Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Δήμο Παιονίας (φωτο)



Την Δευτέρα 11 Ιουλίου επισκέφτηκε τον δήμο μας κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής την υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού Λ. Μενδώνη, τον υπουργό Αγροτικής πολιτικής και τροφίμων Γ. Γεωργαντά τον υφυπουργό μεταφορών Μ. Παπαδόπουλο, τους  βουλευτές Θ. Καράογλου και Δ. Σταμενίτη και την γενική γραμματέα ισότητας των φύλων Κ. Γούλα.
Αφού  περιηγήθηκαν  στον αρχαιολογικό χώρο της Τούμπας , το Λουτρό Πολυκάστρου, τον Άγιο Γεώργιο Γουμένισσας, την βιομηχανία Κολιός και το τελωνείο των Ευζώνων κατέληξαν στο δημαρχείο του Πολυκάστρου όπου τους  ενημερώσαμε σχετικά με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον δήμο, σχετικά με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων πολιτισμού και μεταφορών και ζητήσαμε  την στήριξη της κυβέρνησης  στους ανωτέρω τομείς, με υπομνήματα που παραδώσαμε στο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Παρέλαβαν επίσης αντίστοιχα υπομνήματα:

1. Για τις φυσικές καταστροφές προς τον Υφυπουργό Χ. Τριαντόπουλο
ΥΠΌΜΝΗΜΑ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποιήσατε στο δήμο Παιονίας στις 4 Ιουλίου 2022, στο δημοτικό διαμέρισμα Ευρωπού, μία ακόμη θεομηνία έπληξε την περιοχή μας.
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου επλήγησαν από πρωτοφανή βροχόπτωση και ανέμους πολλές περιοχές του δήμου. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες στον αστικό ιστό του Πολυκάστρου και της Αξιούπολης καθώς επίσης και σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές του δήμου.
Ένα από τα κτήρια μάλιστα που επλήγησαν είναι και το δημαρχείο του Πολυκάστρου, το οποίο επισκέπτεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο υπό την υπουργό πολιτισμού & αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην οποία και θα επιδώσουμε το παρόν υπόμνημα.
Οι υπηρεσίες μας προετοιμάζουν αίτημα οριοθέτησης των ζημιών που θα υποβάλλουν στην πολιτική προστασία προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Παράλληλα γίνεται καταγραφή των ζημιών από την ΔΕΥΑΠ και από την υπηρεσία αγροτικής πολιτικής προκειμένου να δούμε συνολικά ποια δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν υποστεί ζημίες και σε τι έκταση έχουν πληγεί οι αγροτικοί δρόμοι.

Κύριε Υπουργέ
Όταν ολοκληρώσουμε την καταγραφή και την εκτίμηση των κατά τόπους ζημιών, θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά ώστε να εξετάσετε την δυνατότητα εκτάκτου χρηματοδότησης του δήμου Παιονίας όπως έγινε και με άλλου δήμους που υπέστησαν φυσικές καταστροφές.

2. Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λ. Μενδώνη
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στον δήμο μας, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, επιθυμώ να σας κάνω κοινωνό των προσπαθειών που καταβάλουμε για την αξιοποίηση του ιστορικού διδακτηρίου της Γουμένισσας και να ζητήσω την αρωγή σας για την υλοποίηση αυτού του έργου.
Παράλληλα θέλω να σημειώσω τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι προσπάθειες ανάδειξης και προβολής των μνημείων της περιοχής μας, που καταβάλλονται εκ μέρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Κιλκίς. Μία προσπάθεια που επιθυμούμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των έργων που δρομολογεί και ωριμάζει για το 2023 η εν λόγω υπηρεσία.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
ΘΕΜΑ : Ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου αποκατάστασης & επανάχρησης του παλαιού διδακτηρίου Γουμένισσας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ
Η μελέτη για το έργο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ», είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Παιονίας και της ερευνητικής ομάδας από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Αποτελεί δε, τη συνέχεια μιας πολυετούς συνεργασίας του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ: Προστασία Συντήρηση Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, με το Δήμο Παιονίας, με στόχο την ανάδειξη και αποκατάσταση σημαντικών ιστορικών κτιρίων της πόλης.
Βασίστηκε στα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «EΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ», που εκπονήθηκε συμφώνα με την υπ’ αριθ. 132093/18-11-2015 Προγραμματική σύμβαση με τους φορείς:

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ
3. ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην συνέχεια η μελέτη εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 135192/25-05-2022 απόφαση της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεν. Μακεδονίας και με το υπ’ αριθ. 135192/02-06-2022 έγγραφο συναίνεσε και η Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Η μελέτη αποκατάστασης του παλαιού διδακτηρίου Γουμένισσας, περιλαμβάνει την τοπογραφική αποτύπωση, την πλήρη αρχιτεκτονική και δομοστατική μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου του, καθώς και τη μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων.
Αυτή την περίοδο εκπονείται η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

