Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Eιδικό Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών: Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα και αγκαλιές



Στις σχολικές αυλές οι φωνές των παιδιών, μας χαρίζουν ζωντάνια και γεμίζουν χρώματα τις γειτονιές της πόλης. Υπάρχουν όμως γωνιές γεμάτες παιδιά που ίσως να μην είναι ορατές τόσο άμεσα, αλλά και να μην ακούγονται οι φωνές τους στο παιχνίδι. Είναι οι μαθητές που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο Γιαννιτσών και έχουν την δική τους δυναμική και ισχυρή παρουσία σε έναν κόσμο που τους κάνει αόρατους. 
Σε κτιριακό συγκρότημα πίσω από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, υπάρχει μια κυψέλη παιδιών που σφύζει από ζωή, φωνές, ανάγκη για επαφή, παιχνίδι και πολλή αγάπη. Εκεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο – Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ του δήμου Πέλλας, από τις 8 το πρωί μέχρι και μετά το μεσημέρι, παιδιά με κινητικές και νοητικές αναπηρίες προσπαθούν να γεμίσουν φως και γνώση την καθημερινότητά τους. 
Συνοδοιπόροι σε όλο αυτό οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, εργοθεραπευτές, φροντιστές, νοσηλεύτριες και φυσιοθεραπευτές που φροντίζουν με βάση της ειδικότητές τους να προσφέρουν στους μαθητές ότι καλύτερο μπορούν με βάση τις δεξιότητες κάθε παιδιού ξεχωριστά. 
Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών για ένα ρεπορτάζ που θα κατέγραφε μια σχολική ημέρα των μικρών μαθητών. Η προϊσταμένη κ. Πόπη Νικολαϊδου με ξενάγησε στο νηπιαγωγείο, σε ένα χώρο γεμάτο από αίθουσες και χρώματα, παιδικές ζωγραφιές και πολύ μεράκι γι’ αυτό που γίνεται εκεί. Παιδιά με βαριές αναπηρίες σε αμαξίδια, που αισθάνεσαι πως δεν αντιλαμβάνονται, δεν επικοινωνούν, δεν εισπράττουν. 
Αντιθέτως όμως….Είδα τα πρόσωπά τους να χαμογελούν σε κάθε αγκαλιά και κάθε χάδι. Να αντιδρούν σε γνώριμες φωνές που τους μιλούν γλυκά και να λάμπουν τα μάτια όταν το νέο παιχνίδι βγάζει μουσική. 
Στον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του Ειδικού Νηπιαγωγείου, με πολύ προσωπική δουλειά των εκπαιδευτικών του, πέρα από την αίθουσα λογοθεραπείας, υπάρχει η αίθουσα φυσικοθεραπείας και η αίθουσα ειδικής φυσικής αγωγής. Μια άρτια εξοπλισμένη αίθουσα για παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, σχεδιασμένη και χρωματισμένη ανάλογα, με όργανα γυμναστικής και εξαερισμό, με προστατευτικά στρώματα ακόμη και στους τοίχους και ανάλογο υλικό για την δυνατότητα ενασχόλησης με την γυμναστική και το αθλητικό παιχνίδι με απόλυτη ασφάλεια. Η Πρότυπη Αίθουσα Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Φυσικοθεραπείας, είναι δημιούργημα της ευγενικής δωρεάς της κ. Αικατερίνης Ηλιούδη, προσφορά στα παιδιά του σχολείου, στη μνήμη του γιου της Πιέρ Ηλιούδη. 
Είναι αλήθεια ότι όταν λόγω τύχης έχεις την υγεία σου και βρίσκεσαι έξω από αυτό τον χώρο, δεν μπορείς να φανταστείς τι υπέροχο έργο μπορεί να γίνεται σε ένα ειδικό σχολείο. Ποια η καθημερινότητα των δασκάλων, των κοινωνικών λειτουργών, των φυσιοθεραπευτών, όλων αυτών που αγωνίζονται για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών των παιδιών με πολλή αγάπη. 
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών που δέχεται στην αγκαλιά του αυτά τα παιδιά, χρειάζεται την παρουσία κι άλλων σημαντικών ειδικοτήτων. Ειδικοτήτων που θα προσφέρουν έργο στην υποστήριξη των μικρών μαθητών και στις οικογένειές τους. Γιατί αυτός ο κόσμος που φαίνεται για εμάς τόσο μακρινός, είναι δίπλα μας και παράγει ουσιαστική δουλειά. 
Στην συνάντησή μου με τους μικρούς μαθητές κατάφερα να κερδίσω το βλέμμα τους και το χαμόγελό τους, εφόσον στα χέρια μου κρατούσα χρωματιστά παιχνίδια που τους τράβηξαν την προσοχή. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος. Να ξυπνάει το συναίσθημα, το κοίταγμα, η συμμετοχή, η αντίληψη. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών και η μεταβίβαση των παιδιών στο Ειδικό Δημοτικό και μετά στο ΕΕΕΕΚ είναι ένας ξεχωριστός κόσμος γεμάτος αγάπη και χρώματα, γεμάτος διάθεση για ζωή και δικαίωμα στη χαρά. 
Ευχαριστώ κ. Νικολαΐδου για την ξενάγηση και την φιλοξενία…………………….    
ΑΜΣ





 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.