Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φωτοβολταϊκά: Ενεργειακή αυτονομία σε στέγες



Η ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών της ενέργειας και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από τον ενεργειακό εναγκαλισμό με τη Ρωσία έθεσαν την αυτοκατανάλωση ενέργειας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ήδη φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πολλαπλασιάζονται, με τα νοικοκυριά να αλλάζουν… πίστα και από απλοί καταναλωτές να γίνονται και παραγωγοί ενέργειας.

Στη νέα «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν προτείνεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες έως και 15 TWh (τεραβατώρες) για το 2022, σχέδιο που εάν υλοποιηθεί μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2,5 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αερίου.
Συμψηφισμός
Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά, ωστόσο δεν αποτελούν μόνιμη λύση για το ενεργειακό κόστος.

Γι’ αυτό η αυτοπαραγωγή ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό, ή αλλιώς net-metering, έχει μπει τελευταία και στο ελληνικό λεξιλόγιο όσων αναζητούν διέξοδο από την ενεργειακή κρίση που έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία) υπάρχει ήδη νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση καυστήρων φυσικού αερίου σε νέα κτίρια την περίοδο 2022-2025, με την πρωτοπόρο Δανία να το εφαρμόζει εδώ και μία δεκαετία.

20ετής σύμβαση
Μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα άνοιξε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή των αιτήσεων που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 6 κιλοβάτ στην ηπειρωτική χώρα, στα διασυνδεμένα νησιά με το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής της ηπειρωτικής χώρας και στην Κρήτη και έως 3 κιλοβάτ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με 20ετή σύμβαση για την πώληση της ενέργειας (με τιμή αποζημίωσης 87 ευρώ/MWh).

Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και των βοηθητικών χώρων του κτιρίου (αρκεί να βρίσκονται εντός του ιδίου οικοπέδου), όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης.

Επιπλέον επιτρέπεται η εγκατάσταση στο έδαφος, σε ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

ot.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Βάλαμε φωτοβολταϊκά το 2012 δαπάνη ύψους 25. 000 ευρώ με 50 λεπτά. Την kw. Με συμβόλαιο. Ώσπου κάποια στιγμή η ΔΕΗ πήρε απόφαση να μειώσει την τιμή για όσους βάλανε μετά τον Αύγουστο του 12. Αθετησαν το συμβόλαιο. Κινηθήκαμε νομικά, αλλά τζίφος. Όλοι λαμογια. Λόγια, λόγια και πράσινα άλογα. Αυτό είναι το ελληνικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ, Ο ΓΑΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

      Διαγραφή
  2. Επειδή είμαστε νοικορυρηδες; Όλοι οι άλλοι; Σε πληροφορώ ότι τίποτα δεν μου χαρίστηκε σε αυτή την ζωή. Δουλέψαμε σκληρά. Τουλάχιστον εμείς δηλώνουμε όλα τα εισοδήματα. Γιατί μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι το κάνουν. Κάποιοι όλα μαύρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.