Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έντονες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής του γραπτού διαγωνισμού για διορισμούς εκπαιδευτικών



Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πληροφορίες (που μέχρι στιγμής δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση) για νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών που ενδεχομένως να γίνονται με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Με βάση τα δημοσιεύματα αυτά, καθώς επίσης και με τη συζήτηση που ανοίγεται από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών, προετοιμάζεται το έδαφος για αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο διορισμού που πιθανόν θα περιλαμβάνει: 
- Γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
- Συνυπολογισμό ΑΣΕΠ με αντίστοιχη μοριοδότηση (προϋπηρεσία, κοινωνικά κριτήρια, επιστημονικά προσόντα κλπ)
- Κατάρτιση πίνακα διοριστέων, μόνο όμως για τους εκπαιδευτικούς που πιάνουν τη βάση στον ΑΣΕΠ
Ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ισχύει ήδη για τις προσλήψεις σε ορισμένα τμήματα υπαλλήλων στο Δημόσιο.

"Αιτία πολέμου..."
Σύμφωνα με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς «μόνο πρόκληση μπορούν να αποτελούν τα παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ακάλυπτα κενά και χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι, να ανοίγει ξανά η συζήτηση για κριτήρια απολύσεων». 
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», με ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Φαίνεται καθαρά πως η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει το νήμα ακριβώς από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο Γαβρόγλου και το προσοντολόγιο, που μετέτρεψαν το δικαίωμά μας στην εργασία σε ένα ανελέητο κυνήγι προσόντων. Είναι φανερό, πως κάθε κυβέρνηση δίνει και ένα παραπάνω χτύπημα στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού όχι μόνο πια το βασικό μας πτυχίο δεν αξίζει τίποτα, αλλά αν κάποιος εκπαιδευτικός δεν περάσει τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, θα αποκλείεται και από την εργασία!!! Αυτόματα δεν θα προσμετρώνται ούτε η προϋπηρεσία του, ούτε τα κοινωνικά του κριτήρια!!! Θα οδηγηθούμε στην ουσία σε χιλιάδες απολύσεις!!!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα αν τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάτι από τα παραπάνω.
Να αποτελέσει αιτία πολέμου, η νέα προσπάθεια χειροτέρευσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 
Έχουμε ξεκάθαρη θέση. 
- Μόνιμοι διορισμοί εδώ και τώρα, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. 
- Το πτυχίο μας να είναι το εισιτήριο για τη δουλειά μας. Μόνο αυτή η θέση πατάει στην πραγματικότητα και μπορεί να ενώσει ουσιαστικά των κλάδο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές, να συμμετέχουν στη συνέλευση του συλλόγου (16/5 - 3ο Δ.Σ Αχαρνών) και στις εκλογές (25/5) για την ανάδειξη αντιπροσώπων για τις Ομοσπονδίες. Να δώσουν δυναμικό παρών, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους.» 
ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
To ΔΣ

