Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φωτιά στην Πεντέλη: Η Αττική ξαναζεί τον εφιάλτη – Δραματική νύχτα για χιλιάδες κατοίκους



Αντιμέτωπη για ένα ακόμη καλοκαίρι με την πύρινη λαίλαπα είναι η Αττική, η οποία βλέπει τον εφιάλτη της Εύβοιας, της Βαρυμπόμπης και άλλων μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια να ζωντανεύει ξανά. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, όπου το Λεκανοπέδιο βρισκόταν στο επίπεδο 4 για επικινδυνότητα φωτιάς. Τη στιγμή, δε, που χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, όπου υπήρξαν αναφορές για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, ωστόσο αμέσως δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν όλες οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά προτού επεκταθεί.
Ήταν, όμως, ήδη αργά…

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν -και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή- από την πρώτη στιγμή δεν ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Όλοι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα, οι χειριστές των οποίων με αυταπάρνηση επιχείρησαν ακόμη και 40 λεπτά μετά την προβλεπόμενη ώρα διακοπής της τελευταίας τους ρίψης, καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες.

Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με αποτέλεσμα πλέον η Αττική να ζει ακόμη μια εφιαλτική νύχτα και χιλιάδες κατοίκους (από Ντράφι, Ανθούσα, Δαμάσι και Διώνη όπου έχουν εκκενωθεί) να ζουν στιγμές αγωνίας για την επόμενη ημέρα.

Το ευτύχημα είναι, πάντως, πως τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ούτε υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους, παρά μόνο υλικές ζημιές σε κάποια στο Ντράφι. Επίσης, για προληπτικούς λόγους έγινε εκκένωση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», με δεκάδες παιδιά και προσωπικό να μεταφέρονται ασφαλή σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμούς και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς, δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων.
Γιγαντιαία επιχείρηση με 350 πυροσβέστες
Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ λίγο μετά τις 9 σταμάτησαν να επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Αξίζει να σημειωθεί  πως έχουν εκδοθεί συνολικά τέσσερα μηνύματα. Στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18:45, για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20:10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Επιπρόσθετα, οι εθελοντές του ΠΣ, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα.

Κάηκαν αυλές σπιτιών στο Ντράφι
Οι εικόνες που ήρθαν από το Ντράφι, λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα, ήταν συγκλονιστικές, αφού οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή είναι συγκλονιστικές, με τους πολίτες που βρίσκονται στην πάνω πλευρά του Ντραφίου, προς την Καλλιθέα Πεντέλης, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είτε προς την Παλλήνη είτε προς την Ανθούσα.

Μάλιστα, μία ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να την μεταφέρουν με καρέκλα οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού προηγουμένως έσπασαν τις πόρτες του σπιτιού της για να μπουν μέσα.

Ακόμα μια εικόνα – γροθιά στο στομάχι απεικόνιζε άνθρωπο που είχε μείνει στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ντράφι και προσπαθούσε να σβήσει τις φλόγες με λάστιχο.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πήγαιναν πόρτα – πόρτα για να εκκενωθεί ο οικισμός, καθώς η φωτιά πλησίαζε. Όμως αρκετοί κάτοικοι αρνούνταν να αποχωρήσουν για να σώσουν τις περιουσίες τους.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. CANADAIR ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΑΛΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ
    ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ, ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΤΕΠΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ, ΤΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΜΕ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΜΕ
    ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΑΣ
    BURN BURN BURN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2 η ώρα το βράδυ με τον κουλό τα έβαλες!!! Τι έγινε πάλι περιμένεις να γυρίσει το έτερο ήμισυ από διασκέδαση...

      Διαγραφή
    2. ΞΕΧΑΡΜΑΝΙΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ.
      ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ , ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

      Διαγραφή
    3. Ήρθες δεύτερος!!! πριν από σένα κάποιος άλλος ξεχαρμανιασε...και χωρίς τσιγάρο αυτός!

      Διαγραφή
  2. Καίγεται όλη την Ελλάδα και νεράκι ρίχνουν με το σταγονόμετρο Μητσοτάκη μαμιεσαι.
    Δεν ξεχνάμε τον Λιγνάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς ξεχάσατε τους 100 από το μάτι

      Διαγραφή
    2. Αυτός τουλάχιστον μαμιεται και πρόβλημα του ,ο άλλος που μας μαμιουσε τον ξεχάσατε

      Διαγραφή
    3. Τους 100 στο Μάτι ποιος τους έκαψε για την καρεκλιτσα ;
      Για πες να δω κάτι λασπολογε

      Διαγραφή
  3. Φωτιές έχει και θα έχει κάθε χρόνο με αυτές θα ζούμε το πρόβλημα είναι ότι χάνονται ζωές από ανευθυνότητα σαν την περίπτωση στο Μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.