Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Π. Ζαρογουλίδης: Επιβάλλεται Νέα Αγροτική Πολιτική, επιβάλλεται Αλλαγή !



Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δοκιμάζουν εμφανώς πλέον τις αγροτικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα να αυξάνουν ασύμμετρα τις πιέσεις για εξορθολογισμό και συνολική επαναχάραξη της ασφαλιστικής πολιτικής του ΕΛΓΑ ώστε να λειτουργεί με τρόπο καθαρό, δίκαιο, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και πελατειακές σχέσεις.

Μετά από μια μακρά περίοδο (2011-2019) ισολογιστικής ισορροπίας τα έτη 2019 και 2020 οι ζημίες αυξήθηκαν σημαντικά -234 εκ ευρώ το 2020 και 24,3% πιο αυξημένες το 2021 (-291 εκ ευρώ).

Το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε ανισορροπία μεταξύ των σχετικά σταθερών εισφορών και των αυξημένων αποζημιώσεων με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα (4%) να μην επαρκούν για την κάλυψη τους.

Στην καρδιά του προβλήματος : Οι 6 πιο επιζήμιες αιτίες των αποζημιώσεων για καλλιέργειες, που αντιπροσωπεύουν το 99,4% του συνόλου των απωλειών, είναι:

➢ Χαλάζι (46,6%)
➢ Βροχοπτώσεις (22,2%)
➢ Παγετός (17,3%)
➢ Ανεμοθύελλα (7,1%)
➢ Πλημμύρες (3,1%)
➢ Καύσωνας (2,7%).

αυτές οδήγησαν σε 2,73 φορές μεγαλύτερες αποζημιώσεις το 2019 σε σχέση με το 2011.

Οι 10 πιο ευάλωτες καλλιέργειες την περίοδο 2011-2019, αντιπροσωπεύουν το 51,6% των συνολικών καταβαλλόμενων αποζημιώσεων με τις καλλιέργειες φρούτων και βαμβακιού να δοκιμάζονται περισσότερο από τις κλιματικές εξάρσεις.
Με τα παραπάνω στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο επικεφαλής αγροτικής χρηµατοδότησης και ασφάλισης της Παγκόσµιας Τράπεζας Πάνος Βαραγκης μετά από αναλογιστική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ασφάλιστρα για το φυτικό κεφάλαιο θα πρέπει να συσχετιστούν με τον κίνδυνο.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει αύξηση του κόστους ασφάλισης για κάποιες καλλιέργειες μέχρι και 100% και μείωση για άλλες κατά 50% τουλάχιστον και κάποιες από αυτές να επιδοτούνται. Οι «επιδοτούµενες» δηλαδή να είναι οι υψηλού κινδύνου µε µεγαλύτερο ασφάλιστρο (6-8%) και άλλες καλλιέργειες να µείνουν στο 4% (µέτριου κινδύνου) και άλλες να γίνουν χαµηλού κινδύνου (2%).

Για την κάλυψη του 50% των ετήσιων µέσων αποζηµιώσεων αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ιταλία που κοστίζουν 600 εκατ. ευρώ απαιτούνται 315 εκατ. ευρώ ετησίως από κοινοτικά κονδύλια. Τα 100,5 εκατ. ευρώ αντλούνται από την οριζόντια µείωση όλων των άµεσων ενισχύσεων κατά 2,8%, ενώ τα 216,9 εκατ. ευρώ από το πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο το µέσο κόστος στον Ιταλό ασφαλιζόμενο είναι 0,84 ευρώ ανά στρέµµα.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται αλλαγή και δίκαιη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με καθαρούς πόρους θετικό κλιματικό αποτύπωμα συμβάλλοντας στη προστασία του περιβάλλοντος μέσα από ανανεωση της αγροτικής αρχιτεκτονικής.

Επιβάλλεται ευρεία ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών μας, διαβούλευση και στρατηγικός σχεδιασμός μιας αγροτικής πολιτικής που να απελευθερώσει το αγροτικό επιχειρείν από την κομματική εξάρτηση και την επιδοματική πολιτική. Επιβάλλεται επίσης νέος τρόπος καταβολής των αποζημιώσεών, μέσα από την συμβολή του τραπεζικού τομέα ώστε να εκταμιεύονται χαμηλότοκα και σε μορφή factoring κοστολογημένες ζημίες και αποζημιώσεις για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής τους, πρόσληψη προσωπικού για την αμεσότερη καταγραφή και κίνητρα για την δόμηση επαγγελματικού ταμείου αγροτών !!! Επιβάλλεται Νεα Αγροτική Πολιτική επιβάλλεται Αλλαγή !

Πηγές :
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014 - 2020
2. Στρατηγικό Πλαίσιο Διαχείρισης Γεωργικών Κινδύνων για την Ελλάδα (Στρατηγικό πλαίσιο (Πάνος Βαράγκης, Αντρέα Στόππα, Δημήτρης Ψαλτόπουλος, Φραντς Σινάμπελ)

Πάνος Ζαρογουλίδης Φαρμακοποιός ΜΒΑ
Πιστοποιημένος Διαμεσολαβητής Υπ Δικαιοσύνης

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.