Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμια απειλή ο ιός Ζίκα: Ένα βήμα πριν το ξέσπασμα μίας εκρηκτικής επιδημίας



Για ένα νέο ξέσπασμα του ιού Ζίκα προειδοποιούν οι ερευνητές, λέγοντας ότι μία μόνο μετάλλαξη αρκεί για να πυροδοτήσει μία εκρηκτική εξάπλωση. Τα νέα ευρήματα είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι κι άλλοι ιοί, εκτός του Covid, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή.

Ήταν το 2016 όταν ο συγκεκριμένος ιός προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με χιλιάδες μωρά να γεννιούνται με εγκεφαλική βλάβη αφού οι μαμάδες τους μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν στον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για νέες μεταλλάξεις και Εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Reports, δείχνει ότι ο ιός θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει νέες παραλλαγές. Μάλιστα, όπως το σημειώνει το BBC, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι παραλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού, ακόμη και σε χώρες που έχουν δημιουργήσει ανοσία από προηγούμενα κρούσματα του ιού.


Τι είναι ο ιός Ζίκα
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια Aedes. Τα έντομα βρίσκονται στην Αμερική -εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή που έχει πολύ κρύο για να μπορούν να επιβιώσουν- και στην Ασία. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους ο Ζίκα είναι μια ήπια ασθένεια, χωρίς μόνιμες επιπτώσεις, μπορεί να έχει όμως καταστροφικές συνέπειες για τα μωρά στη μήτρα. Εάν μια μητέρα προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο μικροκεφαλία και να καταστρέψει τον εγκεφαλικό ιστό.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Η Dr Clare Taylor, από την Εταιρεία Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας, δήλωσε: «Τα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε εργαστηριακά πειράματα, ωστόσο δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν ανησυχητικές παραλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου μετάδοσης του Ζίκα, κάτι που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους ιούς για να βλέπουμε πώς εξελίσσονται». Ακόμα, τόνισε ότι είναι δυνατό να προβλεφθούν ποιες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον ούτως ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να παρεμβαίνουν εγκαίρως.

Ο Prof. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι η προηγούμενη μόλυνση με τον ιό Ζίκα μπορεί να προσφέρει ακόμα κάποια προστασία έναντι νέων παραλλαγών – όπως κάτι αντίστοιχο έχει παρατηρηθεί με τον Covid και τις παραλλαγές του.

Λίγα λόγια για τον Ζίκα
Αν και ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, μπορεί να μεταδοθεί και με το σεξ.
Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον Ζίκα και μόνο ένας στους πέντε που μολύνθηκαν πιστεύεται ότι εμφανίζει συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι πυρετός, εξάνθημα και πόνος στις αρθρώσεις.
Δεν υπάρχει θεραπεία, άρα αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην μας δαγκώσει ένα μολυσμένο κουνούπι.
Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο για τον ιό Zika ούτως ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των εγκύων.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Άρχισαν εκ νέου τα όργανα με την ίδια λαθεμένη τακτική. Ο συγκεκριμένος ιός είναι εξαιρετικά διερευνημενος και δεν αφορά εμάς ως μεσογειακή χώρα αλλά ουτε και την Ευρώπη ολόκληρη. Δεν ξέρω από ποιο χρονοντούλαπο ανέσυραν τις μελέτες κάποιων επιστημόνων, δίνοντας λαθεμένες οδηγίες και αναληθείς ερμηνείες. Για παράδειγμα οσοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει σκεύασμα για την αντιμετώπιση του Ζικα, καλά θα κάνουν να αφήσουν την ιατρική και να ασχοληθούν με το ψάρεμα. Οι τετρακυλλινες για παράδειγμα είναι μια εξαίρετη λύση και μάλιστα με ελάχιστο κόστος. Δεν θα γράψω το συγκεκριμένο αντιβιοτικο ευρέως φάσματος για ευνόητους λόγους, αλλά θα ενημερώσω απλά ότι η δραστική ουσία που ονομάζεται βιμπραμισυνη τον αφανίζει εντός 10 ημερών, είτε σε ενεσιμη μορφή εντός του όρου για όσους νοσηλεύονται, είτε σε μορφή tabl s1x2 δια στόματος λήψη. Ουδεμία σχέση έχει ο κίνδυνος από την λοίμωξη covid με αυτόν από τον Ζικα. Η πρώτη είναι φονική ακόμη και στις πιο προηγμένες χώρες και ο δεύτερος είναι μια συνηθισμένη ήπια λοίμωξη εξ ολοκλήρου θεραπεύσιμη. Όσον αφορά τις κυοφορούσες νομίζω ότι ένα εμβόλιο είναι υπερβολή αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη μέθοδος κατά την διάρκεια της κύησης. Καλά μυαλά σε όσους κινδυνολογουν αδίκως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.
      ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΣ;

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.