Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέλλα: “Survivor” με Ολλανδούς τουρίστες στα λουτρά του Μεγάλου Αλέξανδρου (φωτο)



Του Γιώργου Ροδάκογλου

Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με τρεις Ολλανδούς τουρίστες που έκαναν… Survivor προκειμένου να δουν ένα μνημείο του 1ου π.Χ. αιώνα.

«Πνίγηκαν» από τα χόρτα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο
Οι τρεις τουρίστες βρέθηκαν στη Νέα Πέλλα για να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και σε μια τυχαία συνάντηση ζήτησαν από μια κάτοικο της περιοχής να τους ξεναγήσει στο Ρωμαϊκό Λουτρό γνωστό ως πηγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού η πρόσβαση του είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη. Οι θάμνοι, τα χόρτα και τα δένδρα ξεπερνούν σε ορισμένα σημεία το ενάμισι μέτρο και η διέλευση υπό αυτές τις συνθήκες θυμίζει σκηνές Survivor.
Η Ζερί, ο Τομ και η Άννυ λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού επέμεναν να δουν από κοντά το ρωμαϊκό μνημείο του 1ου Π.Χ αιώνα. Έτσι μέσα σ αυτό το «υπέροχο» δασώδες ξερό περιβάλλον που «θυμίζει» Αμαζόνιο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να φτάσουν έως εκεί και να φωτογραφηθούν. Η Ζερί είναι κριτικός κινηματογράφου, ο Τομ, αρχαιολόγος η ‘Ενυ κοινωνιολόγος και αρθογράφος επιστημονικών περιοδικών και όλοι τους είναι λάτρεις των περιοχών της Μακεδονίας.
Η επίσκεψη τους στη Νέα Πέλλα αν και ιστορικά τους ικανοποίησε, ωστόσο άφησε άσχημες εντυπώσεις λόγω της εγκατάλειψης του χώρου, εντυπώσεις τις οποίες και θα δημοσιεύσουν όταν επιστρέψουν στην Ολλανδία. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου είναι φραγμένη από χόρτα ενώ για να φτάσει κανείς έως το μνημείο διασχίζει θάμνους και κινδυνεύει από τα φίδια. Πριν από αρκετά χρόνια ο χώρος ήταν καθαρός και ορατός από τα διερχόμενα αυτοκίνητα που διέσχιζαν τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών ενώ τώρα η εικόνα αυτή έχει αντικατασταθεί από πανύψηλα χόρτα και ξερά δένδρα που καλύπτουν την ορατότητα του μνημείου.
Το σχόλιο του Τομ όταν ρωτήθηκε για τις πρώτες εντυπώσεις του ήταν: «Μάλλον δεν έχετε λεφτά». Στη συνέχεια και οι τρείς επισκέπτες έδωσαν την έγκριση τους να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες τους και να σταλούν στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι για την κατάσταση αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πέλλας.
Την ευθύνη του χώρου ιεραρχικά φέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας η οποία δεν μερίμνησε τα τελευταία χρόνια για την καθαριότητα της περιοχής με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεπεράσει τα όρια. Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στη Δημοτική Αρχή η οποία δεν έχει παρέμβει δραστικά με κάποια πρόταση για καθαρισμό του χώρου και παραμένει ως απλός θεατής χωρίς θέση και άποψη.
Το όλο ζήτημα έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους κατοίκους του Δήμου Πέλλας οι οποίοι και ζητούν να τους δοθεί άδεια προκειμένου οι εθελοντικές ομάδες να καθαρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο και να αποκαταστήσουν την άθλια εικόνα που παρουσιάζει.
Ο χώρος πριν από πέντε χρόνια ήταν απολύτως καθαρός


thes.gr



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

18 comments:

  1. Μια παρέμβαση ως προς το άρθρο.Το ότι το σημείο ήταν τελείως καθαρό πριν πέντε χρόνια είναι ψευδή πληροφορία.Το πάρκο έχει να καθαριστεί τουλάχιστον μια δεκαετία μπορεί και παραπάνω.Η φωτογραφία που το παρουσιάζει καθαρό είναι πάρα πολυ παλιά.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σας ενόχλησε

      Διαγραφή
    2. Ένας Έλληνας δεν βρέθηκε να περάσει και να αναδείξει το πρόβλημα ρε παιδιά. Τώρα όλοι πέφτουν από τα σύννεφα.... επειδή πλησιάζουν εκλογες

      Διαγραφή
    3. Το ότι εισήλθαν σε περιφραγμένο χώρο μη επισκέψιμο χωρίς άδεια, κανείς δεν το αναφέρει!

