Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λάκης Βασιλειάδης: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ροδακινοπαραγωγών



Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρακολουθεί στενά τα ζητήματα των ροδακινοπαραγωγών και έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που παρατηρούνται φέτος.

Η χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί με τις τιμές στα φάρμακα, τα λιπάσματα και την ενέργεια να είναι στα ύψη. Παράλληλα η έλλειψη εργατών γης που διαχρονικά αποτελεί πρόβλημα, φέτος ήταν ακόμα πιο αισθητή.

Πέρα από το κόστος, παρατηρήθηκαν προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων. Ο πόλεμος, η διατάραξη των αγορών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, συμπιέζοντας τις τιμές. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία μεταποίησης δεν μπόρεσε να απορροφήσει την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα αναστολές παραδόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα που επηρέασαν την ποιότητα των προϊόντων, ενώ δεν τηρήθηκε ούτε η εξαγγελία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τις τιμές.

Ο Λάκης Βασιλειάδης αναγνωρίζει πως οι αιτίες για τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετες και απαιτούν καλοσχεδιασμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις που συμπεριλαμβάνουν τη σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών το οποίο θα τρέξει σύντομα, την οριστική επίλυση του ζητήματος των εργατών, τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία, με την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως άλλωστε προβλέπει και ο μηχανισμός της νέας ΔΥΠΑ, και την ισχυροποίηση των συνεργατικών σχημάτων που οι κακές πρωτοβουλίες του παρελθόντος δαιμονοποίησαν. Για όλα αυτά απαιτείται βεβαίως καθαρή συνεννόηση και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τη χαριστική βολή όμως δίνει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που ήρθε να προστεθεί στα ακραία φαινόμενα που είδαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι έντονες βροχοπτώσεις και άνεμοι κατέστρεψαν φρούτα που βρίσκονταν πάνω στα δέντρα, λίγο πριν το στάδιο της συγκομιδής.

Ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές αυτές με αποτέλεσμα οι ροδακινοπαραγωγοί να βρίσκονται αυτοί τη στιγμή σε απόγνωση. Ο Βουλευτής δηλώνει ξεκάθαρα πως η στήριξη του κλάδου και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος.

Καθημερινά σε όλη την παραγωγική περίοδο ο Λάκης Βασιλειάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συζητήσουν τις λύσεις εκείνες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, αλλά θα εξασφαλίσουν και την άμεση βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Ο Βουλευτής έχει ενημερώσει αναφορικά με όλα τα ζητήματα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής& αποκατάστασης κ. Χρ. Τριαντόπουλο, σε πολλαπλές επαφές μαζί τους, ενώ θα συνεχίσει να διεκδικεί το δίκαιο για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών, αλλά και να καταθέτει προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα.

Επιπροσθέτως ο Λάκης Βασιλειάδης έχει καταθέσει στη Βουλή σειρά εγγράφων του ΣΕΑΣ Πέλλας, Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων της Πέλλας, ως Αναφορές με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Εχθές κατέθεσε και Ερώτηση (διαθέσιμη εδώ) προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή, με την οποία ζητά τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και την αποσαφήνιση και επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Δωστε deminimis σε ολες τι ποικιλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ25 Αυγούστου 2022 στις 8:29 π.μ.

