Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: H Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια



Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 23-3-2022 κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τον «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου τουτρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις» σχολίασε με πολύ αρνητικό τρόπο τα μέτρα κατά της ακρίβειας που υπέβαλε για ψήφιση η Κυβέρνηση, σε συνέχεια του πρόσφατου διαγγέλματος του Πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
Στα 13 € το μήνα επιδότηση στην κατανάλωση της βενζίνης για τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 30.000€ και στην επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος  με 16 € κατά μέσο όρο για τον Απρίλιο, όταν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου η αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας ήταν 46%. Όσον αφορά στην απευθείας επιδότηση στα διυλιστήρια της χώρας για να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 0,12 €. το λίτρο, σημείωσε ότι αποτελεί επιδότηση της αισχροκέρδειας ενώ παράλληλα συνιστά κρατική ενίσχυση.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 2.500 ευρώ, ισχύουν μόνο για το 2022 σημειώνοντας ότι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για μόνιμη μείωση ύψους 350 εκ. € είναι το λιγότερο παραπλανητική. Επιπλέον η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έχει σημαντικά οφέλη για τις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες.
Ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα της ονομασίας του τσίπουρου και της τσικουδιάς ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιούν και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί.
Τέλος, επισήμανε ότι «οι πολίτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Όλοι θυμούνται ποια παράταξη χρεοκόπησε τη χώρα στο βωμό της διαφθοράς, της διαπλοκής, των κουμπάρων. Όπως θυμούνται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια που την έβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και άφησε γεμάτα ταμεία για τις δύσκολες μέρες. Και βλέπουν και σήμερα ποιοι είναι αυτοί που αντί να στηρίξουν την κοινωνία, με μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, εξαντλούν όλα τα περιθώρια σε χωρίς όριο φοροαπαλλαγές για τους έχοντες και τους κατέχοντες»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:


«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές 
Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού πιστεύω ότι η μεσαία τάξη πήρε μια βαθιά ανάσα με τα 13 ευρώ το μήνα που της δώσατε. Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με τα 16 ευρώ επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος για τον Απρίλιο, όταν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου η αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας ήταν 46% θεωρώ ότι στην παρούσα φάση έχει άρει όλες οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας. 
Διότι «πώς να το κρύψομεν άλλωστε», τα 13 ευρώ για δαπάνη βενζίνης 300 ευρώ το μήνα είναι πολύ σπουδαίο βοήθημα για την ελληνική οικογένεια. Ισοδυναμεί με 3,2 καφέδες μηνιαίως από τον «ΓΡΗΓΟΡΗ»  ή από «ΤΑ ΕΒΕΡΕΣΤ».  Και βέβαια μιας και σύμφωνα με τον κ. Άδωνη φτωχοί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε κάνει κρύο, κρύο δεν έκανε ποτέ, και οι φτωχοί είναι περισσότερο αθλητικοί τύποι, άρα δεν υπάρχει λόγος χρήσης μεταφορικού μέσου από αυτούς, ως εκ τούτου δεν βλέπουμε κανέναν λόγο ανησυχίας για την κυβέρνηση σας.
Επίσης το ακριβότερο ρεύμα είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι μαζί, το  περιβάλλον και την ενεργειακή μας κατανάλωση, και βέβαια να ζήσουμε περισσότερο ρομαντικές στιγμές με την οικογένειά μας στο σπίτι, με χαμηλωμένα φώτα και με κουβέρτες στον καναπέ. 
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη νομίζω ότι η ΝΔ θα κάνει θραύση στις επόμενες εκλογές. Άδικα λοιπόν ανησυχεί ο κ. Πέτσας ότι θα την μαυρίσει ο ελληνικός λαός. 
Διότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει την μοναδική ικανότητα του κ Μητσοτάκη να διοικεί και να επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας και της οικονομίας. 
