Το Γυμνάσιο Προμάχων συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου 2022 στο παλιό Παρθεναγωγείο της Έδεσσας και αφορούσε στο σχολικό δίκτυο: «100 χρόνια Μνήμες». Το δίκτυο - που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων νομού Πέλλας κ. Περπερίδη Παύλο- εντάσσεται σε δίκτυο σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιείται με την αφορμή του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 600 μαθητές και μαθήτριες από 15 σχολεία του Νομού Πέλλας που εντάσσονται στο σχετικό δίκτυο, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που ήταν υπεύθυνοι για το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου Δημήτριος, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπαχαράκης Θωμάς, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης του νομού Πέλλας κ. Δημήτρης Γερεμτζές, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Βασιλική Βυρώζη, η υπεύθυνη Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Μελίνα Αλμπάνη και ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νομού Πέλλας κ. Αντώνιος Μουράτογλου, Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων τόνισε την αξία της παραγωγής της ιστορικής γνώσης με βιωματικό τρόπο καθώς και την αξία της ιστορικής μνήμης, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.
Το Γυμνάσιο Προμάχων παρουσίασε ένα power point 150 διαφανειών, που αναφέρεται στη γενοκτονία των Ποντίων καθώς και στη Μικρασιατική Καταστροφή και έδωσε έμφαση στις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως αυτές καταγράφονται στη λογοτεχνία καθώς και στην έλευση των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο νομό Πέλλας και ιδιαίτερα στην Αλμωπία. Η ανάγνωση μαρτυριών που αφορούν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία συνέδεσε την Ιστορία με την τοπική Ιστορία της Αλμωπίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του δικτύου παρουσιάστηκε και στο Γυμνάσιό μας στις 19 Μαΐου, μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Το αφιέρωμα του Γυμνασίου Προμάχων στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ολοκληρώθηκε με το παρακάτω μήνυμα:
ΜΙΚΡΑΣΙΑ 1922: Ο Ελληνισμός ξεριζώνεται, σφαγιάζεται, εξανδραποδίζεται.
«Ένας πολιτισμός μετακομίζει».
ΕΛΛΑΔΑ 2022: Έχει ηθική υποχρέωση: να μην ξεχάσει ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.
Το μήνυμα για την αξία της ιστορική μνήμης ενισχύθηκε με την έκθεση της εικαστικής δημιουργίας της Τσαμπούρη Ευαγγελίας, μαθήτριας της Β΄ Γυμνασίου, με πηγή έμπνευσης τη Μικρασιατική Καταστροφή!
Οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα εκπαιδευτικοί: Μαζγαλτζίδου Ελένη- Φιλόλογος, Παπαζήση Μαρία- Φιλόλογος, Κίτσιου Ελένη- Θεολόγος, Σιβένα Σοφία- Μαθηματικός
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.