Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σαν σήμερα, 21 Απριλίου 1967: Το στρατιωτικό πραξικόπημα που έφερε τη στυγνή δικτατορία στην Ελλάδα



Το πραξικόπημα που έφερε τη «Χούντα των Συνταγματαρχών»
Λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές, που ίσως να έδιναν τέλος στην πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από την αποστασία του 1965, μια ομάδα στρατιωτικών που κατείχαν τον βαθμό του Συνταγματάρχη, κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και επέβαλαν δικτατορικό καθεστώς, με την Ελλάδα να μπαίνει σε μια επταετία η οποία έμεινε στην ιστορία ως «Χούντα των Συνταγματαρχών».
Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ήταν ασταθές για αρκετά χρόνια, αρχής γενομένης από τη δολοφονία Λαμπράκη. Με την κατάλυση της δημοκρατίας, η επίσημη ανακοίνωση των συνταγματαρχών ήταν ότι «έθεσαν τέλος στην πορεία της χώρας προς τον κομμουνισμό». Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς όπως την παρουσίασαν.

Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου. Κυβέρνηση εκείνη την εποχή ήταν η δεξιά ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο (με τη συναίνεση του Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου). Όμως η αίσθηση που υπήρχε ήταν πως η Ένωση Κέντρου θα κέρδιζε τις εκλογές και πως ο «Γέρος της Δημοκρατίας» θα είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά τη χώρα. Έτσι ίσως έμπαινε τέλος στην πολιτική αστάθεια, η οποία ακολούθησε την παραίτηση του εκλεγμένου Γεωργίου Παπανδρέου, μετά από τη διαμάχη του με τον βασιλιά και την «αποστασία» της Ένωσης Κέντρου. 

Η συναυλία των Rolling Stones, δεν βοήθησε αυτήν την αστάθεια. Συγκεκριμένα, η διάλυση της από την αστυνομία, μόλις τέσσερις μέρες πριν από το πραξικόπημα, ενέτεινε την πολιτική ανησυχία. Μέλη της δεξιάς πτέρυγας της ΕΡΕ, «εύχονταν» να βρεθεί ένας στρατιωτικός, που θα έβαζε σε τάξη τη χώρα και θα ανέκοπτε την πορεία της χώρας προς την αναρχία και τον κομμουνισμό. Οι ροκάδες της εποχής ήταν στο στόχαστρο, ως ταραχοποιά στοιχεία.
Έτσι, ο στρατός, το παλάτι, μέλη της δεξιάς και οι Αμερικάνοι, καλόβλεπαν, μια προσωρινή ανατροπή του συντάγματος, ώστε η χώρα να ξαναέβρισκε την πορεία της με μια πιο αποφασιστική και «βίαιη» κίνηση. Οι συνταγματάρχες πρόλαβαν στο τσακ τη σχεδιαζόμενη «Χούντα των Στρατηγών».


