Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χωρίς Facebook και Instagram μπορεί να μείνει η Ευρώπη



Η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά σε μια απόφαση που θα μπορούσε να σταματήσει τις μεταφορές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ από το Facebook και το Instagram που ανήκουν στη Meta, σύμφωνα με ένα επικαιροποιημένο προσχέδιο το οποίο μοιράστηκε με άλλες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ την Πέμπτη, μετέδωσε το Reuters.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) εξέδωσε μια προσωρινή διαταγή το 2020 για να μπλοκάρει τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί η Meta για τη διαβίβαση δεδομένων χρηστών της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έκρινε άκυρη τη συμφωνία που της το επέτρεπε λόγω ανησυχιών για την παρακολούθηση.

Μετά την έκδοση της απόφασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία μεταφοράς δεδομένων για να τερματιστεί η εκκρεμότητα και η ροή δεδομένων συνεχίστηκε εν αναμονή της τελικής συμφωνίας.

Ωστόσο, η έρευνα της DPC συνεχίστηκε παράλληλα και ενημέρωσε τους ομολόγους της στην ΕΕ για το σχέδιο της τελικής της απόφασης την Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος της αρχής. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο της απόφασης.

Η DPC είναι η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τη Meta και πολλές άλλες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, λόγω της εγκατάστασης των κεντρικών τους γραφείων στην ΕΕ στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που θεσπίστηκαν το 2018, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο το μπλοκ έχουν προθεσμία ενός μήνα για να δώσουν τις δικές τους απόψεις πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης. Τυχόν ενστάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί τακτικά σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να προσθέσουν μήνες στο χρονοδιάγραμμα.

Η Meta έχει προειδοποιήσει ότι μια διακοπή θα την καταστήσει πιθανότατα ανίκανη να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη χωρίς ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων.

Η επικεφαλής της DPC Helen Dixon δήλωσε στο Reuters τον Φεβρουάριο ότι η διακοπή της ροής δεδομένων της Meta δεν θα έπληττε άμεσα άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά ότι θα υπήρχαν ενδεχομένως "εκατοντάδες χιλιάδες οντότητες" που θα έπρεπε να εξεταστούν.

Η τελική ιρλανδική εντολή δεν θα εφαρμοζόταν στη θυγατρική της Meta, το WhatsApp, καθώς έχει διαφορετικό υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων εντός του ομίλου.

"Αυτό το σχέδιο απόφασης, το οποίο υπόκειται σε εξέταση από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων, αφορά μια σύγκρουση της νομοθεσίας της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία επίλυσης", δήλωσε εκπρόσωπος της Meta την Πέμπτη.

"Χαιρετίζουμε τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συνεχή διασυνοριακή διαβίβαση δεδομένων και αναμένουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις οικονομίες συνδεδεμένες".

Όταν συνήφθη η προσωρινή συμφωνία τον Μάρτιο, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι θα χρειαστούν πιθανώς μήνες για να μετατραπεί σε τελική συμφωνία.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Καταστροφικό, θα πεινάσουμε.
    Πώς θα συνεχιστεί η αποβλσκωση των προβάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα ήταν και άσχημο!!!!!αρκετά μας κούρασαν!!!ελάχιστες είναι οι αναρτήσεις που αξίζουν .πολλές οι διαφημίσεις και το θεαθηναι του κάθε φαντασιοπληκτου που θέλει να μας πει πού πήγε διακοπές,τι έφαγε τι ήπιε....μόνο ποτέ πήγε στην τουαλέτα δε μας λέει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.