Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ρωσία-Ουκρανία συμφώνησαν για την εξαγωγή σιτηρών: Ελπίδα για αποφυγή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης



Ουκρανία και Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Μέσω της συμφωνίας αυτής, ελπίζεται πως θα επιτραπεί στην Ουκρανία, τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο και σημαντικό εξαγωγέα καλαμποκιού και κριθαριού, να απελευθερώσει εκατομμύρια τόνους σιτηρών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε μήνες και ενδεχομένως να αποτρέψει μια διαφαινόμενη καταστροφική παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία Ερντογάν και Γκουτέρες, η υπογραφή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Στην τελετή υπογραφής στο παλάτι Dolmabahçe στην Κωνσταντινούπολη παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Σοϊγκού και Χουλουσί Ακάρ, ενώ παρίστατο και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Υπάρχει ελπίδα ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει τη διέλευση σιτηρών και βασικών αγαθών, όπως το ηλιέλαιο, από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, ακόμη και όταν ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται σε άλλα σημεία της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος ενέχει τον κίνδυνο μαζικού υποσιτισμού, πείνας και λιμού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη θα αποτρέψει το ενδεχόμενο λιμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα ισχύουν τα εξής:

Ένας συνασπισμός Τούρκων, Ουκρανών και προσωπικού του ΟΗΕ θα παρακολουθεί τη φόρτωση σιτηρών σε πλοία στα ουκρανικά λιμάνια, προτού πλοηγηθούν σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετημένη από τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανικά πλοία θα καθοδηγούν εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν τα σιτηρά προκειμένου να πλοηγηθούν στις ναρκοθετημένες περιοχές γύρω από την ακτογραμμή χρησιμοποιώντας έναν χάρτη ασφαλών καναλιών που παρέχεται από την ουκρανική πλευρά.

Στη συνέχεια, τα πλοία θα διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας ενώ θα παρακολουθούνται στενά από ένα κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Τα πλοία που εισέρχονται στην Ουκρανία θα επιθεωρούνται υπό την επίβλεψη του ίδιου κοινού κέντρου συντονισμού για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν όπλα ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στην ουκρανική πλευρά.

Η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμφώνησαν να αποκλείσουν επιθέσεις σε οποιοδήποτε από τα εμπορικά σκάφη ή λιμάνια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μεταφοράς ζωτικής σημασίας σιτηρών, ενώ παρατηρητές του ΟΗΕ και της Τουρκίας θα είναι παρόντες στα ουκρανικά λιμάνια για να οριοθετήσουν περιοχές που προστατεύονται από τη συμφωνία.

Αντόνιο Γκουτέρες: Αυτή είναι μια συμφωνία για όλον τον κόσμο

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε για έναν φάρο ελπίδας και ανακούφισης, για μια εξέλιξη που χρειάζεται ο κόσμος περισσότερο από ποτέ και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα, λέγοντας μάλιστα «ευχαριστώ πολύ» μιλώντας στα τουρκικά, απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ουκρανία και η Ρωσία ξεπέρασαν πολλά εμπόδια και έβαλαν στην άκρη διαφορές για να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που ωφελεί όλον τον κόσμο, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Συγκεκριμένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε:

«Σήμερα υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ο φάρος της ελπίδας. Ο φάρος της δυνατότητας. Ο φάρος της ανακούφισης σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Ευχαριστώ πολύ τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Ξεπεράσατε τα εμπόδια, και βάλατε στην άκρη τις διαφορές, για να ανοίξετε το δρόμο για μια πρωτοβουλία που θα εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλων.

Η προώθηση της ευημερίας της ανθρωπότητας ήταν η κινητήρια δύναμη αυτών των συνομιλιών. Το ερώτημα δεν ήταν τι είναι καλό για τη μία ή την άλλη πλευρά. Η εστίαση ήταν σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους του κόσμου μας.

Και ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία – αυτή είναι μια συμφωνία για τον κόσμο. Θα φέρει ανακούφιση για τις αναπτυσσόμενες χώρες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στα όρια της πείνας, και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.