Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Κρείττον το σιγάν κ. Γιαννακάκη !



Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων, Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστου Γιαννακάκη, από το γραφείο του βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, που σημαίνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να σιωπάς, από το να μιλάς για να καλύψεις σφάλματα ή παραλείψεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων, Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστου Γιαννακάκη, το αρχαίο αυτό ρητό ταιριάζει απόλυτα.

Ο κ. Γιαννακάκης είναι πρόεδρος μιάς «Διεπαγγελματικής» Οργάνωσης τυπικά ανύπαρκτης, αφού, έχει μεν συσταθεί – και μάλιστα δύο φορές με τυμπανοκρουσίες, τόσο το 2017 όσο και το 2020, αλλά ουσιαστικά παραμένει, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, στα χαρτιά. «Λειτουργώντας», άκουσον-άκουσον, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας (!), καθώς εδώ και δύο χρόνια, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την έχουν αναγνωρίσει ως Διεπαγγελματική, με βάση τα κριτήρια του κοινοτικού κανονισμού 1308/13 (σ.σ. που προβλέπει την αναγνώριση το πολύ εντός 4 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης).

Γιατί άραγε; Μήπως δεν πληροί τα κριτήρια του κοινοτικού κανονισμού; Ή μήπως δεν καλύπτει ούτε εκείνα τα ελάχιστα εθνικά όρια (15% αντιπροσωπευτικότητα), που θεσπίστηκαν πρόσφατα; ‘Η μήπως – το κυριότερο – επειδή θα πρέπει, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις, να δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα στατιστικά στοιχεία για τα συμβόλαια αγοραπωλησιών μεταξύ αγροτών και μεταποιητικών βιομηχανιών (τιμές, ποσότητες, αριθμός συμβολαίων), τις τιμές των προϊόντων στην αγορά, το κόστος παραγωγής και την πορεία των εξαγωγών; Φαίνεται πως κάποιοι – όχι φυσικά από την πλευρά των αγροτών – δεν επιθυμούν τα στοιχεία αυτά να έρχονται στη δημοσιότητα, γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν το αίσχος, που συμβαίνει φέτος με τα συμπύρηνα ροδάκινα.

Ο κ. Γιαννακάκης προεδρεύει μιάς όχι απόλυτα αντιπροσωπευτικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση – θα λέγαμε μάλλον… ¨λειψής¨ αντιπροσώπευσης - που πέραν της τυπικής ανυπαρξίας της, τις τελευταίες εβδομάδες, που έχει κορυφωθεί η επίθεση μιας μερίδας βιομηχανιών μεταποίησης ροδακίνων στο εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών, έχει αποδειχθεί και στην πράξη ανύπαρκτη. Γιατί, μπορεί τον περασμένο Απρίλιο να έδινε «συστάσεις» και «συμβουλές» στους ροδακινοπαραγωγούς πώς να κλαδεύουν, να ποτίζουν και πώς να αραιώνουν τους καρπούς των δέντρων τους, αλλά τώρα που καταστρατηγούνται στην πράξη οι τιμές που εξήγγειλε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (μέλος της Διεπαγγελματικής) τον περασμένο Δεκέμβριο και κινδυνεύει άμεσα το εισόδημά τους, κάνει κυριολεκτικά την πάπια !

Και έφθασε μάλιστα ο πρόεδρός της, ο κ. Γιαννακάκης, να κατηγορεί τον βουλευτή Πέλλας και πρώην υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, για άστοχη κριτική στη σιωπή της «Διεπαγγελματικής» κι ότι αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο χώρο των ροδακίνων.

Ποιος, ο κ. Γιαννακάκης ! Που μας λέει τώρα ότι δεν μπορεί η «Διεπαγγελματική» του να ανακατευτεί στο θέμα των τιμών, αφού όπως ψελλίζει δεν έχουν θεσμική δύναμη και δεν είναι κυβέρνηση. Ο κ. Γιαννακάκης, ο άτυπος μυστικό-σύμβουλος των τριών προηγούμενων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτός που το 2017 μετέτρεψε τη «Διεπαγγελματική» του σε παραμάγαζο του ΕΛΓΑ, στο να μαζέψουν και να «διαχειριστούν» οι συνεταιρισμοί τις δηλώσεις αποζημίωσης των αγροτών από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, καταργώντας στην πράξη το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ και διαχειριζόμενος κατά το δοκούν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις, σε ένα πρωτοφανές αλισβερίσι συναλλαγής. Εάν έχουν απορίες κάποιοι, ας ρωτήσουν τους ίδιους τους ροδακινοπαραγωγούς τι σόι αποζημιώσεις πήραν τότε και θα καταλάβουν. Όλως …κατά τύχη σήμερα ο κ. Γιαννακάκης έχει διοριστεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

