χο Τσι Μινχ κάνει ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στα απομνημονεύματα του.
Η ανάδειξη της «γέφυρας Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών του Αγίου Γεωργίου Λουτροχωρίου, Σταυροδρομίου, Αετοχωρίου και Ξιφιανής που έχουν κηρυχθεί διατηρητέο μνημεία και έργα τέχνης από το Υπ. Πολιτισμού.
Η ανάδειξη της Πέλλας ως κέντρου των πόλεων παγκοσμίως που φέρουν το όνομα «Αλέξανδρος», «Πέλλα», «Έδεσσα» και των χωρών που έφτασε ο Μεγάλος εκπολιτιστής, προβάλλοντας το έργο του, μέσα από συνέδρια και πολιτιστικές συναντήσεις.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου στο στρατόπεδο Σκύδρας όπου θα παρουσιάζεται, με σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα, η ζωή, η πορεία, οι κατακτήσεις και η προσφορά διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού στην οικουμένη, από τον Μέγα Αλέξανδρο».

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.