Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Gazprom επικαλείται “ανωτέρα βία” και κόβει το φυσικό αέριο στη Γερμανία



Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε "ανωτέρα βία" για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε τρεις τουλάχιστον πελάτες της, ο ένας εκ των οποίων η Uniper στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της, η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω "έκτακτων" περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg, η κίνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού πιθανώς σηματοδοτεί ότι η Μόσχα θα διατηρήσει μειωμένες τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε στις 14 Ιουλίου σε τουλάχιστον 3 πελάτες της, η Gazprom αναφέρει ότι ο νομικός όρος για "ανωτέρα βία" που περιορίζει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφορά τον περασμένο μήνα και τον τρέχοντα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός αγωγός Nord Stream έχει κλείσει από τις 11 Ιουλίου λόγω εργασιών συντήρησης, με το Βερολίνο να ανησυχεί για το αν θα επαναλειτουργήσει.

Από την πλευρά της, η Uniper, ο διαχειριστής φυσικού αερίου στην Γερμανία που ενημέρωσε ότι ήταν ένας εκ των παραληπτών της ρωσικής επιστολής, αλλά ότι τη "θεωρεί μη δικαιολογημένη και απέρριψε επίσημα τον ισχυρισμό ανωτέρας βίας".

Η επίκληση ανωτέρας βίας χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από μια κατάσταση εκτός του ελέγχου της για να την προστατεύσει από ενδεχόμενες αποζημιώσεις για αθέτηση συμφωνιών, είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

"Φαίνεται σαν ένα σήμα ότι οι χαμηλές ροές θα συνεχιστούν για περισσότερο από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης (του Nord Stream)", δήλωσε στο Bloomberg ο Τρέβορ Σικόρσκι, επικεφαλής φυσικού αερίου και άνθρακα στην Energy Aspects.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά προς το παρόν θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της καθώς δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ρωσική ενέργεια.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί ήδη από τον Μάιο, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά και μέσω του Nord Stream 1.

Σημειώνεται πως το ρωσικό επιχείρημα για την περαιτέρω μείωση των ροών τον Ιούνιο αφορούσε τουρμπίνα του Nord Stream, η οποία είχε αποσταλεί για επισκευή στον Καναδά και μπλοκαρίστηκε εκεί λόγω κυρώσεων, αμφισβητείται από την Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Καναδάς έστειλε πίσω στην Γερμανία την τουρμπίνα για τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου στις 17 Ιουλίου, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Kommersant.

Θα χρειαστούν άλλες πέντε με επτά ημέρες μέχρι η τουρμπίνα να φτάσει στη Ρωσία, εάν δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα σχετικά με τα logistics και τα τελωνεία, ανέφερε η εφημερίδα.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom έχει δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή της τουρμπίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία και κατ' επέκταση η κεντρική Ευρώπη, έκλεισε για εργασίες συντήρησης 11 ημερών, στις 11 Ιουλίου.

Η RWE έλαβε ειδοποίηση "ανωτέρας βίας" από την Gazprom
Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε την ειδοποίηση "ανωτέρας βίας" από την Gazprom.

"Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειές της ή τη νομική μας άποψη", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ρεκόρ προμηθειών στην Κίνα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Gazprom παρέδωσε την Κυριακή ημερήσιες ποσότητες φυσικού αερίου ρεκόρ στην Κίνα, ενώ οι ποσότητες προς τους Ευρωπαίους πελάτες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών.

Η αύξηση των εξαγωγών προς την Ασία δεν αποτελεί αντίδραση στην επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, αλλά μια ένδειξη μιας μακροπρόθεσμης αναπροσαρμογής των ενεργειακών ροών που θα μπορούσε να επιταχυνθεί στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Από τότε που ξεκίνησαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Κίνα στα τέλη του 2019, οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισ. κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι. 

Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεπτόταν το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως για 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία υπέγραψε επίσης συμβόλαιο για τον σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. 

Εν τω μεταξύ, η Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη. Ορισμένοι πελάτες έχουν αποκοπεί από τις προμήθειες αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνονται σε ρούβλια οι προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Ουκρανία και μέσω του συνδέσμου Nord Stream 1 στη Γερμανία λόγω διαμάχης με τη Siemens Energy AG για τις τουρμπίνες αερίου. 

Δεν υπάρχει άμεση φυσική σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο τάσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα από τα κοιτάσματά της στην ανατολική Σιβηρία, τα οποία δεν συνδέονται με τους αγωγούς της προς τα δυτικά. Αλλά η εταιρεία εργάζεται για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μπορούσε μια μέρα να της επιτρέψει να ανακατευθύνει αέριο από τους Ευρωπαίους γείτονές της σε νέους πελάτες στην Ασία.

capital.gr




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ΜΗΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια ανωτέρα βία;
    Μήπως έρχεται ο βιασμός όλης της αμερικανόδουλης Ευρώπης και οι ΗΠΑ τρίβουν τα χεράκια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια βία ?????
    ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ. οι αμόρφωτοι και αγράμματοι θα κάτσουν χωρίς αέριο . έρχεται και οι σειρά της ΕΛΛΑΔΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα αυτό για τους αμόρφωτους τι το ήθελες?

      Διαγραφή
  4. Τον απομόνωσε πάντως τον Πούτιν η δύση χαχαχα χαχαχα
    Μαλακες για πρωινό τους έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.