Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός και φόβοι για έξαρση το καλοκαίρι



Συναγερμός έχει σημάνει λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεδριάζει εκτάκτως, καθώς η εξάπλωσή της αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει καλοκαιριού. Στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εγρήγορση, με τον ιό να καταγράφεται πλέον σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο αλλά και στη γειτονική μας Ιταλία.
«Τα δεδομένα που έχουμε για αυτό είναι ότι σκοτώνει περίπου το ένα τοις εκατό. Φυσικά, και αυτό είναι αρκετό, αλλά προέρχεται από τα δεδομένα του Αφρικανικού πληθυσμού» λέει ο Πάτρικ Σοντζενς, υπεύθυνος Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες έως τώρα μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής Υγείας της Πολιτείας της Βικτόρια στην Αυστραλία αναφέρει: «Είναι μια ασθένεια που απαντάται συνήθως στη δυτική και κεντρική Αφρική. Οι περιπτώσεις εκτός αυτών των περιοχών ήταν πολύ σπάνιες διεθνώς. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα ενώ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω στενής επαφής, είτε μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων». «Έχουμε τακτικές συναντήσεις για να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση και να έχουμε σωστή πληροφόρηση μεταξύ της Κομισιόν, του ECDC και των κρατών μελών» λέει οι εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Στεφάν ντε Κερσμάιερ.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα:
«Είναι η πρώτη φορά που προκαλεί μια τέτοια έξαρση στην Ευρώπη» και συνεχίζει: «Δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως η covid».

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

Σε ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.