Και βέβαια θα αναγνωρίσει και την  μοναδική σεμνότητα των Υπουργών του,  όπως του κ. Γεωργιάδη και του κ. Λιβανού του υπουργού «της εποποιίας»,  οι οποίοι συμπάσχουν με τα προβλήματα του ελληνικού λαού και αγωνιούν καθημερινά για μια καλύτερη Ελλάδα.
Και τώρα αφού περιέγραψα τα πραγματικά δεδομένα θα αρχίσω να σας μιλάω για πράγματα της φαντασίας μήπως έτσι η ΝΔ, που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν,  καταλάβει τελικά τι πραγματικά συμβαίνει. 
Ο Πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων. 
Και βέβαια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να το παραδεχτεί κιόλας, μιλώντας για μέτρα - ψίχουλα, παριστάνοντας ότι δήθεν ακούει εκ των προτέρων την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε βέβαια ως μια ακόμη δικαιολογία την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική. Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου ήταν ορατό ότι έρχεται ένα πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας, και ο  κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα μόλις 150 εκατ. ευρώ και ο κ. Σκρέκας μας μίλαγε για αυξήσεις 2-3 ευρώ στους λογαριασμούς της ενέργειας. Οι λογαριασμοί όμως ήρθαν 3 και 4 φορές πάνω πριν καν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Και τι έκανε η Κυβέρνηση σας. Απολύτως τίποτα. Μας είπε όμως ότι:
Οι Έλληνες δεν βάζουν βενζίνη για ψυχολογικούς λόγους, οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, να κρατάμε μικρότερο καλάθι στο σουπερ μαρκετ, να κλείνουμε το φως και το θερμοσίφωνα, ότι Έλληνες έχουν αποταμιεύσεις κλπ, κλπ.
Αντί να προχωρήσετε σε μέτρα που πραγματικά θα ελαφρύνουν πραγματικά τα ευάλωτα νοικοκυριά και την μεσαία τάξη. Αλλά ξέχασα είναι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, περιορισμοί που δεν σας περιόρισαν όμως όταν:
(α) αυξήσατε το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και δωρεές κλπ από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ -ανά γονέα και ανά παιδί- για ακίνητα και κινητές αξίες (π.χ. για σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, βίλες, χρήματα, ομόλογα, μετοχές, σκάφη αναψυχής, κλπ). Έτσι, για παράδειγμα, περιουσία (ακίνητη ή/και κινητή)1,6 εκατ. ευρώ, στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% μεταβιβάζεται στο παιδί, χωρίς να καταβληθεί ούτε 1 ευρώ φόρος!  
(β) μειώνετε τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερες του 1.000.000, ωφελώντας με 25.000.000 ευρώ περίπου 14.500 φορολογούμενους.
(γ) Έχετε εξαγγείλει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβαλλόταν σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ανά άτομο) και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για ακίνητα με αξία άνω των 400.000 ευρώ, ευνοώντας σημαντικά τους μεγαλοϊδιοκτήτες.
(δ) Καταργείτε πλήρως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή η κυβέρνηση επιλέγει, να απαλλάξει από την εισφορά τα μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα και μόνο. Ως εκ τούτου, νοσηλευτές, γιατροί, εκπαιδευτικοί, πυροσβέστες, συνταξιούχοι και χιλιάδες ακόμη μισθωτοί του δημοσίου, συνεχίζουν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Μας φέρατε τα 13 € το μήνα επιδότηση στην κατανάλωση της βενζίνης για τα νοικοκυριά με ειδόδημα μέχρι 30.000€, επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος 16 € κατά μέσο όρο για τον Απρίλιο, όταν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου η αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας ήταν 46%. Και το κερασάκι στην τούρτα,  την απευθείας επιδότηση στα διϋλιστήρια της χώρας για να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 0,12 €. το λίτρο. Δηλαδή αφενός μεν συνεχίζετε να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια, αφετέρου τραβήξατε ήδη την προσοχή της Κομισιόν γιατί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτή η επιδότηση συνιστά κρατική ενίσχυση.
