Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

UBS: Η Ευρωζώνη ήδη σε «ήπια ύφεση» λόγω της ενέργειας



Η ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε μια «ήπια» ύφεση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS Group AG.
Η οικονομία των 19 χωρών μελών θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο, προβλέπουν οι αναλυτές της UBS σε έκθεση προς πελάτες της τράπεζας. «Υπό το φως των νέων σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, που συνεπάγονται περαιτέρω πίεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της UBS με επικεφαλής τον Ράινχαρντ Κλόζε.

Στην έκθεση τονίζεται μάλιστα ότι αν καταστεί απαραίτητη η επιβολή δελτίου στο αέριο, «η οικονομική ζημιά θα ήταν πιθανότατα πολύ χειρότερη».
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εμφανίζονται επίσης πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας μια βαθύτερη συρρίκνωση της ευρωζώνης από ό,τι προηγουμένως, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο. «Βλέπουμε έναν πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο αυτής της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς αναμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό θα παραμείνουν και τον χειμώνα 2023-24», ανέφεραν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Γενς Άιζενσμιντ .«Όμως δεν είναι όλα ζοφερά, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια ανάκαμψη θα ακολουθήσει αυτό την αδύναμη φάση, λόγω της αύξησης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων».

Πηγή: naftemporiki.gr



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.