3.Προς τον Υφυπουργό Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας καλωσορίζουμε στην ακριτική μας περιοχή. Η επίσκεψη σας με υψηλόβαθμο κυβερνητικό κλιμάκιο αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας που αποτελεί την κύρια οδική είσοδο από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένα σοβαρά προβλήματα (αρμοδιότητάς σας) που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας , προβλήματα που κατά καιρούς έχουμε επισημάνει αλλά δεν έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα η επίλυσή τους.
1.Ανείσπρακτα δημοτικά έσοδα από παραβάσεις ΚΟΚ.
Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα από συσσωρευμένα ανείσπρακτα πρόστιμα παραβάσεων ΚΟΚ προερχόμενα από αλλοδαπούς οδηγούς και οχήματα που κινούνται κυρίως στην ΠΑΘΕ. Το ύψος των ανείσπρακτών αυτών προστίμων ξεπερνά το 1.000.000,00€ και παρότι βεβαιώνονται κανονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας δεν είναι δυνατόν να εισπραχτούν, διότι δεν υφίσταται ελεγκτικός μηχανισμός στα σύνορα με τον οποίο θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι οδηγοί (κυρίως βαρέων φορτηγών οχημάτων).
Πέραν της απώλειας σημαντικών εσόδων εγκαλείται ο Δήμος μας από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για αδράνεια είσπραξης δημοτικών εσόδων.
Δεδομένης της ενασχόλησης σας με το σοβαρό αυτό πρόβλημα παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

2.Κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ.
Γνωρίζετε ότι από την είσοδο στη χώρα μας από το τελωνείο Ευζώνων, μέχρι του κόμβου του Πολυκάστρου υπάρχει δρόμος με δύο ξεχωριστές λωρίδες ανά κατεύθυνση , γεγονός που αποσοβεί την πρόκληση ατυχημάτων. Αντίθετα η συνέχεια του δρόμου αυτού από Πολύκαστρο προς Χαλάστρα (λίγο πριν τα διόδια Μαλγάρων) είναι με αμφίδρομη κίνηση με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε χρόνο σοβαρά θανατηφόρα ατυχήματα κυρίως από μετωπικές συγκρούσεις.
Σημειωτέων ότι είναι το μοναδικό τμήμα της ΠΑΘΕ που δεν έχει προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ενώ ο φόρτος κυκλοφορίας ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο τόσο με ΙΧ επιβατικά τουριστών από την Ευρώπη όσο και με βαρέα φορτηγά οχήματα.
Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι σε γνώση σας και ότι εν μέρει η λύση του έχει δρομολογηθεί , απαιτείται όμως επίσπευση διαδικασιών έτσι ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες (υπάρχει ήδη απαλλοτριωμένη έκταση από το 1970).

3.Αναστολή λειτουργίας πλευρικών διοδίων.
Η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι του Δήμου μας ζητούν να συνεχιστεί η άτυπη αναστολή λειτουργίας των πλευρικών διοδίων στο κόμβο του Πολυκάστρου που επετεύχθη με τις ενέργειες του κ.Γεωργαντά μέχρι την κατασκευή αυτοκινητόδρομου με σύγχρονες προδιαγραφές.
4.Έλεγχος εισερχόμενων εμπορευμάτων για αποφυγή παραεμπορίου.
Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες και έμποροι της περιοχής έχουν έρθει σε αδιέξοδο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισαγωγής αγαθών, κυρίως από την Βόρεια Μακεδονία προς το Νομό μας . Η εγκατάσταση ειδικού κλιμάκιου ελέγχου στο Τελωνείο Ευζώνων πιστεύουμε ότι θα δώσει ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα αυτό.
5.Έλεγχος καταλληλότητας εισερχομένων βαρέων οχημάτων.
Πάρα πολλά από τα ατυχήματα που έχουν προκληθεί στη ΠΑΘΕ οφείλονται σε ακατάλληλα μεγάλα οχήματα που διέρχονται τα σύνορά μας χωρίς να υπάρχει δυνατότητα τεχνικού ελέγχου αυτών (φρένα, ελαστικά, καυσαέρια, υπέρβαρο).
Η εγκατάσταση ειδικού κλιμακίου που θα ελέγχει τα εισερχόμενα βαρέα οχήματα πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τη παρούσα κατάσταση.

Κύριε Υπουργέ,
Σας θέσαμε τα πέντε πιο σημαντικά θέματα αρμοδιότητά σας που ταλανίζουν το Δήμο μας και την τοπική κοινωνία.
Με δεδομένο το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εικόνα της κύριας οδικής εισόδου της χώρας μας , παρακαλούμε να μας βοηθήσετε προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυσή τους.
Ο Δήμος μας είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία για τους παραπάνω τομείς.

Δήμος Παιονίας











 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.