Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Πιπεριάς στο eTwinning πρόγραμμα


«L.I.F.E. Little Inventors Save Forest Ecosystems»

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του '21 και κατέκαψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις σε Βαλκάνια και Τουρκία αποτέλεσαν την αφορμή για την ίδρυση του συγκεκριμένου έργου. Ή υπόθεση του έργου στηρίζεται στο σενάριο που θέλει ένα σμήνος κουκουβάγιες, οι οποίες εγκατέλειψαν τα καμένα δάση να αναζητούν τρόπους για την προστασία τους, φτάνοντας στα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία ως μασκότ του προγράμματος. Οι μαθητές σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις και να βοηθήσουν τις κουκουβάγιες να επιστρέψουν ασφαλείς στο περιβάλλον τους, γνωρίζουν έξι μεγάλες εφευρέσεις μέσα από δραστηριότητες STEAM ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιούνται και ενθαρρύνονται να προστατέψουν τη φύση. Στο έργο συμμετείχαν 17 εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας από Ελλάδα, Σερβία και Τουρκία, οι οποίοι εργάστηκαν σε μηνιαία βάση κατά τριάδες ή και τετράδες για τη δημιουργία συνεργατικών έργων με διαφορετικό προσανατολισμό κατά μήνα και περιεχόμενο από επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά.

Αντικείμενο των δράσεων ήταν μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας μέσα στους αιώνες και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για περιβαλλοντικά ζητήματα και τις φυσικές καταστροφές.

Υπεύθυνη Νηπιαγωγός για το Νηπιαγωγείο Πιπεριάς: Μπεγλοπούλου Μαρία

Η ιστορία:

“Μια παρέα από κουκουβάγιες-μασκότ (η Βάγια ήταν η δική μας) δραπετεύει από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο δάσος και αναζητά καταφύγιο. Κάθε κουκουβάγια παίρνει μαζί της ένα αντικείμενο που έσωσε από την πυρκαγιά και φτάνει στις τάξεις μας

για να ζητήσει βοήθεια. Οι μαθητές θα πρέπει να ανακαλύψουν την ταυτότητα του αντικειμένου, να τα επανασχεδιάσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν τις κουκουβάγιες να σώσουν τα δάση και να ενημερώσουν τον κόσμο για την πρόληψη των πυρκαγιών.”

Τα παιδιά μέσα από ποικίλες συνεργατικές δράσεις που βασίζονται στην προσέγγιση STEAM έμαθαν για το Ραδιόφωνο, την Τυπογραφία, το Τηλέφωνο, τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, την Τηλεόραση και το Αεροπλάνο.

Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσων, στην Εβδομάδα Code Week και στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Νοέμβριο ένα “missing alert” έφτασε στον υπολογιστή μας… Οι κουκουβάγιες αγνοούνται… https://youtu.be/hrXKtyHjNjs

Και κάπως έτσι, η περιπέτεια ξεκίνησε. Τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες για τις εφευρέσεις με τη βοήθεια των γονιών τους. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της χρονιάς γνωρίσαμε τις 6 εφευρέσεις μέσα από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, παίξαμε παιχνίδια, κατασκευάσαμε τις δικές μας εφευρέσεις.

Κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις μας ήταν:

● Ηχογράφηση μηνυμάτων για την προστασία των δασών, τα οποία ακούστηκαν στο ραδιόφωνο.

● Συνεργατική αφίσα με το τηλέφωνο της πυροσβεστικής της κάθε χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

● Δημιουργία συνεργατικής ταινίας για την ευαισθητοποίηση τους τηλεθεατών.

● Δημιουργία εφημερίδας με τις δράσεις μας.

Για να δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας μπείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας στο: http://nhpiagwgeiopiperias.blogspot.com/search/label/L.I.F.E.%20Little%20Inventors%20save%20Forest%20Ecosystems

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εταίρους μας για την συνεργασία. Τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία ήταν: Νηπ/γειο Παστίδας Ρόδου, 1ο Νηπ/γειο Λητής, 31ο Νηπ/γειο Θεσσαλονίκης, 14ο Νηπ/γείο Πτολεμαΐδας, 1ο Νηπ/γείο Προσοτσάνης, 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, Νηπ/γείο Πιπεριάς, 1ο Νηπ/γείο Ρεθύμνου, Muğla/Menteşe Şemsiana Kindergarten, Izmir Kıbrıs Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel Middle School, Yenisehir Municipality Kindergarten, Naša Radost Preschool Institution Subotica Šumica kindergarten.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Συγχαρητήρια! Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί οι εκπαιδευτικοί και ανεβάζουν λίγο τον μέσο όρο της μετριότητας του δημοσίου σ αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Αξιόλογη προσπάθεια.
    Υ.Γ. Θα θέλαμε όμως να τους βλέπουμε και στις παρελάσεις και εκδηλώσεις του χωριού. Μόνο το νηπιαγωγείο μας άφησαν….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.