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Το λέμε καθαρά! Θα σταθούμε απέναντι!
Για το ίδιο θέμα το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών τονίζει, μεταξύ άλλων:
«Μετά το προσοντολόγιο των απολύσεων, της απαξίωσης πτυχίων και προϋπηρεσίας χιλιάδων εκπαιδευτικών, κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, παρά την «έκπληξη» του ΓΓ Κόπτση για τις διαρροές και τα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι επεξεργάζονται τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ για διορισμούς το 2023! Άλλωστε καιρό τώρα οι εκάστοτε «άριστοι», τωρινών και προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φροντίσει σε κάθε ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν: είτε ότι είμαστε εξαρτημένοι από το μισθό μας, την ώρα που ο μισθός αυτός των ολιγόμηνων συμβάσεων επισφάλειας σε κάθε γωνιά της χώρας δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη σε διαμονή και μετακίνηση χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών… είτε ότι η μη επαναπρόσληψη δεν είναι απόλυση αλλά λήξη της σύμβασης, ακόμη κι αν για μήνες/χρόνια καλύπτουμε ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ τον εαυτό μας σε κενά που παραμένουν χιλιάδες… Στο τέλος θα μας ζητήσουν να ξαναδώσουμε και πανελλαδικές!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, όσοι δεν καταφέρουν να πιάσουν τη βάση στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, δε θα λαμβάνουν καθόλου μόρια των τίτλων σπουδών τους, της προϋπηρεσίας και της παιδαγωγικής τους κατάρτισης! Επιδιώκουν η «ανεξάρτητη» αρχή του ΑΣΕΠ να καθορίσει το πλαίσιο των θεμάτων, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για κάθε λογής φροντιστήρια προετοιμασίας, σε εξετάσεις που θα κρίνουν τη δουλειά, το μεράκι και την αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών που δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους στα παιδιά και τις μορφωτικές και κοινωνικές τους ανάγκες και από την άλλη θα αποφασίζει αν οι νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες «αξίζουν» μια θέση στο δημόσιο σχολείο μέσα από μια διαρκή αξιολόγηση αυτής τους της ικανότητας σε πίνακες «κινούμενη άμμο». Το λέμε καθαρά! Θα σταθούμε απέναντι!
Τα δημοσιεύματα για γραπτό ΑΣΕΠ στοχεύουν στο να στρωθεί το έδαφος, να μετρηθούν οι αντιστάσεις και να αρχίσει να ριζώνεται στις συνειδήσεις των εργαζόμενων η ιδέα αλλαγής του τρόπου πρόσληψης, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος.
Το σύνθημα «μισή δουλειά, μισή ζωή» που οραματίζεται το κεφάλαιο και το κράτος, συνοδεύεται με το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος «Η ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!». Αρνούμαστε να ξαναμετρηθούμε στις λίστες «καταλλητότητας» και επιτυχίας του ΑΣΕΠ! Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τόσο με τις διαρκείς υποσχέσεις διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ αλλά όχι διοριστέων που τα ονόματα στις λίστες σκούριαζαν όσο εκείνοι αναζητούσαν εργασία οπουδήποτε, όσο και στο πρόσφατο προσοντολόγιο απολύσεων, απορριπτέων, αποκλεισμένων, του κυνηγιού κάθε λογής προσόντων και την ανθρωποφαγία.
Μόνο που η ιστορία πάντα έχει και την άλλη πλευρά. Εκείνη του αγώνα και της ρήξης με τους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και κεφαλαίου. Εκείνη των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας που το 1998 συγκρούονταν έξω από τα εξεταστικά κέντρα του ΑΣΕΠ, της πανελλαδικής συνέλευσης αγώνα στο κατειλημμένο ΥΠΑΙΘ το 2018 και το μεγαλειώδες κίνημα του κέντρου αγώνα της Πρυτανείας το 2019. Εκείνη την πλευρά της ιστορίας και της παρακαταθήκης των εκπαιδευτικών αγώνων που έχουν στείλει στον κάλαθο των αχρήστων δεκάδες αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα και εξαφάνισαν υπουργούς παιδείας που τόλμησαν να αμφισβητήσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο και τη δουλειά των εκπαιδευτικών σε αυτό!
Μας πετάνε το γάντι και μας προκαλούν να απαντήσουμε...
Να γίνουμε ποτάμι να τους πνίξει!
Παλεύουμε για κατάργηση της ελαστικής εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων αποκλειστικά με το πτυχίο και αναγνωρισμένη όλη την προϋπηρεσία."
Δ. Μπ.







Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. αφού λοιπόν έδωσαν τροφή και ζεστο χρήμα στους ακαδημαικούς ξοδεύοντας οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για να αποκτήσουν ακαδημαικούς τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακά, σεμινάρια, 2α πτυχία, πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών, κ.λ.π. για να αποκτήσουν μόρια για διορισμό,έρχεται σήμερα η άσχετη ηγεσία του Υπ.Παιδείας και λέει! Δεν αρκούν αυτά! Θα δίνεις και γραπτές εξετάσεις κι άν δεν πιάσεις την βάση,όλες οι γνώσεις που έχεις αποκτήσει έως τώρα, καθώς τα μόρια της προυπηρεσίας,τα μόρια της οικογενειακής σου κατάστασης, χάνεις τον βαθμό πτυχίου σου, ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ! ΤΑ ΧΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ! Προκειμένου να βγάλουν χρήματα και τα μεγάλα Φροντιστηρια που θα προετοιμάζουν τους υποψήφιους του ΑΣΕΠ !Προετοιμασία για ΑΣΕΠ σε φροντιστήριο, ταρίφα 2.500-3.000 ευρώ !Ούτε καν να το διαννοηθούν! Οι υποψήφιοι εν δυνάμει πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί είναι περισσότεροι από 150.000 -υπολογίσιμη δύναμη σε ψήφους! Πέρυσι 40.000 παιδιά έμειναν εκτός σχολής 1ης και 2ης επιλογής εξαιτίας της ελάχιστης βάσης! Η κυβέρνηση ήδη έχει χάσει ψήφους από τον κόσμο της εκπαιδευσης,
    των μαθητών, εκπαιδευτικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινά πιστεύει κάποιος ότι όσοι τελειώνουν μία καθηγητική σχολή είναι άξιοι να διδάξουν; Λες και δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στα πανεπιστήμια. Επίσης, γιατί να μην υπάρξει διαγωνισμός; Αν κάποιος τελειώνει τώρα τη σχολή γιατί να μην έχει την ευκαιρία να διοριστεί αν είναι άξιος μέσω διαγωνισμού; Τι πρέπει να περιμένει; Αν κάποτε τον επιλέξουν από τους πίνακες; Αλλιώς ας τις κλείσουν τις καθηγητικές σχολές για κάποια χρόνια μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες. Διαφορετικά το σύστημα θα παράγει ανεργους με τόσες σχολές που υπάρχουν στη χώρα που θα κυνηγούν έναν ενδεχόμενο διορισμό. Πάρτε το χαμπάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.