Αυτός, που ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ απέκλεισε μέχρι τώρα δεκάδες ροδακινοπαραγωγούς από το να πάρουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν το 2020 οι καλλιέργειές τους, με το αιτιολογικό ότι καθυστέρησαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Μόνο που οι ζημιές έγιναν στη διάρκεια του lockdown, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί θα έπρεπε – κατά τον κ. Γιαννακάκη – να τρέξουν να ρίξουν σε ένα χαρτόκουτο μια προσωρινή χειρόγραφη δήλωση. Και αυτό μπορούσαν να το κάνουν, μόνον όσοι είχαν ενημερωθεί από το διαδίκτυο! Μόνον που ο κ. Γιαννακάκης παρέβλεψε ότι δεν ήταν όλοι οι αγρότες σε όλα τα χωριά εξοικειωμένοι με το ιντερνέτ.

Είναι αυτός, που στην πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβγαλε άχνα για τη μη υιοθέτηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιτραπέζιου ροδακίνου κοινοτικής ενίσχυσης. Αυτός, που ούτε μίλησε, ούτε λάλησε, όταν πήγαν στράφι οι κοινοτικές ενισχύσεις 6 εκατ. ευρώ για τη χυμοποίηση ροδακίνου και επιστράφηκαν στα κοινοτικά Ταμεία. Αυτός, που δεν είπε κουβέντα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απεμπόλησε τα 27, από τα 60 εκατ. ευρώ συνολικά, από τον «φάκελο Καρασμάνη» για την κοινοτική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών για το ρώσικο εμπάργκο.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που – όντας άτυπος μυστικό-σύμβουλος του τότε υπουργού – διαβεβαίωνε τους ροδακινοπαραγωγούς από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδακίνου το 2017, ότι θα αποζημιώνονταν με κοινοτικές στρεμματικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος από το εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, με το φάκελο που θα συνέτασσε και θα έδινε στο υπουργείο. Την τύχη αυτού του φακέλου την γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες ! Απορρίφθηκε …μετ’ επαίνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ροδακινοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε λεπτό του ευρώ.

Πέραν του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ, ο κ. Γιαννακάκης μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της κονσερβοποιίας μεταποίησης ροδακίνων Venus Growers. Παραμένει πρόεδρος της Κοινοπραξίας συνεταιριστικών οργανώσεων παραγωγών Ημαθίας αλλά και κάτοχος και άλλων πόστων που ίδιος ξέρει. Είναι αναπληρωτής γραμματέας αγροτικών φορέων της Ν.Δ. και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «κολλητός» της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας. Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος ψελλίζει τώρα - που κάποιες βιομηχανίες καταστρατηγούν στην πράξη τις τιμές που οι ίδιες είχαν εξαγγείλει - ότι δεν έχει καμία δύναμη και κανένα ρόλο για την προστασία του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών. Εύγε του !

Όπως ...φυσικά δεν έχουν καμία δύναμη και κανένα ρόλο, όσοι μαζί με τον κ. Γιαννακάκη ποιούν σήμερα την νήσσα μπροστά στην καταλήστευση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και στον ευτελισμό του προϊόντος τους. Αλλά είναι λαλίστατοι, όταν επιχειρούν να σπιλώσουν τον Γιώργο Καρασμάνη που αποδεδειγμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ταχθεί πάντα στο πλευρό των ροδακινοπαραγωγών και έχει αφιερώσει την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα στην προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους, του μόχθου τους και του προϊόντος τους.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Είναι ακριβώς όπως και δρόμος που θα κατασκευάζατε Παραλίμνη -Μελίσσι ανύπαρκτος όπως και αναφερόμενος συνεταιρισμός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. BPE MΠOYΦE O ΔPOMOΣ MΠHKE ΣTO ΣΔIT KAI OΣO NOYΠΩ ΞEKINA H KATAΣKEYH TOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.