Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην κεντρική πλατεία Έδεσσας (φωτο)



Πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων ανταποκρίθηκε χθες το απόγευμα(4/7/2022) στο κάλεσμα πέντε Αγροτικών Συλλόγων της Πέλλας, για συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της Έδεσσας.

Από νωρίς ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα φανάρια Μεσημερίου-Έδεσσας κερασοπαραγωγοί με τα αγροτικά τους οχήματα και μηχανήματα, και στη συνέχεια με πομπή ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της Έδεσσας, όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι του κάμπου.

Το άνοιγμα της συγκέντρωσης έγινε από τον Τάσο Βλαδίκα, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου – Έδεσσας, μεταφέροντας την απόγνωση και την αγωνία των κερασοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής μιας και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς μετά τις έντονες και παρατεταμένες βροχές το σύνολο των κερασιών έσκασαν, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό, τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι κερασοπαραγωγοί από τους περσινούς παγετούς και να σταματήσει η κοροϊδία σε σχέση με τα ανθικά στάδια που επικαλείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας “ΕΝΟΤΗΤΑ”, Κάμτσης Χρήστος. Χαιρέτησε τους συναδέλφους που άφησαν τα χωράφια τους κατακαλόκαιρα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συλλόγων για να δηλώσουν το παρόν στη συγκέντρωση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και απάντηση σε όλους εκείνους που λένε ότι εθιμοτυπικά οι αγρότες κινητοποιούνται μόνο τον χειμώνα, “όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν”, αλλά και προς την ίδια τη κυβέρνηση η οποία τον Φλεβάρη στη διάρκεια των αγροτικών μπλόκων αποκαλούσε τους αγρότες “επαγγελματίες διαδηλωτές”. Ανέφερε ότι όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι αγρότες, τα προβλήματα είναι εδώ και ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να παράγουμε με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα γεωργικά εφόδια και στις ζωοτροφές. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε όταν πουλάμε με τόσο χαμηλές τιμές, και την ίδια στιγμή η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης να καλπάζει. Τέλος, κάλεσε τους συναδέλφους αγροτοκτηνοτρόφους να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, να συσπειρωθούν γύρω από τους Συλλόγους τους, τόνισε ότι ο μόνος δρόμος να κερδίσουμε, είναι ο δύσκολος και επίμονος δρόμος του αγώνα.

Το δεκδικητικό πλαίσιο της συγκέντρωσης

· Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε το Νομό μας και σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους, και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας με επαρκή κρατική χρηματοδότιση.

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.

· Τιμές στα προϊόντα που παράγουμε που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και να μας επιτρέπουν να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε τις οικογένειες μας.

Οι Σύλλογοι:

1) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
2) ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ» ΠΕΛΛΑΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
4) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ
5) ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΑΓΡΟΣ¨

Τη συμπαράσταση και τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων δήλωσαν :
1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας – Αλμωπίας
2. Ένωση Νοσοκομειακων Ιατρών Πέλλας
3. Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος Πέλλας-Ημάθιας
4. Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας
5. Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος






 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Μάζεψαν, συσκευάσαν, πούλησαν τα κερασάκια τους και το απόγευμα, με κλειστή αγορά και κλειστές δημόσιες Υπηρεσίες έκαναν κινητοποίηση. Μετά σας φταίει το κράτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήταν ανοιχτή η αγορά θα έλεγες εκάναναν κακό στα μαγαζιά όσο για το πούλησαν κτλπ τα κεράσια έχουν μείνει στα δέντρα έλα να τα μασεις να γίνεις πλούσιος ...

      Διαγραφή
    2. Άντε ρε στα γίδια

      Διαγραφή
  2. Βάλανε και τα αγροτικά του Μπακαλιάρου
    Αλήθεια που τα θυμήθηκαν;
    Εκείνο το ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από εκεί και από εδώ. Μοιράζουν υποσχέσεις στους αγρότες......
    Μήπως ακόμα και τώρα δε συνεχίζεται να γίνεται;
    Και ποιοι τρέχουν και βγαίνουν φωτογραφίες μαζί τους;
    Τόσες δεκαετίες τα ίδια.
    Κανείς δεν σας φταίει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης πήρε θέσει και μίλησε για τα προβλήματα τών αγροτών στην περιοχή και γία την χαμηλή τιμή του κερασιού.
    Δεν άκουσα να λέει κ. δήμαρχε με μπροσταρει εσένα κατεβάστε τους αγρότες στον δρόμο για διαμαρτυρία για την άθλια αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά δεν το έπραξε και ούτε κάν τον προβλημάτισε τον κ. δήμαρχο πέρα βρέχει
    Τον χειμώνα να σας δω που αν δεν πάει καλά ο αγρότης η αγορά της πόλης θα πεθάνει όπως πεθαίνει κάθε μέρα .
    Για συλλαλητήρια και δάκρυα για άλλα θέματα μπορεί για την υγεία και την οικονομία του δήμου από την αγροτιά στα παλιά μας τα δευτερια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπάμαι που το λέω αλλά πάντα έκτου ασφαλούς. 70 λεπτά κεράσι και το μαζευατε 25 λεπτά ροδάκινο και το μαζευατε. Εάν μια χρονιά δεν πετάξετε προϊόν κάνεις δεν θα σας πάρει στα σοβαρά. Και κάτι τελευταίο. Μάθετε να λέτε αλήθεια πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γράφεις ρε καραγκιοζακο εσύ σίγουρα ζεις από τον πατέρα σου που είναι δημόσιος υπάλληλος δεν ντρέπεσαι που θα μιλήσεις για τους αγρότες δούλεψε ένα χωράφι πρώτα να δεις πως είναι και μετά να μιλας

      Διαγραφή
  5. Τελικά τι έπαθαν όλοι αυτοί που πληρώνουν με μισθούς πείνας 25-30 ευρώ εργάτες γης. Όταν έβγαζαν σε μια σεζόν ένα αμάξι η ένα τρακτέρ ήταν καλά. Συγγνώμη αλλά είστε αγρότες που χρόνια βγάζετε λεφτά. Ήρθε η ώρα να μάθετε στις μειώσεις μονοκαλλιέργειες και επιδοτήσεις τέλος ώρα για αλλαγές. Αν είστε μάγκες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης όλοι μαζί εκλογές έρχονται τα πρόβατα πάλι θα στηρίξουν τα ίδια και τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 70% των ψήφων της περιφερειακής ενότητας (70.000 συνάνθρωποι), πήγε στα 2 κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές. Μάλλον εκεί πρέπει να χτυπήσουν πόρτες. Αν δεν εισακουστούν να το σκεφτούν διπλά στις επερχόμενες εκλογές ποιους θα εκλέξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.