Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Ενισχύστε το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις



Επισκέψεις της βουλευτή σε Γαλατάδες και Προφήτη Ηλία που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις στις 14 Αυγούστου

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου επισκέφτηκε τις περιοχές των Γαλατάδων και του Προφήτη Ηλία, δυο περιοχές που επλήγησαν από μπουρίνι στις 14 Αυγούστου, που έπληξε επίσης και άλλες περιοχές όπως το Μαυροβούνι, τα Καλύβια κλπ. Βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσει τις ζημιές που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν με δυνατό άνεμο (ξαφνικό μπουρίνι) και από το χαλάζι που έπληξε ένα μέρος του αγροκτήματος του Προφήτη Ηλία.

Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι βλέπουν ακόμη μια χρονιά την παραγωγή τους να ζημιώνεται σημαντικά αφού οι καρποί έχουν υποστεί σημαντική ποιοτική υποβάθμιση με έντονα σκισίματα και άλλα προβλήματα, προερχόμενα από τη βροχόπτωση, γεγονός που κάνει την παραγωγή μη εμπορεύσιμη. Παράλληλα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της καρπόπτωσης.

Με δεδομένο ότι από πλευράς του ΕΛΓΑ έχει γίνει γνωστό ότι πρόκειται για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό, λόγω του στρεβλού Κανονισμού, που δεν καλύπτει ούτε τις ζημιές από τα πλέον συνήθη αίτια όπως πχ οι βροχοπτώσεις, οι παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να βρει άλλους τρόπους ώστε να ενισχυθεί το εισόδημά τους και να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια παραγωγής τους.

Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο συνέπεια των αποφάσεων της βιομηχανίας η οποία για 5η συνεχόμενη ημέρα δεν παραλαμβάνει συμπύρηνο ροδάκινο δηλώνοντας αδυναμία αποθήκευσης του προϊόντος με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να κείται στο έδαφος.

Για μια φορά ακόμη προκύπτει η ανάγκη για ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, μέσω προγραμμάτων de minimis ή μέσω του Ταμείου Αρωγής, εφόσον οι παραγωγοί για 5η συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι μονομερείς αποφάσεις της βιομηχανίας μεταποίησης.

Μετά το «τεχνητό πρόβλημα» με την ποικιλία Κατερίνα όταν περί τα τέλη Ιουλίου μέλη της ΕΚΕ (ιδιωτικές κυρίως βιομηχανίες κομπόστας) χωρίς καμία αιτιολογία σταμάτησαν οριζόντια να παραλαμβάνουν ροδάκινα της εν λόγω ποικιλίας διοχετεύοντάς τα στη βιομηχανία του χυμού (όπου η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 20 λεπτά/ κιλό), η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και με την ποικιλία Άνδρος, αφού είναι η 5η συνεχόμενη ημέρα που η βιομηχανία δεν παραλαμβάνει ροδάκινα για την κονσερβοποιία με αποτέλεσμα τα ροδάκινα να παραμένουν πάνω στα δέντρα αφού δεν μπορούν να συγκομισθούν.

Από την πλευρά μου προτίθεμαι άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσω Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί σε μια χρονιά που οι περισσότερες ενδείξεις στην αρχή της εμπορικής περιόδου ήταν υπέρ των παραγωγών.

Ακόμη μια φορά, καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου ή να διερευνήσει άλλες δυνατότητες ενίσχυσης μέσω του Ταμείου Αρωγής, όσο και να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο και να καλέσει τους φορείς εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Συμπύρηνου ροδάκινου, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΚΕ κλπ) και όλοι μαζί να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και για τις δυο πλευρές.










Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Για τις βροχοπτωσεις στις 10 ιουλιου που χαθηκαν εν μια νυκτη ολα τα νεκταρινια Ντορα δεν μιλας καθολου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις υπάρχουν επιδοτήσεις τρέλα μεγάλες για να σκεπάσετε την σοδια του χρόνου σας και να σώσετε την παραγωγή σας.
      Δεν το έχετε ακουστα;
      Όεοοο παραγωγοί της κλάψας και της τεμπελιας.
      LOL.

