Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι εθνικιστές της Τουρκίας δεν άφησαν τον Ματθαίο Τσαχουρίδη να παίξει ποντιακή λύρα στη γιορτή της Τράμπζονσπορ



Οι εθνικιστές της Τουρκίας, επέβαλαν την άποψή τους και την τελευταία στιγμή δεν άφησαν τον δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας, Ματθαίο Τσαχουρίδη, να ανέβει στη σκηνή -όπως είχε προγραμματιστεί- και να παίξει εντός του γηπέδου της Τραπεζούντας, στη γιορτή κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Και κοντά σε αυτόν αρνήθηκε να παίξει και ο συνεργάτης του και ο καλλιτέχνης που έγραψε τον ύμνο της ομάδας της Τραπεζούντας, ο Απόλλας Λέρμι, ενώ η κίνηση αποκλεισμού του Ματθαίου Τσαχουρίδη από το μουσικό πρόγραμμα, έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό του στην περιοχή.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Τράπζονσπορ, έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του Ευξείνου Πόντου, αφού έσπασε μία ποδοσφαιρική παράδοση δεκαετιών η οποία θέλει ως πρωταθλήτρια μία από τις ιστορικές ομάδες της Πόλης, όπως η Φενέρμπαχτσε, η Γαλατάσαράι και η Μπεσίκτας. Γι’ αυτό και άνθρωποι οι οποίοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πανηγύρισαν την νίκη της ομάδας του Ευξείνου Πόντου, της ιστορικής πρωτεύουσας των Κομνηνών της Τραπεζούντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί κάτοικοι της Ελλάδας, αλλά και οικονομικοί μετανάστες, που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, υποστηρίζουν την ομάδα της Τράμπζονσπορ, αν και στους φιλάθλους της, υπάρχει μερίδα, κυρίως εθνικιστές, οι οποίοι δεν θέλουν να αναφέρεται τίποτε το ελληνικό και ιδιαίτερα η ποντιακή ρίζα των κατοίκων.

Όμως οι κοινές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν, αλλά και η ποντιακή διάλεκτος την οποία μιλούν τόσο οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων της Συνθήκης της Λωζάνης, όσο και οι απόγονοι των Μουσουμάνων κατοίκων του Πόντου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν της Ανταλλαγής των Πληθυσμών, αλλά γνωρίζουν την καταγωγή τους, έχουν στήσει δεσμούς αδελφικής αγάπης και συνεργασίας.

Έτσι όπως ήταν προγραμματισμένο το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, και ώρα 18.00 στη γιορτή της ομάδας, στο γήπεδο της Τραπεζούντας, όπως φαίνεται και από την σχετική αφίσα που κυκλοφόρησε, καλούσε τους φιλάθλους της ομάδας να γιορτάσουν την επιτυχία κατάκτησης του πρωταθλήματος, όπου διακρίνονται και τα δύο ονόματα, ο Απόλας Λέρμι και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Μάλιστα ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, έγραψε γι’ αυτήν την πρόσκληση στην σελίδα του στο fb την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022: «Μεγάλη η τιμή! Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τραπεζούντας @trabzonspor κέρδισε το πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια. Με κάλεσαν από τη διοίκηση της Trabzonspor να παρευρεθώ στη μεγάλη γιορτή τους που θα γίνει αύριο στο γήπεδο τηs Τραπεζούντας. Θα είμαι εκεί μαζί τους. Γιατί κάθε γιορτή πολιτισμού με την Τραπεζούντα και με τον Πόντο θα μας ενώνει για πάντα! Μεγάλη η τιμή! Σας ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου!».
Η συμμετοχή του Ματθαίου Τσαχουρίδη από την Ελλάδα, ενός δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας με διεθνείς συνεργασίες, προκάλεσε την αντίδραση των εθνικιστών στην Τουρκία, οι οποίοι βάζοντας στο στόχαστρο την Τράμπζονσπορ και τη διοίκησή της, ανέφεραν πως πρόκειται για σκάνδαλο και εθνική προδοσία. Πρωτεργάτης αυτής της επίθεσης ήταν ο ηγέτης ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος, του «Κόμματος της Νίκης», Ουμίτ Οζντάγ, γνωστός οπαδός της ομάδας της Φενέρμπαχτσε, ο οποίος με δηλώσεις του κάλεσε την διοίκηση της ομάδας της Τραπεζούντας να ακυρώσει τη συμμετοχή στη συναυλία του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Ως λόγο της ακύρωσης της συμμετοχής, ο Τούρκος εθνικιστής ανέφερε τις θέσεις του Ματθαίου Τσαχουρίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κοντά σε αυτόν και μικρή μερίδα «εθνικιστών οπαδών» της ομάδας, σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό του. Στην επικοινωνιακή επίθεση πρωτοστάτησε με δημοσιεύματα εθνικιστικού περιεχομένου και το OtaTV, το οποίο είναι γνωστό για τις εθνικιστικές και κεμαλικές του θέσεις.