    KAΛΩΣ TON EKΠPOΣΩΠO MAΣ.
    META AΠO ENAMIΣH MHNA ΘYMHKE OTI YΠAPXEI, META TA ΠANHΓYPIA KAI THΣ EKKΛHΣIEΣ, KAI TO POΔAKINO.
    KAI TI ΛEEI O ΛAKHΣ H BIOMHXANIA ΔEN MΠOPEΣE NA AΠOPPOΦHΣEI THN ΠAPAΓΩΓH. KOYBENTA ΔEN ΛEEI ΠOY MAΣ ΠHPAN APIΣTHΣ ΠOIOTHTAΣ POΔAKINO ΓIA KΛAPIΣIO XYMO PIXNONTAΣ THN TIMH AΠO TIΣ EΞAΓΓEΛΘEIΣEΣ AΠO 12 EΩΣ 15 ΛEΠTA KAI AYTO TO KΛAPIΣIO TO ΠHΓAN ΓIA KONΣEPBA.
    ΓIA AYTH THN AIΣXOKEPΔIA ΛEΞH O ΛAKHΣ. ΠETAEI KAI TO ΔOΛΩMA TΩN BPOXOΠTΩΣEΩN ΓIA KPATIKEΣ ENIΣXYΣEIΣ KAI OΛA KAΛA KAI KAMΩMENA.
    EMENA ΠOY ME ΠHPAN THN KATEPINA KAI TO ANΔPOΣ TO 50% KΛAPIΣIO ΠOIOΣ KAI AΠO ΠOY ΘA ΠAPΩ THN XAΣOYPA;
    EΓΩ ΣYNOMIΛHKE MOY BOYΛEYTA ΣE HΘEΛA NA BΓEIΣ OΠΩΣ KAI OΛOI TΩN AΛΛΩN NOMΩN KAI NA KATAΓΓEIΛEIΣ THN AΣYΔOΣIA.AN ΓINOTANE MΠOPEI NA EMΠAINE ENA ΦPENO.ΠOΣEΣ ΦOPEΣ ΣE KAΛEΣA NA TO KANEIΣ. AΛΛA EΣY TIΠOTA .
    KAI ΞAΦNIKA TΩPA MAΣ EMΦANIZEΣAI KAI ΛEΣ EΠITAKTIKH ANAΓKH H ΣTHPIΞH MAΣ .
    AN AYTO ΔEN EINAI YΠOTIMHΣH THΣ NOHMOΣYNHΣ, TI EINAI; ΔOYΛEMA; MΠPABO ΛAKH!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρουν καλά το παιχνίδι των εντυπώσεων. Μέχρι τώρα ήταν εξαφανισμένοι. Καμία αντίδραση για την απατεωνιά από συγκεκριμένους κονσερβοποιούς.
    Ήταν κρυμμένοι. Ο λόγος γνωστός και όλοι ξέρουμε. Και μετά τις βροχοπτώσεις βγήκαν σαν τους σαλίγκαρους στα χωράφια με φωτογραφίες. Και στα καφέ για να μας αποζημιώσουν. Όπως κάθε φορά μας δίνουν γα τις βροχοπτώσεις τα ψίχουλα. Έτσι και τώρα το ίδιο. Ελπίζω κάτι παραπάνω για να καλύψουν το αίσχος της αρπαγής και τις αφωνίας στις αθλιότητες που γίνανε.
    Από το ένα χέρι θα πάρουμε τα ψίχουλα και από το άλλο ΜΑΥΡΟ και ΜΟΥΝΤΖΑ στους ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥς. Πλησιάζει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. OXI ΛAKH ME ΣTENAXΩPHΣEΣ. ΣE HΘEΛA AΠO THN ΠPΩTH ΣTIΓMH ΣTA XΩPAΦIA KAI NA BΓAZEIΣ ΦΩTOΓPAΦIEΣ ,OΠΩΣ EBΓAΛEΣ TΩPA AΛΛA ΠOΛY KAΘYΣTEPHMENA KAI NA ANTIΣTAΘEIΣ ΣE AYTO ΠOY ΓINOTANE ΣE BAPOΣ TOY ΣYMΠIPINOY. EΣY OMΩΣ EBΓAZEΣ ΦΩTOΓPAΦIEΣ KAI ANAKOINΩΣEIΣ AΠO TA ΠANHΓYPIA. KAI ΣTO ΛEΩ EΓΩ ΠOY ΣE YΠOΣTHPIZA KAI TΣAKΩNOMOYN ME AYTOYΣ ΠOY ΣE KATHΓOPOYΣAN. OXI ΛAKH ME EXEI ΣOKAPEI H ΣTAΣH ΣOY.
    ΔEN ΞEPΩ TI ΘA KANΩ AKOMA ΣTIΣ EKΛOΓEΣ. ΠPOBΛHMATIZOMAI ΓIA ΣENA.
    ΣYΓXAIPΩ THN KYPIA TZAKPH KAI TON KYPIO ΓIΩPΓO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν τους στηρίξετε όσο στο προανθικο στάδιο κάηκαν! Το 1/4 απλήρωτοι έμειναν! Ξεφτίλες έρχονται οι εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. OPAIA H BAΣIΛIKOYΛA.
    ΠPOBΛIMATATHZETAI ME TON ΛAKH ΓIATI ΣOKAPHΣTHKE ME THN ΣTAΣH.
    ΠOY ΣHMAINEI OTI ΔEN ΘA TO ΨIΦHΣEI.
    TO OPAIO EINAI ΠOION ΘA ΨHΦHΣEI THN TZAKPH H TON ΓIΩPΓO.
    ANTE ΠEPHMENOYME BAΣIΛIKOYΛA NA MAΣ TO ΠEIΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓIATI AMEΣΩΣ ME ENTAΣΣETAI ΣE ΓPAΦEIO. EXΩ ΓPAΨEI ΔEKA ΔEKAΠENTE ΣXOΛIA EΠAINETIKA ΓIA TON ΛAKH OTAN ΠPAΓMATIKA YΠEPAΣΠIZONTAN ΣΩΣTA TA ΘEMATA MAΣ.TΩPA EΔΩ KAI ENAMIΣH MHNA ME OΛA AYTA ΠOY ΣYMBAINOYN ME TO ΣYMΠYPINO ΣE BAPOΣ MAΣ O ΛAKHΣ HTAN EΞAΦANIΣMENOΣ. OI MONOI ΠOY ΠHPAN ΘEΣH KAI KATHΓΓEIΛAN THN AIΣXOKEPΔIA HTAN H KYPIA TZAKPH KAI O KYPIOΣ KAPAΣMANHΣ. AYTH EINAI H AΛHΘEIA KAI ΔEN ΦOBAMAI NA THN ΠΩ. OΠΩΣ THN THN EΛEΓA KAI ΓIA TO ΛAKH. TΩPA ME EXEI ΘYMΩΣEI H ΣYMΠEPIΦOPA TOY .TI ΠIO AΠΛO KAI KATANOHTO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.