Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση προς τον ΥΠΑΑΤ του ΚΚΕ για τις καταστροφές καλλιεργειών από χαλαζόπτωση σε περιοχές της ΠΕ Πέλλας



Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τον 
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις 
τελευταίες καταστροφές καλλιεργειών από χαλαζόπτωση σε περιοχές της ΠΕ Πέλλας. Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές καλλιεργειών από χαλαζόπτωση σε περιοχές της ΠΕ Πέλλας

Έντονη χαλαζόπτωση, χτύπησε για ακόμη μία φορά στις 29 Μάη, τα χωριά του Δήμου Σκύδρας : Άρσένι, Πλεύρωμα, Πετριά, Ριζό, καθώς και χωριά του Δήμου Αλμωπίας: Σωσσάνδρα, Όρμα, Λουτράκι, Μεγαπλάτανο.
Χτυπήθηκαν καλλιέργειες οι οποίες είτε βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής, είτε πρόκειται να γίνει αυτή τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν γίνει. Oι καλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και απόγνωση, βλέποντας τον ιδρώτα τους να χάνεται, αφού πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Μάλιστα,  η ανησυχία τους ενισχύεται, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων, που έπληξαν άλλες περιοχές της Πέλλας. 
Ο ΕΛΓΑ παραμένει υποστελεχωμένος, χωρίς να έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις. Απαιτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για να αποζημιώσει, την ίδια στιγμή που τα έσοδα των παραγωγών είναι μηδενικά. Απαιτεί ασφαλιστικές εισφορές, όταν το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό πρόγραμμα, αποδεικνύεται ανεπαρκές για την κάλυψη και προστασία των καλλιεργειών.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνεται το κόστος παραγωγής παράλληλα με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία για τους αγρότες της εν λόγω περιφερειακής ενότητας, καθιστώντας δύσκολη τη συνέχεια της παραγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:
- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών της ΠΕ Πέλλας
- Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.