Στην πλευρά των υποστηρικτών του Ματθαίου Τσαχουρίδη, ήταν φίλοι της ομάδας της Τραπεζούντας, οι οποίοι τόνιζαν ότι πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος τιμάει την «μαυροθαλασσίτικη» μουσική, μιλάει για την φιλία των λαών και την κάνει πράξη, ενώ πολλοί υποστήριζαν πως οι Ρωμιοί είναι κομμάτι του πολιτισμού της Τραπεζούντας.

Τελικά, οι επιθέσεις των εθνικιστών, έκαναν την διοίκηση της ομάδας της Τράμπζονσπορ να υποκύψει και τελικώς ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, δεν εμφανίστηκε στη σκηνή. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ακύρωσε την συμμετοχή του και ο Απόλας Λέρμι.

Στην εκδήλωση κατάκτησης του πρωταθλήματος, ένας εκ των πρωταγωνιστών ήταν ο παίκτης της Τράμπζονσπορ Τάσος Μπακασέτας, αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, ο οποίος τυλιγμένος με την ελληνική σημαία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με τους ήχους του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας» και χόρεψε για περισσότερο από ένα λεπτό.

Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι πως η ελληνική σημαία και η ελληνική μουσική δεν ενοχλεί τους εθνικιστικούς κύκλος της Τουρκίας, αλλά η ποντιακή λύρα, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, οι οποίοι ως χριστιανοί έγιναν αντικείμενο ανταλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης και των απογόνων Ποντίων, οι οποίοι ως μουσουλμάνοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής και έμειναν στην ιστορική πατρίδα του Ευξείνου Πόντου.

Αυτόν δε τον δεσμό δεν θέλουν να αναπτυχθεί και να ριζώσει μέσω της κοινής διαλέκτου και της ποντιακής λύρας, η οποία πηγαίνει σε βάθος αιώνων και κυρίως της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι εθνικιστές της Τουρκίας, φοβούνται την εθνική αφύπνιση του πληθυσμού, γι’ αυτό και από πέρυσι έχουν ξεκινήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα απελάσεων Ελλήνων Ποντίων οι οποίοι επισκέπτονται τον Εύξεινο Πόντο και προσπαθούν να μην τους αφήσουν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με τον τουρκικό λαό. Και οι Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο, μόλις φτάσουν στα τουρκικά σύνορα, είτε από το χερσαίο έδαφος, είτε από τα αεροδρόμια, οι τουρκικές αρχές τους απογορεύουν την είσοδο στην Τουρκία.

Ο Απόλας Λέρμι, είναι το καλλιτεχνικό όνομα του Αμπντουραχμάν Λέρμι και ως καλλιτέχνης, υιοθέτησε το μικρό όνομα, Απόλας από το ελληνικό Απόλλων. Γεννήθηκε το 1986 στην περιοχή των ελληνόφωνων της Τόνιας (της αρχαίας Θοανίας) και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζει την μουσική παράδοση των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας και στην περιοχή όλοι ομιλούν τα ρωμαίικα, όπως οι ίδιοι την ονομάζουν, την ποντιακή διάλεκτο και την διατηρούν ζωντανή. Συνεργάστηκε στην Ελλάδα με τον λυράρη Φίλιππο Κεσαπίδη με τον οποίο έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και στη συνέχεια με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη. Το 2011 κυκλοφόρησε το μουσικό άλμπουμ με τίτλο «Καλαντάρ’» το οποίο περιείχε το τραγούδι «Αγαπώ σε». Στη συνέχεια κυκλοφόρησε τη συλλογή «Σάντα» και τα «Ρωμαίικα». Δημιούργησε επίσης και τον ύμνο της Τράμπζονσπορ. Έχει κυκλοφορήσει πολλά τραγούδια στα Ρωμαίκα του Πόντου, με μεγάλη απήχηση τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα. Τελευταία κυκλοφόρησε και το Bella Ciao με την ποντιακή λύρα και στίχο στην ποντιακή διάλεκτο. Στιχουργός κάποιων τραγουδιών του Απόλας Λέρμι, είναι ο Βαχίτ (Βάιος)  Τουρσούν από τον Όφη των Σουρμένων της περιοχής της Τραπεζούντας, ο οποίος ζει πλέον στην Αθήνα και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου της γενέτειράς του, του Όφη και έχει συντάξει τόσο το ρωμαίικο λεξικό, όσο και το βοτανικό λεξικό των φυτών που υπάρχουν στην περιοχή του Πόντου. 

Πηγή: efxinospontos.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ατε να παμε παλι να παρουμε πισω τις χαμενες πατριδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάτα το F1 από τον υπολογιστή σου και θα γίνει...με το F6 παίρνεις και την... Κύπρο !!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.