Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

K. Μητσοτάκης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ (βίντεο)Σε δήλωση για την υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλών του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος.

Αναλυτικά η δήλωση:
Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις. Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Παρ ότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.
Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!
Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προυποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα.
Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε.
Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Γι’ αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου.
Όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.
Ο νέος Διοικητής είναι ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει.
Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας.
Πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών.
Προσωπικά θα είμαι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας.
Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Έτσι, καταθέτω σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:
1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή.Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

19 comments:

 1. Η δεξια δεν αλλαζει
  Θα ερθουν και οι εξοριες.
  Μην σας φαινεται παραξενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πρεπει να εισαι πολυ μεγαλος κατοικος της μαλακασας

   Διαγραφή
  2. 2:26 μ.μ. Προλαβαίνεις να ανέβεις στα βουνά, εκεί θα βρεις και τους πρώην δικούς σας του καμένου αυτοί κατοικούν επάνω στα δέντρα.

   Διαγραφή
  3. Δηλαδή εσας τους 2 παραπάνω σας έπεισε; Σας παραδέχομαι κοιμάστε βαθιά και το ευχαριστιεστε. Καληνύχτα σας

   Διαγραφή
  4. κάτοικε της μαλακασας για αυτό σε κράζω......... ''Θα ερθουν και οι εξοριες.'' αλλά από την πολυ μαλακασα εσύ στον κόσμο σου

   Διαγραφή
 2. Μετά τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη και τον Μαυρίκη για τους παλαιότερους, στον Κούλη και στην ΕΥΠ του σήμερα που υπάγεται αποκλειστικά στον ίδιο μετά από δική του νομοθετική ρύθμιση.
  Και όμως δεν ήξερε τίποτα, είπε και μας παρουσιάστηκε ως:
  https://www.youtube.com/watch?v=lO-vTdftglM
  Τελικά μόνο οι Μητσοτάκηδες , από πρωθυπουργούς, εμπλέκονταν σε παρακολουθήσεις ή μόνο αυτοί ήταν ανίκανοι και τους πήραν χαμπάρι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το 1993 ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Χρήστος Μαυρίκης, καταγγέλλει ότι διενεργούσε υποκλοπές κατ' εντολή του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

   Διαγραφή
 3. Από τις τόσες φορές που διάβασα τη λέξη ευθύτητα , ειλικρίνεια και οτι θέλει να είναι ταχα «ανοιχτός» με τον Ελληνικο λαο φανερώνεται η ενοχή του. Ένας άνθρωπος που είναι αληθινός δε χρησιμοποιεί αυτό το λεξιλόγιο υπερτονίζονται την ειλικρίνεια και την αλήθεια του λόγου του. Οσο για τη νομιμότητα που διατείνεται είναι γνωστό οτι ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα και πολιτικά ηθικό. Με λίγα λόγια Λαικιστι Δεν μπορεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φτου σου αναδρε ντροπή της χώρας άντε ξεκουμπισου ρουφιάνε μέχρι και η gouardian δικτάτορα σε χαρακτηρίζει !;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξύδι αν έχεις πρόβλημα, με + 10 % από τον ψεύτη θα έχει διαφορά

   Διαγραφή
  2. Δεν σου αξιζει τπτ φιλε. Αν δεν καταλαβαινεις τι παίζει και βολεύεσαι μ αυτη την κυβερνηση περαστικα σου

   Διαγραφή
 5. Το άτομο που από τη στιγμή που έγινε πορδηπουργός έχει χάσει τον λογαριασμό πόσα ψέματα έχει ξεφουρνίσει, τώρα αποφάσισε να πει την αλήθεια.
  Ποια η θέση των βολευτάδων της ΝΔ για το συγκεκριμένο γεγονός;
  Θα τοποθετηθούν ή μούγκα στην στρούγκα αρκεί να πέφτει το μηνιάτικο;
  Εσύ Ντόρκα μη διανοηθείς και πετάξεις καμιά εξυπνάδα.
  Προφανώς δεν σε παίρνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τα 1000 ψέματα του αλε6 αυτός είναι άγγελος μπροστά του

   Διαγραφή
  2. Εσυ κοιμήσου, μη σκας όλα θα γίνουν όπως ονειρεύεσαι. Μπεεε

   Διαγραφή
  3. Ευάγγελος Αντώναρος:
   Δημιουργία παρακράτους για έλεγχο του κράτους ήταν εξ αρχής πρόθεση Μητσοτάκη
   Ακόμα.
   «Μικρή διαίσθηση:
   Δεν έχουμε δει ούτε 10% όσων θα μάθουμε το επόμενο διάστημα κι ούτε 1% όσων έχουν συμβεί.
   Αλλά θα μάθουμε αρκετά. Γιατί απλούστατα Μητσοτάκης και Μαξίμου είναι τόσο αποσυντονισμένοι κ δεν μπορούν να διαχειριστούν το θέμα.
   Μήπως Συριζαίος και αυτός;

   Διαγραφή
  4. Τι λε ρε παιδι να τον χαιρεσαι

   Διαγραφή
 6. Τα εμβόλια ήξερες ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
  Εδώ δεν γνώριζες τίποτα.
  Επιλεκτική άγνοια για να μην πούμε κάτι πιο χοντρό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. προς 9.36 Φύγε από την Ελλάδα , δεν αξίζεις να λέγεσαι Ελληνας!!!Οι αρχαίοι Ελληνες έμειναν στην ιστορία για την ελεύθερη σκέψη , τον ορθολογισμό τους , την Δημοκρατία κλπ . Φύγε ανθυποβαλκάνιε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τελείωσες Κουλη! Μεχρι και ο τελευταίος Έλληνας καταλαβε ποιος εισαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.