      Διαγραφή
  2. Φιλε Γιωργο ποσο δικαιο εχεις και ποσο στοχευμενα αναδεικνυεις την ανικανοτητα ολων των εμπλεκομενων φορεων για αυτο το χαλι, την ξεφτιλα και την απολιτιστικη κατασταση που επικρατει σε ενα χωρο παγκοσμιου εμβελειας. Η υπηρεσια ανεπαρκης για τους δικους της λογους. Ο Δημος Πελλας ομως ο οποιος θα επρεπε να διατηρει τον χωρο "καθρεφτη" και να τον προβαλλει ως μοναδικο μνημειο πολιτισμου που ειναι; Οπου φυσικα και σε ολους τους τομεις που ανηκουν στον χωρο ευθυνης του. ΠΟΥΘΕΝΑ!!! Κι ομως αυτος ο χαβαλες της αυτοδιοικησης εχει μουτρα και βγαινει στην κοινωνια. Νομιζει οτι εξουσιαζει ιθαγενεις και οχι πολιτες με πολιτιστικες, εκπαιδευτικες, ιστορικες και αλλες ανησυχιες. Βρισκει και κανει δηλαδη γιατι εχει γκαμα ψηφοφορων υποαναπτυκτους και αγραμματους συμπολιτες μας. Ειναι ο εκλεκτος του Βοριδη, του Θεοδωρικακου, της Μενδωνη και φυσικα του ανεμελου Πρωθυπουργου της χωρας. Το μονο προσον του ειναι οτι καταφερε μετα απο κυβερνητικες θεσεις, να ζει παρασιτικα απο τα χρηματα του Ελληνικου λαου. Δυστυχως ο Δημος Πελλας και ο Σταμκος ειναι ο ορισμος της Ελληνικης κοινωνιας που ηταν, ειναι και θα παραμεινουν υποδουλοι στα συμφεροντα των λιγων, των κολλητων και των αχυρανθρωπων που τους ψηφιζουν. "ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ" "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ" σε ολους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. JOKER θα πας επιτελους λιγες μερες διακοπες να γλωτωσει ο αυτοκρατορας?Χειμωνιασε και θαλασσα δεν ειδες!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μπράβο σας βρε παιδιά,ένα σκασμό χρήματα τρώνε.

      Διαγραφή
    3. Επιδη απο εδω ειμαι οσα χρονια ζω ποτε δεν ειδα να καμνουν κατι απολυτως τιποτα .

      Διαγραφή
    4. Φυσικα και θα παω τρεις-τεσσερεις ημερες. Σ' ευχαριστω για το ενδιαφερον και να εισαι σιγουρος οτι εκεινο το διαστημα δεν θα σχολιασω τιποτα και κανενα. Αλλωστε η ιστοσελιδα (karatzova) που μας φιλοξενει ειναι παντα ανοιχτη και για τα δικα σας σχολια.Θελω να ρωτησω ομως: εσεις δεν εχετε ανησυχιες και προβληματισμους που ο Δημος Πελλας καταντησε μπακαλικο και ισχυει το "μπατε σκυλοι αλεστε"; ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ διχως σχολια και πολιτικη σημερα...

      Διαγραφή
    5. ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΦΙΛΕ ΤΖΟΚΕΡ.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑ ΧΑΛΑΕΙ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ.ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.

      Διαγραφή
  3. Όλα στην εγκατάλειψη στον Δήμο Πέλλας..
    Εύγε στον δήμαρχό μας που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TO TEPMATIΣE O TZOKEP ,O TAKHΣ - TAKHΣ. '
    MANIOKATAΘΛIΨH , IΣΩΣ H ΘAΛAΣΣA KAI H HΛIOΘEPAΠEIA EΠIΔEINΩΣOYN THN KATAΣTAΣH .AΣ TO ΠPOΣEΞOYN OI ΔIKOI TOY. KAΛH ΠANAΓIA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΑΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο ΤΖΟΚΕΡ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ.ΕΓΩ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΔΙΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΖΕΤΕ.ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΦΑΚΕΣ ΑΞΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΚΟ ΚΑΙ ΤΟΕΞΑΡΓΥΡΩΝΕΤΕ.ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΝΟΜΙΖΩ

