Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιορτή Μνήμης από τα Γυμνάσια & Λύκεια Σκύδρας: Αλησμόνητες Πατρίδες- Ζωντανές Μνήμες 1922-2022 (Φωτο)



Η ιστορική διαδρομή των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων Σκύδρας στη Μικρά Ασία του Ελληνισμού σφραγίστηκε με μία καλλιτεχνική, ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση που δόθηκε το Σάββατο στις 19 Ιουνίου 2022 στο ανοιχτό θέατρο του Μαυροβουνίου. Μία εκδήλωση που αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από τους μαθητές και όλους τους συντοπίτες μας, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά όλο το θέατρο. 
Μια διαδρομή που ξεκίνησε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς από μια ομάδα εκπαιδευτικών των σχολείων μας, που  οραματίστηκε τη δημιουργία ενός θεματικού σχολικού  δικτύου με θέμα την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί, έχοντας τη στήριξη του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου των σχολείων μας κ. Περπερίδη Παύλο και σεβόμενοι την προσφυγική καταγωγή της τοπικής κοινωνίας, δούλεψαν μαζί με τους/τις μαθητές/-τριες και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ποικίλες δράσεις σαν να ήταν μέλη ενός σχολείου και τα πέντε σχολεία εργάστηκαν σαν ένα, ξεπερνώντας τα μεγάλα υγειονομικά προβλήματα της χρονιάς. Ευαισθητοποίησαν τους μαθητές /-τριές τους τόσο για τα δραματικά ιστορικά γεγονότα του 1922 όσο και για την ένταξη και αποκατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα και ειδικότερα στον τόπο μας.  
Το αποτέλεσμα αυτής της αγαστής συνεργασίας των εκπαιδευτικών αποτυπώθηκε το βράδυ της Κυριακής  στο μαγευτικό θέατρο του λόφου του Μαυροβουνίου με μία ξεχωριστή εκδήλωση, που ταξίδεψε στον χρόνο και δημιούργησε συγκίνηση, αισιοδοξία και περηφάνια σε ένα  πλήθος κόσμου που απόλαυσε και χειροκρότησε θερμά τους μαθητές μας. Μέσα από την εκδήλωση οι μαθητές έστειλαν ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού για τους ανθρώπους που αποκαλούμε  «πρόσφυγες».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μουσική και τραγούδια της Μικρασίας από μαθητές/-τριες των πέντε συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων, μικρά θεατρικά δρώμενα, χοροί και, φυσικά, αφηγήσεις και οπτικό (ψηφιακό) υλικό για τα ιστορικά γεγονότα. 
Η σχολική γιορτή μνήμης των προγόνων μας αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε οικονομικά από τη Δημοτική αρχή, από τους τοπικούς επιχειρηματίες και φυσικά από την αγάπη του κόσμου.   

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Ιγνατιάδου Κατερίνα, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ενότητας Πέλλας κ. Τζαμτζής Ιορδάνης, ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Γερεμτζές Δημήτριος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αγγελίδης Νίκος, οι βουλευτές του νομού μας κ. Βασιλειάδης Βασίλειος, κ. Καρασμάνης Γεώργιος , κ. Σταμενίτης Διονύσιος και κα. Τζάκρη Θεοδώρα, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Βέργου Ιωάννα, ο πρόεδρος σχολικής επιτροπής κ. Θεοδοσίου Ιωάννης, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι ιεροί πατέρες των ενοριών του δήμου μας. 

Συντονιστική επιτροπή εκδήλωσης
Γυμνάσιο Καλής : Τεστέμπαση Θεοδώρα, Τσιλφόγλου Αναστασία
Γυμνάσιο Πετριάς: Αδραμιτιανού Ελίζα, Αρχοντή Αναστασία, Μπίντση Πελαγία
Γυμνάσιο Σκύδρας: Βαρσαμή Μαίρη, Ευαγγελίδου Πετρούλα, Χρυσοχοΐδου Παρθένα
Λύκειο Καλής: Ιακωβάκης Ηλίας
Λύκειο Σκύδρας: Βαμβακίδης Δημήτρης, Μαγκάτη Ελένη, Παπαδοπούλου Ειρήνη
Υπεύθυνος καθηγητής μουσικών σχημάτων: Παπαχρήστου Κωνσταντίνος
Δραματοποίηση μαρτυριών: Παναγιωτίδου Αντιγόνη







 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.