Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ελληνοβουλγαρικά σύνορα: Αναβίωσε η μάχη του Ρούπελ – «Ιστορική σκυτάλη από τις Θερμοπύλες της Μακεδονίας»Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 81η Επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», με αναπαράσταση στο Οχυρό Ρούπελ, καθώς και παρουσίαση όλων των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την 6η Απριλίου 1941.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Υποδομών – Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων «ΡΟΥΠΕΛ» χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ Μακαρίου, Προσκλητήριο Νεκρών, καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στους Ήρωες του Ρούπελ και των άλλων Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τις «Θερμοπύλες της Μακεδονίας» πολέμησαν για παναθρώπινες αξίες και τα αιώνια ιδανικά της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ηρωικό Λοχία Δημήτριο Ίτσιο και στους δύο Στρατιώτες του, που με ανυπέρβλητη γενναιότητα καθυστέρησαν σημαντικά την προέλαση του εισβολέα υποχρεώνοντάς τον σε βαρύ τίμημα, καθώς και στον θρυλικό Διοικητή του Ρούπελ Ταγματάρχη Δουράτσο ο οποίος στις εκκλήσεις για παράδοση αντέταξε το ιστορικό «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται».

Στην βάση αυτής της ιερής παρακαταθήκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «κρατά σήμερα σφιχτά την ιστορική σκυτάλη των γενναίων προγόνων του», υπερασπιζόμενο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέλαβε τα κειμήλια του ηρωικού Διοικητή του 3ου Λόχου «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» του Οχυρού Ρούπελ, Υπολοχαγού Φώτιου Ζαχαριάδη από τρεις γενεές απογόνων του (τον υιό του Στέλιο Ζαχαριάδη, τον εγγονό του Περικλή Χριστοφιλόπουλο, και τον δισέγγονό του Νίκο Χριστοφιλόπουλο), τα οποία θα εκτίθενται και θα κοσμούν εφεξής το Στρατιωτικό Μουσείο του Οχυρού, διατηρώντας μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια ζωντανή την ιερή μνήμη της ιστορικής Μάχης των Οχυρών.
 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.