      Διαγραφή
    2. Οχι φιλαρακι 5:09 δεν ειμαι ο Βασιλειαδης.- Εγω ειμαι δυστυχως για σενα και την παρεα σου 8:15. Δεν ξερω απο που προκυπτει οτι χρειαζομαι αδεια για τον ποιον θα ψηφιζω. Ουτε και οποιος σας "πηδαει" εχει μανιοκαταθλιψη. Οπως δηλωνω ειμαι με τον Λακη γιατι εκπροσωπει την νεα γενια. Βλεπω ομως οτι με ταυτιζεις με τον ΤΖΟΚΕΡ γιατι προφανως οι ρουφιανοι σου εχουν λανθασμενες πληροφοριες. Και να ξερεις οτι εχω αλλεργια στους ρουφιανους και τους "πληρωνω" με το καταλληλο νομισμα οποτε χρειαστει. Η υπομονη μου ειναι μεγαλη και το ξερεις ειδικα εσυ γι αυτο να προσεχεις τα σκανδαλα. Καθε πραγμα στον καιρο του και ο κολιος τον Αυγουστο που γυρισες απο διακοπες και επιασες πληκτρολογιο για τους δικους σου περιεργους λογους. Με τον ΤΖΟΚΕΡ που οντως σας ξεφτελιζει οσο κανενας εχω κατι κοινο. Γραφουμε οσα ο κοσμος λεει και εσεις δεν αντιλαμβανεστε. Εσενα κοβω να εχεις ΑΜΚΑ γεματο με ψυχοφαρμακα οχι αυτον. ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ για ακομη 38 ημερες!!!