Το πραξικόπημα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Οι Μακαρέζος, Παπαδόπουλος και Παττακός, είχαν εντοπίσει τους ανθρώπους σε νευραλγικές θέσεις που θα τους βοηθούσαν. Έτσι όταν στις 3.30 τα ξημερώματα ξεκίνησε το πραξικόπημα, οι δημοκρατικοί του στρατού αλλά και οι πολιτικοί, πιάστηκαν στον ύπνο. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ήταν πετυχημένο και μάλιστα αναίμακτα. 
Η ΕΙΡ έπαιζε από το πρωί στρατιωτικά εμβατήρια. Ο κόσμος δεν ήξερε τι γινόταν, αλλά δεν ήξερε ούτε και τι να πιστέψει από τις πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας που έκαναν την εμφάνισή τους. Ακόμα και οι Αμερικανοί δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου και των συνεργατών του. Όταν ύστερα από λίγες μέρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Φίλιπ Τάλμποτ, είπε στον σταθμάρχη της CIA, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η απάντηση του δεύτερου ήταν: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόpνη;..»
Στις 7 το πρωί, παρά την προτροπή του συλληφθέντα Κανελλόπουλου να κάνει το αντίθετο, ο βασιλιάς όρκισε την κυβέρνηση των συνταγματαρχών, με τα τανκς να περιμένουν απ' έξω. Έτσι άρχισε η περίοδος της στρατιωτικής χούντας, που κράτησε 7 χρόνια 3 μήνες και 3 ημέρες. 
Ήταν μια περίοδος στην οποία βάφτηκαν μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Βιαιότητα, φόβος, προπαγάνδα αλλά κυρίως οι σχέσεις μη εμπιστοσύνης που μόλυναν τις σχέσεις των Ελλήνων πολιτών και δηλητηρίασαν για πολλά χρόνια την πολιτικοκοινωνική ζωή της Ελλάδας.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. Τώρα έπρεπε να γίνει η επανάστασις, να γλυτώσουμε απο τα αποβράσματα που μας κυβερνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλαξε κανάλι και βγάλε τις παντόφλες...κάτσε καλα στο καναπέ και πάρε το χάπι για το προστάτη.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα με τις τόσες απαγορεύσεις, υποχρεωτικοτητες, πρόστιμα κ.λ.π τι πολιτευμα έχουμε;
      Ξέχασα, προέχει η υγεία και σε λίγο η εξασφάλιση ενέργειας, καθαρού περιβάλλοντος, τροφής και κάποια στιγμή νερού.
      Δώστε μας ΚΥΑ και παρτετά μας όλα

      Διαγραφή
  2. Τα φασιστοειδή σαν το αυγό του φιδιού εκκολάπτονται και βγάζουν και μούρη. Αυτοί που πουλήσαν την Κύπρο και τις ιδέες της Ελλάδας για δημοκρατία και ελευθερία. Αυτοί τολμούν και εμείς πέρα βρέχει. Όχι ρε....πατήστε τους όπου τους βρείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάποιοι πούλησαν την Μακεδονία και καταχρεωσαν την Ελλάδα όλοι τα ίδια είστε

      Διαγραφή
    2. Ρε γίδι εάν δεν ήταν η συμφωνία των Πρεσπων τα τουρκικά αεροπλάνα θα έκοβαν βόλτες πάνω απ την καζανοκεφαλα σου ρε τενεκε, σας πέταξαν μια μαλακια και αναμασάτε γίδια.

      Διαγραφή
  3. Σήμερα γιορτάζει σύσσωμη η κυβέρνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως σήμερα γιορτάζουν όλοι όσοι ήταν παρόντες στην βεβήλωση της Βουλής από τους Αζοφιστες;

      Διαγραφή
    2. Οι εκπρόσωποι του λαού επιβάλλεται να είναι στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι Ναζί όχι.

      Διαγραφή
    3. Τελικά εκπρόσωποι και ναζί μαζί;

      Διαγραφή
  4. Αφού οι δήθεν Δημοκράτες έπαιζαν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδος, καλά έκαναν κάποιοι και τους πήραν την εξουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τραβα στο δεντρο σου τωρα, και τις μπανάνες με μέτρο.

      Διαγραφή
    2. 3:16 Μ.Μ. ίσα ρε κουμπάρε

      Διαγραφή
    3. για σου ρε κουμπαραααα !!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Η αποστασία έφερε τη δικτατορία όπως λέει η ιστορία, για να μην ξεχνιόμαστε.

    Και το Πολυτεχνείο, έφερε τη δημοκρατία
    Αλήθεια οι πρωταγωνιστές εκείνου του γεγονότος, Δαμανάκη κ.λ.π, τι έκαναν κατόπιν είπαμε;
    Το ψωμί παιδεία ελευθερία για κάποιους μετατράπηκε σε πολύ ψωμί, ακριβέστερα σε πολύ παντεσπάνι.
    Και εσύ λαέ βασανισμένες απόλαυσε τη δημοκρατία σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.