Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέα δάνεια: Αυξάνονται τα επιτόκια σε καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά



Αυξάνεται σταδιακά το κόστος χρήματος στη χώρα μας μετά την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,50% που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ενώ τα επιτόκια των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα τον περασμένο Ιούνιο, τα επιτόκια χορηγήσεων «τσίμπησαν» με αιχμή τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης (0,13%) και διαμορφώθηκε στο 3,98%.

Ειδικότερα: το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης (0,36%) στο 11,36%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης (0,32%) στο 2,95%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης (0,8%) και διαμορφώθηκε στο 14,11%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,80%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης (0,6%) και διαμορφώθηκε στο 6,29%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης (0,12%), τον Ιούνιο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,01%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 32 μονάδες βάσης (0,32%) και διαμορφώθηκε στο 3,25%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης (0,17%) και διαμορφώθηκε στο 4,50%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης (0,8%) στο 3,41% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 2,92%.

Για τα υφιστάμενα δάνεια: το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,48%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,99%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,34%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,20%.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ: το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν επίσης αμετάβλητα στο 0,08% και στο 0,11% αντίστοιχα.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.