      Διαγραφή
  5. *Πηγε ο Τοτος με τους γονεις του στο χωριο για 15Αυγουστο και οτι εβλεπε ετρεχε και το ελεγε την μαμα του. Ξημερωματα λοιπον αφου ξυπνησε, πηρε πρωινο, βγηκε στην αυλη και αρχισε να παρατηρει οτι συνεβαινε. Μετα απο δυο- τρεις ωρες μπαινει στο σπιτι και τρεχει προς την μητερα του λεγοντας " μαμα- μαμα ειδα τον πετεινο να πηγαινει 10 φορες πανω απο την κοτα". Του απαντα η μητερα του "αυτο που ειδες Τοτε να πας να το πεις στον πατερα σου". Τρεχει ο Τοτος προς τον πατερα του και του λεει " μπαμπα- μπαμπα η μαμα μου ειπε να σου πω οτι ο πετεινος σε δυο-τρεις ωρες πηγε 10 φορες με την κοτα". Ρωταει ο πατερας του τον Τοτο " εισαι σιγουρος οτι το εκανε 10 φορες με την ιδια κοτα;". Απαντα ο Τοτος " οχι το εκανε με 10 διαφορετικες". Του λεει λοιπον ο πατερας του "τρεχα αγορι μου να το πεις αυτο στην μαμα σου την εξυπνη".* Αυτα λοιπον με τον Τοτο κ. 8:15 που κανεις χαρακτηρισμους, υποδειξεις και κριτικη του πισινου. Για την ηλιοθεραπεια μου μην στενοχωριεσαι πολυ γιατι θα παω στο βουνο. Για την μανιοκαταθλιψη κοιτα στον καθρεφτη και στο βιβλιαριο υγειας σου. Για πολιτικη εχεις κατι να μας πεις; Για την ανικανοτητα που σας δερνει και ο κοσμος σας φτυνει ξερεις κατι; Ζεις στον Δημο Πελλας, 'η σε καποιο χωριο της Ανατολιας; Ξερεις πως σας χαρακτηριζουν οι πολιτες; Η συγχυση και η α-νηφαλιοτητα ειναι ψυχοσωματικη παθηση και προκαλειται απο τον φοβο της απωλειας εξουσιας. Οταν επιστρεψω θα τα ξαναπουμε με φρεσκα κουλουρια γιατι το παρτυ ξεκιναει τον Σεπτεμβρη. Ως τοτε σε αφηνω σε καλα χερια, στον φιλο Τακη-Τακη που ουτε την ικανοτητα να ξεχωριζεις τα σχολια μας δεν διαθετεις. Τακη- Τακη να τους "προσεχεις" με ευπρεπεια παντοτε και να μην τους χαλας χατηρι. Ειναι τοσο ανυπαρκτοι οπως βλεπεις που το εργο σου ειναι πολυ ευκολο και διασκεδαστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ εξυπνο το ανεκδοτο σου ΤΖΟΚΕΡ. Θελω να χαρισω κι εγω με την σειρα μου ενα στον 8:15 για συμβολικους λογους. Στο πρωτο μαθημα της ιατροδικαστικης, ο καθηγητης αφου εδωσε τις σχετικες οδηγιες στους φοιτητες του, τους εξηγησε οτι πρεπει να εξοικιωθουν με το ανθρωπινο σωμα και ειδικα με το αψυχο. Αμεσως μετα ξεσκεπαζει τον νεκρο και τους διδασκει οτι πρεπει να αποβαλουν τον φοβο και να ειναι ακρως παρατηρητικοι, ειδ αλλως δεν θα καταφερουν να γινουν καλοι επιστημονες. Ξεκιναει λοιπον βαζοντας το δακτυλο του στον πρωκτο του νεκρου και κατοπιν φερει το δακτυλο του στο στομα. Αφου οι μισοι τα εχασαν, οι αλλοι μισοι εκαναν εμετο και ολοι μαζι πανικοβληθηκαν στην εντολη να κανουν αυτην την ασκηση ανεξαιρετως, διαπιστωσε εναν δισταγμο. Αρχισε να φωναζει οτι θα τους διωξει απο το μαθημα και δεν θα δωσει πτυχιο σε κανενα. Δειλα δειλα ξεκινα ο πρωτος, ο δευτερος, ο τριτος και παει λεγοντας. Μετα το τελος της ασκησης βλεπει απαντες σωριασμενους στο δαπεδο, μεσα σε στομαχικα και εντερικα αποβλητα. Αφου τους συνεφερε ,ξαναβαζει τις φωνες λεγοντας τους οτι δεν προκειται να γινουν καλοι γιατροι και μαλιστα μιας τοσο δυσκολης ειδικοτητας. Αρχισαν ξαφνικα οι διαμαρτυριες απο αυτους γιατι ενω εκαναν οτι τους ζητησε, ο καθηγητης ειχε ακομη επιφυλαξεις και παραπονα. Γιατι μας φερεσαι ετσι τον ρωταει επιμονα ενας απο τους μαθητευομενους ιατροδικαστες, αφου εστω και με πολυ κοπο και τρομο, καταφεραμε να ανταπεξελθουμε; Επειδη δεν ειστε παρατηρητικοι τους απαντα ο καθηγητης. Δεν ειδατε οτι εγω εβαλα στον πρωκτο του νεκρου τον παραμεσο και στο στομα μου τον δεικτη. Τα δυσκολα ειναι μπροστα κ.κ του Σταμκου και του Σταμενιτη. Κουραγιο λοιπον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. TAKH- TAKH... NA ΣYMΦΩNHΣΩ MAZI ΣOY KAI EΓΩ EIMAI ME TON ΛAKH. OMΩΣ HΔH ΠPOBΛHMATIZOMAI.ΠΩΣ EINAI ΔYNATON O ΛAKHΣ NA EKΠPOΣΩΠEI THN NEA ΓENIA , NA KATHΓOPEITAI ΓIA ΨEYTIEΣ KAI ANTIΓPAΦEΣ , NA ANAPTOYN TA AΠOΔEIKTIKA ΓIA AYTA KAI O Joker NA MHN AΠANTA .TOYΛAXIΣTON EΣY TAKH-TAKH ΔΩΣE TIΣ AΠANTHΣEIΣ ΓIATI ΠOΛY KOΣMOΣ ΠOY ΔIABAZEI TIΣ ANAPTHΣEIΣ KAI EIΔIKOTEPA H NEA ΓENIA APXIZEI NA ΠIΣTEYEI OTI O ΛAKHΣ TA EKANE. ANAPTΩ TIΣ KATHΓOPIEΣ ΓIA TON ΛAKH AΠO THN KAPATZOBA ΓIA NA AΠANTHΣEIΣ EΣY TAKH-TAKH...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ Φιλιππε σου εδειξα ποτε απο τα σχολια που αναρτω οτι φτυνω κουκουτσια; Ψαξε για αλλους χαζους να απαντησουν σε ηλιθια ερωτηματα. Το οτι εισαι με τον Λακη το προσπερνω σαν τα εμποδια στο 4*100 μετ' εμποδιων.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.