Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Eurogroup: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα



Τον Νοέμβριο η τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων

Την έμμεση έγκριση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβε σήμερα η Ελλάδα για τον τερματισμό του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας και την ολοκλήρωση των τελευταίων εκκρεμοτήτων στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι και το φθινόπωρο.
Στην κοινή δήλωσή του, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών εγκρίνει κατ’ αρχήν την έκθεση για την 14η αξιολόγηση για την Ελλάδα και την καταβολή της δόσης των 748 εκατ. ευρώ και χαιρετίζει την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα μέλη κράτη της ζώνης του ευρώ.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022. Όπως τονίζεται η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και νωρίτερα η άρση των περιορισμών από τα capital controls, κλείνουν μια περίοδο προκλήσεων από το 2010 και σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας.

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο ESM θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τα συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, όπως ορίζεται στη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό περιλαμβάνει πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κτηματογράφηση, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Το Eurogroup συμφωνεί ότι η παρακολούθηση αυτών των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας πρώτης έκθεσης εποπτείας μετά το πρόγραμμα, που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια απόφαση σχετικά με την τελική δόση των μέτρων για το χρέος.

capital.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Imaste.etimi.me.ta.xrisa.koutalia.imaste.ipoxrei.ston.mitsotaki.ke.se.sas.pou.mas.fernite.kala.mandata.zitooo🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍌🍌🍌🍌🍌🍓

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.