Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τέταρτη δόση εμβολίου: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τους 60 και άνω – Έρχονται ανακοινώσεις για 3η δόση στα παιδιά



Στον προγραμματισμό της τέταρτης δόσης του εμβολίου, προχωρά από σήμερα η τελευταία ομάδα των δικαιούχων, που είναι οι ηλικιωμένοι μεταξύ 60-69 ετών.
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης της πρώτης ενισχυτικής (τρίτης) δόσης στα παιδιά.
Προηγήθηκε την Τετάρτη η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, ενώ από τις 7 Απριλίου έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται και οι ηλικιωμένοι από 80 ετών και άνω. Γι’ αυτήν την τελευταία ομάδα μάλιστα, έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα πάνω από 50 χιλιάδες ραντεβού, ενώ οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών, είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες.

Τέλος στο πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Να σημειωθεί πως από σήμερα Παρασκευή 15/4 παύει να ισχύει και η επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ ανά μήνα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μάλιστα, έσπευσε χθες να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ολικής διαγραφής του προστίμου των 300 συνολικά ευρώ (για 3 μήνες), στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.
«Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά οφείλω να μεταφέρω ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Αν πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά απλώς τώρα είμαστε σε συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Στο “τραπέζι” της επιτροπής η χορήγηση της τρίτης δόσης στα παιδιά
Υπενθυμίζουμε πως από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, ενώ προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αρχίσει ήδη να μελετά από αυτή την εβδομάδα, το ενδεχόμενο έγκρισης της χορήγησης της τρίτης δόσης (πρώτης αναμνηστικής) στα παιδιά. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις, την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως είχε εξηγήσει στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές και όχι τόσο τα παιδιά.

4 μήνες μετά την τρίτη
Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, οι ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι εμφανίζουν χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτούς η ανοσία φαίνεται να εξασθενεί συντομότερα, όπως είπε, ενώ η τέταρτη δόση μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας, καθώς επαναφέρει τα ποσοστά της ανοσίας στο επίπεδο της τρίτης δόσης (πρώτης αναμνηστικής).
Να σημειωθεί, πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.
Η τέταρτη δόση, πάντως, αποτελεί “σύσταση” των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών -κυρίως για τους άνω των 70 ετών- και δεν είναι υποχρεωτική. Επίσης, δεν συνδέεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία -ούτως ή άλλως- αναμένεται να καταργηθούν από την 1η Μαϊου και μετά.

Η Pfizer καταθέτει αίτημα για αναμνηστική δόση σε παιδιά 5 – 11 ετών
Τον φάκελο για την έγκριση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών ετοιμάζονται να καταθέσουν οι εταιρείες Pfizer/BioNTech. Σ’ αυτόν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δείχνουν αύξηση των επιπέδων προστασίας.
Συγκεκριμένα, αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που έλαβαν αναμνηστική δόση έδειξαν αύξηση κατά 36 φορές στα αντισώματα που εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Η εξέταση της αντίστασης του εμβολίου απέναντι στο αρχικό πανδημικό στέλεχος, έδειξε επίσης πως τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά 6 φορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών την Πέμπτη (14/4).
Η μελέτη ανάμεσα σε 140 υγιή παιδιά 5-11 ετών, απέδειξε πως το εμβόλιο εμφανίζει καλό προφίλ ασφαλείας στην ενδεδειγμένη παιδιατρική δόση των 10 mg, (τρεις φορές μικρότερη από τη δόση για ενήλικες).
Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το FDA ενέκρινε φέτος την τρίτη δόση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, καθώς και για παιδιά 5-11 ετών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πηγή: iatropedia.gr.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Απαντήσεις
    1. Όσες χρειαστεί.

      Διαγραφή
    2. ΒΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ

      Διαγραφή
    3. 3:03 σε λυπάμαι τρως την μια καρπαζια μετα την αλλη και συνεχιζεις 🤡

      Διαγραφή
    4. Σμπαράλια το ανοσοποιητικό θα τερματίσουν την υγεία του κόσμου,θα ζει με την βοήθεια εμβολίου.

      Διαγραφή
  2. Όχι τα παιδιά μας έλεος ξυπνάτε ρε γονεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.