Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξεκινά το σχέδιο ''internet για όλους'' με 27 ευρώ και ταχύτητα 10 Μbps



Συνδέσεις στο internet με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και με πραγματική ταχύτητα όχι μικρότερη από 4 Mbps θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε σπίτι και επιχείρηση στην Επικράτεια, με ανώτατη τιμή τα 27 ευρώ τον μήνα. 

Αυτό προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος για την επέκταση της καθολικής υπηρεσίας που σήμερα ισχύει για τις φωνητικές κλήσεις και στην ευρυζωνικότητα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου internet σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες. 

Η Υπουργική Απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα καθορίζεται ότι η καθολική υπηρεσία θα πρέπει να παρέχει: 

- Υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GigaByte διαθέσιμα το μήνα σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate) ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.

- Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου.

Η καθολική υπηρεσία αφορά στην ουσία απομακρυσμένες περιοχές με πολύ μικρό αριθμό πιθανών συνδρομητών που δεν καλύπτουν ή δεν πρόκειται να καλύψουν τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών  παρόχων, καθώς και οι συνδέσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του mega-ΣΔΙΤ "Ultra-Fast Broadband”.

Για αυτό πέραν όλων των άλλων στην Υπουργική Απόφαση καθορίζεται και το κόστος σύνδεσης που αναλαμβάνει ο πάροχος καθολικής υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές. Ειδικότερα, καθορίζεται πως για νέες συνδέσεις ο πάροχος αναλαμβάνει κόστος σύνδεσης έως του ποσού των 1.500 ευρώ. Τυχόν επιπλέον ποσό καλείται να αναλάβει ο τελικός χρήστης. 

Σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παρόχων το ποσοστό των συνδρομητών που λαμβάνουν υπηρεσία με ταχύτητα έως 4 Mbps είναι της τάξεως του 3% επί του συνόλου των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση και της τάξεως του 2,5% επί του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

Το όριο των 4 Mbps 
To όριο των 4 Μbps πραγματικής ταχύτητας download τέθηκε έπειτα από εισήγηση της ΕΕΤΤ μετά από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πέρσι. Η ταχύτητα αυτή θεωρείται ως η ελάχιστη απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει βασικές εργασίες μέσω διαδικτύου (ανταλλαγή email, ενημέρωση κλπ).

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, οι συγκεκριμένες ταχύτητες δεν προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρία χρήσης όλων των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών και εργαλείων που έχουν γίνει απαραίτητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την πανδημία. Για αυτό δεν αποκλείεται  να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

Πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην Υπουργική Απόφαση καθορίζεται ότι η χρέωση στον τελικό χρήστη των στοιχείων καθολικής υπηρεσίας δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και τελών.

capital.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Στο ακριτικό Μελίσσι έχω την ταχύτητα των 3Mbps. Τι λέτε θα φτάσουμε τα 4Mbps; 33% αύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.