      Διαγραφή
  2. Δώσε σανό στα πρόβατα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MAΣ AΠOTEΛEIΩΣEΣ ME THN ΔIAPPOIA TOY ΛOΓOY ΠOY ΣE ΔIAKPINEI. TI HΘEΛEΣ THN EΠIΣKEΨH; AΛΛA ΠΩΣ! NA MHN BΓEIΣ ΦΩTOΓPAΦIEΣ; TI HΘEΛEΣ NA ΓPAΨEIΣ AYTO TO KATAΣTPOΦIKO ,OTI H BIOMHXANIA ΔEN ΠAPAΛAMBANEI ΓIA 5H ΣYNEXOMENH HMEPA KAI H ΠAPAΓΩΓH KEITAI ΣTO EΔAΦOΣ;M'AYTO MAΣ ΞEKANEΣ. APA TA POΔAKINA ΔEN ΠAPEΛHΦΘHΣAN MEINANE ΣTA ΔENTPA KAI O EΛΓA ΘA ΠATHΣEI ΣAYTO.. TO AΛΛO ΠOY ΓPAΦEIΣ. ΛOΓΩ TOY ΣTPEBΛOY KANONIΣMOY O EΛΓA ΔEN KAΛYΠTEI; TEΣΣEPAMIΣI XPONIA KYBEPNHΣH HΣOYN ΓIATI ΔEN TO AΛΛAΞEΣ; ΘYMAΣAI TI EΛEΓEΣ TO 19 ΘA MAΣ EΔINEΣ ΠPOKATABOΛEΣ. ΘA MAΣ EΔINEΣ EMΠAPΓKO. KAI MAΛIΣTA MAΣ EΠAIPNEΣ THΛEΦΩNO KAI EΛEΓEΣ, ΠIEITE TA TΣIΠOYPA ΣAΣ H TYXH ΣAΣ ΔOYΛEYEI.KAI MAΣ EΔΩΣEΣ TO TPITO TO ......MOΛTΣE NTOPKA MOΛTΣE..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εμπάργκο που το βάζεις; Έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος σχολιαστής. Κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ. Ξαφνικά μια μέρα μας είπατε πως δεν θα πουλάμε τα φρούτα μας.
      Αποζημιώστε λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. Εσείς μην ασχοληθείτε ανοργάνωτοι μπούφοι και σας φταίει ο εκάστοτε βουλευτής κ.λ.π. μετά που παρακαλάτε.
      Άχρηστοι ήσασταν και άχρηστοι θα παραμείνετε εάν δεν οργανωθείτε και θα παρακαλάτε για αποζημιώσεις για να μπορείτε να πιείτε ένα καφέ στους πεζόδρομους αργοσχολοι και τσιπούρα στους καφενέδες.
      Βόδια.

      Διαγραφή
    3. Κορόιδο αγρότη το γραφείο Τζάκρη σε κράζει κιόλας.καλα να παθετε.να βγείτε φωτό όταν έρχεστε η κυρία μνημόνιο στα χωράφια σας και να καμαρώνετε, καλά να παθετε

      Διαγραφή
    4. Ναι ρε φίλε, δυστυχώς έχεις δίκιο,κρίμα για τα νέα τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα.

      Διαγραφή
  4. Η κυρία ναι σε όλα ψάχνει πρόβατα στους αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ, ΟΙ ΔΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΚ, ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΜΥΑΛΑ;
    ΠΑΛΙΑ ΑΜΣΑΤΑ , ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ:
    https://www.youtube.com/watch?v=bzkuLJewSkg
    https://www.youtube.com/watch?v=g6QbddzC7MM
    ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΝΤΟΡΚΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΔΙΟΝΥΣΗ,ΛΑΚΗ, Κ.Λ.Π Κ.Λ.Π;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο τετράδιο είσαι και συ. Το δημοτικό το βγάλαμε.

      Διαγραφή
  6. Που την βρίσκεις που την χάνεις στα χωράφια, όταν είναι αντιπολίτευση γιατί όταν ήταν κυβέρνηση με τα 2 κόμματα στα χωράφια ούτε από έξω δεν περνούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως την θυμάμαι σε πολλά χωράφια ρε Βοϊδαρε

      Διαγραφή
  7. Ρε μάγκες τι λέτε. Δεν είναι μόνο η κ. Τζάκρη. Σε λίγο θα δείτε παρέλαση στα χωράφια και άλλων βουλευτών. Καλά να παθαίνουν οι αγρότες που δέχονται να βγουν έτσι φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.