Το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος αυτοεπαινέθηκε για την επιστολή του στην ΕΕ, όταν στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνά δεν έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα και όχι  στον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί προϋπήρχε αυτού.
Εμείς έχουμε καταλάβει ότι για εσάς «όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων». Εσείς όμως αγνοείτε ότι η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια έχει συμπαρασύρει αυξήσεις σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης ενώ την ίδια στιγμή, το εισόδημα που παραμένει σταθερό και μειούμενο έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε βαθιά κρίση. 
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Πάμε στο άλλο βασικό ζήτημα του νομοσχεδίου, στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και λέω βασικό γιατί αφορά το σύνολο σχεδόν των πολιτών. Όμως οι σχετικές διατάξεις ΔΕΝ τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Δεν υπάρχει αναφορά για το συνολικό κόστος της παρέμβασης στις σχετικές συνοδευτικές εκθέσεις. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κατατέθηκε δεν αναφέρει οποιοδήποτε ποσό. Μάθαμε ότι εκτιμάται γύρω στα 350 εκ. € από δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα και σχετικά δημοσιεύματα.
Πολυδιαφημίσατε την εν λόγω ρύθμιση αλλά δεν είπατε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 2.500 ευρώ, ισχύουν μόνο για το 2022. Η όποια κυβέρνηση κληθεί να στείλει το 2023 τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος, είναι βέβαιο ότι θα τα στείλει “φουσκωμένα”. Ή θα πρέπει να επανέλθει σε νέα ρύθμιση το χρόνου. Επομένως η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για μόνιμη μείωση ύψους 350 εκ. € είναι το λιγότερο παραπλανητική. 
Τέλος
«Βάζετε χέρι» ακόμη και στην ονομασία “Τσίπουρο και Τσικουδιά” και αφαιρείτε την χρήση της από τους διήμερους αποσταγματοποιούς, οι οποίοι πλέον θα χρησιμοποιούν την ονομασία “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”. Εξυπηρετείτε πάλι τις μεγάλες βιομηχανίες-ποτοποιίες που θέλουν όλο το μερίδιο της αγοράς, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακούς αμπελουργούς και διήμερους αποσταγματοποιούς πανελλαδικά, όπως στον Τύρναβο, στην Λάρισα, στον Βόλο, στην Μακεδονία, στην Λαμία, στην Κρήτη κ.α., Δεν είναι δύσκολη μια τροποποίηση που επιτρέπει ο σχετικός Κανονισμός[787/2019] του τεχνικού φακέλου ώστε να προβλεφθεί η χρήση της ονομασίας και σε αυτούς που παράγουν το προϊόν με τον παραδοσιακό τρόπο. Πρέπει να επανεξετάσετε το θέμα. Τα παραδοσιακά εθνικά μας προϊόντα για δεκαετίες στήριξαν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, την περιφερειακή οικονομία και παράδοση του τόπου μας.
Δεν θα μπω στο κομμάτι του  εκσυγχρονισμού της επιτροπής κεφαλαιαγοράς το έκαναν ήδη πολύ καλά άλλοι συνάδελφοί μου. Ωστόσο, διατάξεις «βιτρίνα» επιφανειακές, ασήμαντες σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα διευκολύνουν την εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι μεγάλος πειρασμός. 
Κυρίες και Κύριοι  συνάδελφοι 
Οι πολίτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Όλοι θυμούνται ποια παράταξη χρεοκόπησε τη χώρα στο βωμό της διαφθοράς, της διαπλοκής, των κουμπάρων. Όπως θυμούνται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια που την έβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και άφησε γεμάτα ταμεία για τις δύσκολες μέρες. Και βλέπουν και σήμερα ποιοι είναι αυτοί που αντί να στηρίξουν την κοινωνία, με μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, εξαντλούν όλα τα περιθώρια σε χωρίς όριο φοροαπαλλαγές για τους έχοντες και τους κατέχοντες». 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.