Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στεφ. Κυριακίδης: Ο σπουδαίος ηθοποιός από την Αλμωπία που έπαιξε στην Επίδαυρο αρχαίες τραγωδίες μεγάλων ποιητών μας



Ο πατέρας του ήταν από το Άλωρο της Αλμωπίας και η μητέρα του από την Ξιφιανή όπου μεγάλωσε και έζησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του...
Ο λόγος για τον σπουδαίο ηθοποιό Στέφανο Κυριακίδη, ο οποίος από τα δεκάξι του μπήκε "στα βαθιά" της Τέχνης του θεάτρου και μάλιστα μέσα από την Επίδαυρο ως μέρος του χορού του «Οιδίποδα Τυράννου»… Από κει και πέρα μετρά 60 χρόνια αξιοζήλευτης καριέρας σε όλους τους χώρους του θεάματος, ενώ σήμερα είναι ο μοναδικός ηθοποιός που έπαιξε σε όλες τις αρχαίες τραγωδίες των μεγάλων ποιητών μας.

Ο σπουδαίος ηθοποιός Στέφανος Κυριακίδης, ο οποίος υποδύθηκε υποδειγματικά τον μητροπολίτη Θεόκλητο, στη γνωστή σειρά του OPEN "Το Κόκκινο Ποτάμι" ένα ιστορικό πρόσωπο που είχε πάρει μέρος και στη μάχη για τη Μακεδονία και στη Σαμψούντα, λέει σε συνέντευξή του (espressonews.gr): «Η καταγωγή μου είναι από τον Πόντο και τη Θράκη. Μεγάλωσα σε ποντιακό χωριό στην Αριδαία. Ξέρω πολύ καλά τι τράβηξε ο παππούς μου στα τάγματα θανάτου… Τούρκοι, Πόντιοι, Αρμένιοι ζούσαν ειρηνικά και τους “έσπασαν” τις ψυχές τους. Η ποντιακή λύρα θα κλαίει πάντα γι’ αυτό το “σπάσιμο”».
Ο Στέφανος Κυριακίδης είναι καταξιωμένος ηθοποιός που έχει διαγράψει μια πολύ σπουδαία πορεία στο θεατρικό σανίδι και μετρά πολλές μεγάλες επιτυχίες στη μακρά του πορεία. Στην τηλεόραση οι συμμετοχές του σε τηλεοπτικές σειρές είναι σπάνιες. Φέτος έχουμε την ευκαιρία να τον απολαμβάνουμε στην καθημερινή σειρά του Mega “Η Γη Της Ελιάς”, όπου ενσαρκώνει το ρόλο του Ιάκωβου Βρεττάκου που επιστρέφει στην Αρεόπολη για να φέρει τα πάνω κάτω.

Να όμως τι γνωρίζουμε για τον -συντοπίτη μας- καταξιωμένο ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής, κυρίως πάνω στην αρχαία τραγωδία, Στέφανο Κυριακίδη:
Ο Στέφανος Κυριακίδης γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1945 στην Ξιφιανή της Αλμωπίας. Είναι 76 ετών.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, περίπου 10 χρόνων, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη κι έζησε εκεί αρκετά χρόνια, ενώ κατέβηκε μόνιμα στην Αθήνα για να εκπληρώσει τα όνειρά του.
Προέρχεται από οικογένεια με παρελθόν στην υποκριτική, καθώς έχει ακόμη δύο αδέλφια που είναι ηθοποιοί.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα.

Η φιλοξενία των μπουλουκιών στην Αριδαία!
Ο παππούς του, στην Αριδαία, φιλοξενούσε μπουλούκια και έτσι ο Στέφανος Κυριακίδης είχε καθημερινή επαφή με τους ηθοποιούς και το θέατρο από μικρή ηλικία.
"Τα αδέρφια μου έπαιζαν Καραγκιόζη", επισημαίνει ενώ, όπως λέει, η "μεγάλη του αγάπη ήταν πάντα το αρχαίο κείμενο".
Έχει παίξει σε όλες τις αρχαίες τραγωδίες των μεγάλων ποιητών μας. Έχει συνυπάρξει καλλιτεχνικά με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Καζάκο, τον Μάνο Κατράκη, τη Μαίρη Αρώνη, την Κάτια Δανδουλάκη, τη Ζωή Λάσκαρη και την Αντιγόνη Βαλάκου. Οι συμμετοχές του στη μικρή οθόνη είναι λίγες σε αντίθεση με αυτές στο θέατρο. Έχει συνεργαστεί με τα σπουδαιότερα ονόματα στο θεατρικό σανίδι, μετρώντας συνολικά πάνω από 120 συμμετοχές στο ενεργητικό του.

Η αγάπη για την Επίδαυρο
«Η Επίδαυρος για εμένα αγαπάει πάρα πολύ τον άνθρωπο που δουλεύει και εκθέτει πάρα πολύ τον τεμπέλη. Η αίσθηση που έχω από την πρώτη φορά που συμμετείχα είναι ότι σε αγκαλιάζει, αλλά πρέπει να είσαι άξιος της αγάπης της. Αυτό δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Χτίζεται σιγά – σιγά. Δεν το κάνεις για να σε αγαπήσει. Παραδίδεσαι σε αυτή! Είναι μία σχέση αμοιβαίας κατανόησης και όχι προδοσίας», έχει πει.

Ένας υπέροχος ηθοποιός που αφιέρωσε τη ζωή του στο θέατρο, αλλά δεν διστάζει να παραδεχτεί πως το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή του έπαιξε η αγαπημένη του οικογένεια.
Η εύκολη δημοφιλία δεν τον παρέσυρε, τα φώτα δεν τον τύφλωσαν και δε αναλώθηκε σε ανούσια πρωτοσέλιδα και συνεντεύξεις.
Δεν επεδίωξε ποτέ να γίνει θιασάρχης ή επικεφαλής ενός σχήματος.
Ήταν και είναι ένας ακούραστος "εργάτης" του Θεάτρου!
Δ. Μπ.






 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.