Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΝΕ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Πέλλας: Σε απόγνωση οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου της χώρας



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχετικά με την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής, Ανδρέας Πουλάς.
Εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής, έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και την εδραιωμένη πλέον τακτική ορισμένων βιομηχανιών να υπόσχονται υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως να αγοράζουν με ανοιχτή τιμή το καλοκαίρι και τελικά, εν μέσω συγκομιδής, να αρνούνται επί μέρες να παραλάβουν, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση. 
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θέτει προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με χαρακτηριστική ολιγωρία βλέπει την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου να διαμορφώνεται σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει να παρακολουθεί τα όσα γίνονται στον κάμπο ως θεατής και να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθεί το αγροτικό εισόδημα για φέτος και να διασφαλισθεί η επιβίωση του κλάδου μακροπρόθεσμα.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Πέλλας
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά
Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ά. Γεωργιάδη

Θέμα: «Οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου Ημαθίας, Πέλλας και ολόκληρης της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση»
Η φετινή χρονιά εξελίσσεται καταστροφικά για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου της Ημαθίας, της Πέλλας και ολόκληρης της χώρας. Μια σειρά από παράγοντες όπως η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στα χωράφια όσο και στη μεταποίηση, η ικανοποιητική παραγωγή μετά από πολλά χρόνια σημαντικών ζημιών, ο κατακερματισμός της διακίνησης με τον αριθμό των χώρων παραλαβής (στέκια) που παρατηρείται στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας να φτάνει τις εκατοντάδες, η ευκαιρία που βρήκαν κάποιες βιομηχανίες να επιβληθούν στην αγορά δίνοντας τιμές πολύ χαμηλότερες του κόστους έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση.

Οι αγρότες φέτος αντιμετώπισαν τεράστιες αυξήσεις σε όλες τις εισροές τους (ενέργεια, καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργατικά) για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ποιοτικά ροδάκινα. Στο ξεκίνημα της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών κατέβαλαν πολλά και υψηλά μεροκάματα για να συγκομίσουν και να επιτύχουν ποιοτική διαλογή. Εκ των υστέρων, ενημερώνονται ότι η τιμή για τα ροδάκινα τους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη της αναμενόμενης. Ακόμα και σήμερα, παραδίδουν με ανοιχτή τιμή, ενώ πολλές ημέρες οι βιομηχανίες δεν παραλαμβάνουν καθόλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ροδάκινα να ωριμάζουν υπερβολικά πάνω στα δέντρα και έπειτα οι βιομηχανίες να τα παραλαμβάνουν ως β´ ποιότητας (χυμός) σε πολύ χαμηλότερη τιμή. 
Οι τιμές που φαίνεται να διαμορφώνονται είναι ιδιαίτερα χαμηλές και καθιστούν την παραγωγή μη συμφέρουσα. Η αντικειμενική αδυναμία των παραγωγών να συνεχίσουν να καλλιεργούν με τα σημερινά δεδομένα θα τους οδηγήσει σε μαζικές εκριζώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
-Το συμπύρηνο ροδάκινο και τα τελικά του προϊόντα (κομπόστα, χυμός, κατεψυγμένα) εξάγονται σχεδόν στο σύνολο τους, δημιουργώντας σημαντικό εισόδημα για τη χώρα και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.
-Ήδη από το χειμώνα, αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, την τεράστια αύξηση του κόστους καλλιέργειας.
-Στους 2 νομούς λειτουργούν αναρίθμητα «στέκια» που λειτουργούν περιστασιακά και χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές.
-Στις 13 Μαρτίου του 2020, υπογράφηκε στο ΥΠΑΑΤ, παρουσία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και βουλευτών της ΝΔ η σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων – Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών. Στις ομιλίες του Υπουργού και των Υφυπουργών τονίστηκε ότι η Διεπαγγελματική θα καταρτίσει στρατηγική για τον κλάδο και θα διασφαλίσει και μεγιστοποιήσει το εισόδημα των παραγωγών.
-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων επιδεικνύει σήμερα παγερή αδιαφορία για τα προβλήματα
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί από το χειμώνα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων που είχαν επισημανθεί από νωρίς;
2. Υπάρχουν επίσημα, δημόσια στοιχεία για τη συνολική παραγωγή του νωπού συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και τη φετινή χρονιά;
3. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στα στέκια ώστε να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν νόμιμα και τα συμφέροντα του παραγωγού δεν καταστρατηγούνται κατά την παραλαβή (κιλά, ποιότητα, τιμή);
4. Σε ποια φάση βρίσκεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων που συστάθηκε πριν από δυόμισι χρόνια; Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου; Αν όχι, για ποιο λόγο; Αν ναι, έχει κληθεί να συνδράμει στην τωρινή κρίση; 
5. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να προστατευθεί το αγροτικό εισόδημα;
 
Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. σε από9γνωση οι αγρότες; με 800 % πάνω το ηλεκτρικό πώς θα πληρώσουν το ρεύμα υτων γεωτρήσεων;ς με 80 % π,ανω τα καυσιμα και τα λιπάσματα; Κούλη δεν ψηφίζατε ; Απολαύστε τον τώρα! Και τσιμουδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MΠPABO ΣTHN NOMAPXIAKH ΠAΣOK ΓIA THN ΣTHPIΞH. O ΛAKHΣ ΓIATI AYTH THN ΦOPA ΔEN MAΣ ΣTHPIZEI; NA ΠAEI ΣTA XΩPAΦIA NA BΓAΛEI OΠΩΣ ΠANTA ΦΩTOΓPAΦIEΣ MEΣA ΣTIΣ POΔAKINIEΣ NA EΠIXEIPHMATOΛOΓHΣEI ΓIA THN AIΣXOKEPΔIA ΣE BAPOΣ MAΣ. ΠPAΓMATIKA ΓIA ΠPΩTH ΦOPA ΠPOBΛHMATIZOYME ΓIA THN AΦΩNIA TOY KAI ΣTENOXΩPIEMAI ΠOΛY ΓIA TON ΛAKH TON OΠOIO EXΩ ΣTHPIΞEI MEXPI TAMΠOYNIA. ΘA TO ΣKEΦTΩ AΠO ΔΩ KAI ΠEPA. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AX BAΣIΛIKOYΛA ΣTEPNH MOY ΓNΩΣH NA ΣE EIXA ΠPΩTA!
    AΦOY MAΣ TA EΠPHΞEΣ ME TON ΛAKH, TΩPA ΘA TO ΣKEΦTEIΣ.APΓA ΞYΠNHΣEΣ. OMΩΣ!
    KAΛIO APΓA ΠAPA ΠOTE. ΣE ΠEPIMENOYN ΣTO ΠAΣOK-KINAΛ ME ANOIKTEΣ AΓKAΛEΣ BAΣIΛIKOYΛA .XAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.